Trust de presă în școala generală
0Fără niciun leu, directorul Claudiu Daniel Vlad a reuşit să înfiinţeze posturi tv şi radio şi un ziar, toate cu sediul în şcoala din comună. Şcoala din micuţa localitate arădeană Apateu se întrece cu unităţile de învăţământ urbane, după o formulă americană.
Localitatea Apateu, din judeţul Arad, nu are decât 4.000 de locuitori, dar are o televiziune numai a ei, canalului „GP Television". La concurenţă cu televiziunile naţionale, postul ce aparţine de Şcoala Generală „Gheorghe Popoviciu" are cel mai mare rating.
Directorul-mogul
Vedetele televiziunii sunt chiar elevii din localitate care îşi încep munca de jurnalişti după orele de curs. Nici profesorii nu pleacă acasă, pentru că sunt producătorii emisiunilor care apar timp de două ore pe micul ecran. Există şi un „mogul": directorul şcolii, Claudiu Daniel Vlad, care a reuşit să creeze fără niciun leu o modalitate prin care elevii rămân şi după program în unitatea de învăţământ.
Cui nu îi place televiziunea, îşi poate dedica timpul postului radio care emite în şcoală sau ziarului care apare periodic. Şcoala „Gheorghe Popescu" din Arad e un trust de presă în toată regula.
„Am câştigat periodic o serie de concursuri judeţene, naţionale şi europene. Nu au fost puse la bătaie sume de bani, ci aparatură de tipul IT&C. Astfel, şcoala a fost dotată cu calculatoare de ultimă generaţie, laptop-uri, retroproiectoare, camere foto şi video. Separat, nu aveam cum să le îmbinăm, astfel că mi-a venit ideea să deschidem o televiziune cu circuit închis. Sunt deja destule televiziuni pe piaţă, dar niciuna ca a noastră. Aici, elevii sunt vedetele şi, în acelaşi timp, cei care produc emisiunile", spune Claudiu Daniel Vlad, directorul şcolii, care e convins că o să facă istorie.
Şcolarii sunt jurnalişti după-amiază
În fiecare zi, înainte de programul efectiv a GP Television, două eleve sunt desemnate crainice, în timp ce restul elevilor care au decis să se implice în proiect, 20 la număr, primeşte alte misiuni, care sunt coordonate de profesorii lor.
Fetele nu vor să ajungă ca Andreea Esca, ci ţintesc munca de reporter special. „Am ales camera de filmat deoarece nu îmi prea place să fiu pe sticlă", mărturiseşte Ariana Bondor, cameraman la 13 ani. Colegele ei prezentatoare s-au gândit deja la viitor.
„Nu ştiu dacă voi face din asta o meserie. Cert este că în momentul de faţă îmi place ceea ce fac", spune Miruna Vlad în vârstă de 12 ani. „Făcând asta, reuşim să interacţionăm mai mult cu oamenii din localitate", explică cealaltă crainică, Silvana Vlad de 13 ani.
Program de educaţie
„GP Television nu e un canal generalist. Noi promovăm cultura şi educaţia. Am difuzat serbările şcolare, lecţiile de clase, am avut interviuri cu localnicii şi oamenii de bază ai comunei, respectiv evenimentele speciale organizate la noi în şcoală de Ziua Europei. Primim şi multe telefoane la şcoală de la oameni care ne spun ce şi-ar dori să vadă în reluare. Cel mai mare succes l-au avut serbările şcolare", adaugă directorul.
Şcoală pe model american
În școala din Apateu sălile sunt împărţite pe materii, astfel că elevii nu îşi petrec orele într-o singură clasă, ci se rotesc în permanenţă în alte încăperi.
Elevii claselor primare au ocazia să descopere limbile române pe table deştepte, care costă 6.000 de lei în parte. Fiecare clasă are propriul laptop şi proiector, iar orele sunt dinamice. Cei care le transmit informaţiile elevilor sunt profesori veniţi de la Arad, care s-au stabilit în Apateu.
„Am discutat la primărie şi pentru că aveam nevoie de profesori buni, am decis să le punem la dispoziţie apartamente cu trei camere în comune şi să le mai oferim şi câte un laptop cadou", adaugă directorul.