Săracele bugete de sănătate ale ţărilor bogate

Săracele bugete
de sănătate ale ţărilor bogate

Cheltuielile cu sănătatea au stagnat în ţările cele mai industrializate din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi într-o treime dintre acestea chiar au scăzut. Suficiente motive pentru ca un raport OCDE să semnaleze îngrijorări  în privinţa impactului pe termen lung asupra calităţii vieţii şi speranţei de viaţă.

Medicamente de un trilion de dolari pentru anul viitor

Medicamente de un trilion de dolari pentru anul viitor

Vânzările globale de medicamente vor depăşi un trilion de dolari în 2014, iar până în 2018 acestea vor înregistra un ritm de creştere de 3-6% pe an, în condiţiile în care ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare alocă mai mulţi bani pentru cheltuielile de sănătate, potrivit unui studiu recent realizat de compania de consultanţă IMS Health.

Studiu: cele mai mari recompense financiare pe care pacienţii le acordă vizează zona de chirurgie

Studiu: cele mai mari recompense financiare pe care pacienţii le acordă vizează
zona de chirurgie

Chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba despre recompense financiare acordate de pacienţi, valoarea medie a acestora fiind de 608 lei. Pe locurile doi şi trei sunt clasate tratamentul la medicul specialist (cu 204 de lei) şi mica chirurgie (cu 194 de lei), potrivit studiului realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă împreună cu Link Resource şi Institutul Aspen România.

Dependenţa de alcool: o afecţiune cerebrală de 25 de milioane de euro

Dependenţa de alcool: o afecţiune
cerebrală de 25 de milioane de euro

Alcoolul constituie în prezent o ameninţare la nivel mondial şi în special la nivel european, fiind al treilea contribuitor major la mortalitate şi morbiditate. O mare parte dintre costurile atribuite consumului excesiv de alcool pot fi evitate prin măsuri de prevenţie, potrivit unui studiu recent realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) împreună cu Lundbeck România.

Bolile neurologice ne dau de cap

Bolile neurologice ne dau de cap

Incidenţa bolilor neurologice este de aproape patru ori mai mare la noi decât în alte ţări europene. De asemenea, România se află pe locul al treilea în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţă, cât şi la mortalitatea cauzată de bolile cerebrovasculare.

Sistemul de sănătate este o intreprindere pe scară foarte largă în care totul este subordonat banilor. În ţările normale, calitatea îngrijirii medicale este cel mai important indicator pentru calitatea vieţii oamenilor. La noi acest indicator este un „fleac”. O eroare medicală este o treabă „banală”! Se discută doar despre venituri, sporuri salariale etc.

acum 12 zile · comentarii (1)

Comemorăm astăzi Ziua Mondială de Combatere SIDA în solidaritate cu cele 35 milioane persoane răpuse, dar şi cu cei peste 14 000 de cetăţeni români care trăiesc cu HIV. Vestea bună este că, în întreaga lume, se fac eforturi consistente şi sistematice pentru eradicarea epidemiei până în 2030.

acum 1 an · comentarii (10)

Sistemele de sănătate din întreaga lume, nu doar din România, se află sub presiunea a 3 mari trenduri: demografia (fenomenul de îmbătrânire a populaţiei), creşterea costurilor (prin creşterea consumului de resurse medicale, pe fondul îmbătrânirii, dar şi prin creşterea costului noilor tehnologii) şi dezvoltarea tehnologică.

acum 1 an · comentarii (2)

Am avut şansa de a discuta despre medicina personalizată şi despre accesul la inovaţia în medicină, în ţările din Centrul şi Estul Europei, într-o sesiune specială despre medicina personalizată, organizată la sfârşitul săptâmânii trecute, la New York, în săptămâna celei de-a 71-a Adunare Generală ONU

acum 1 an · comentarii (1)

Migrarea creierelor (aşa-numitul „brain drain") este considerată o problemă extrem de importantă cu care se confruntă numeroase state în curs de dezvoltare, printre care şi România. Majoritatea studiilor efectuate pe această temă sugerează că fenomenul are două efecte negative distincte.

acum 2 ani · comentarii (0)

De ziua Păcălelilor, două ştiri pozitive au trecut aproape neobservate: Preşedintele CNAS Vasile Chiurchea semnala ca o noutate (dar nu este aşa) faptul că spitalelor li se va interzice să mai trimită pacienţii să-şi cumpere medicamente, solicitând pacienţilor să semnaleze de îndată astfel de situaţii. A doua ştire este punerea în dezbatere publică a unui ordin de ministru.

acum 3 ani · comentarii (11)

Ne-am edificat, românii au fost jefuiţi barbar plătind medicamente exagerat de scumpe vreme de mai mulţi ani, duios, gingaş, astfel încât nimeni nu a simţit şi nu a protestat. Se pare că s-a ajuns la un consens, autorităţile se laudă (culmea tupeului) că vor scădea preţul medicamentelor cu 20%, producătorii internaţionali asociaţi în ARPIM salută şi ei măsura, lăsând să se înţeleagă că ar fi făcut-o de mai mult dacă li s-ar fi cerut (sic!).

acum 3 ani · comentarii (6)

Ministrul Sănătăţii şi-a amintit brusc de un ordin îngheţat de vreo 6 ani, şeful CNAS aplaudă spasmotic şi neîntrebat trezirea din somnul cel de moarte a grijii faţă de banul public, în timp ce reprezentanţii industriei farmaceutice au nopţi albe şi zile negre la gândul scăderii cu până la 20% a preţurilor medicamentelor comercializate în România.

acum 3 ani · comentarii (3)

Conform Hotnews.ro Ministerul Sănătăţii face un pas înainte pe calea abordării veniturilor necorespunzătoare ale personalului medical. Promisiunile privind acest proiect de lege sunt vechi, de mai mult de 12 luni. O vorbă de duh spune că nimeni nu poate atinge un obiectiv pe care nu-l are iar Ministerul Sănătăţii aduce o dovadă în plus în această privinţă, abordarea privind acest subiect fiind, în opinia mea una profund eronată.

acum 3 ani · comentarii (2)

De saşe ani ne văitam periodic că medicamentele care salvează vieţi în afara granitelor Romaniei nu sunt accesibile bolnavilor din această ţară. Cei din afara sistemului nu inteleg de ce este atit de greu sa se intre intr-o normalitate, asa cum se intimpla si in alte tari, inclusiv in cele vecine tarii noastre si foste tari comuniste. Iata mai jos trei explicatii:

acum 3 ani · comentarii (0)
Postari Recente