8 milioane de euro cheltuieşte statul român pentru o promoţie la Medicină, în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare student la Medicină, pe locurile de la buget, costă statul român 6.500 de lei FOTO: Shutterstock
Fiecare student la Medicină, pe locurile de la buget, costă statul român 6.500 de lei FOTO: Shutterstock

Pentru un student care învaţă şase ani la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, se cheltuiesc de la bugetul de stat 6.500 de lei. Din păcate, statul pierde aceşti bani, fiindcă mulţi absolvenţi aleg să plece din România.

Pentru a şcoli o promoţie la UMF „Carol Davila“, din Bucureşti, statul român subvenţionează Universitatea cu nu mai puţin de 8 milioane de euro, a declarat prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul instituţiei, pentru Mediafax.

„Subvenţia pe an este de 6.500 de lei, pentru un student bugetat. Dar pentru o promoţie la «Carol Davila», după şase ani, bilanţul este de opt milioane de euro. Dacă vorbim în produs finit, ceea ce presupune pregătirea lor înseamnă mult mai mult, pentru că sunt competitivi. Spun cu mândrie că studenţii sunt tot mai bine pregătiţi şi cu strângere de inimă când aud că pleacă“, subliniază prof. dr. Sinescu.

Fiecare student înseamnă o investiţie, spune rectorul Universităţii. Iar faptul că mulţi dintre cei şcoliţi la UMF în Bucureşti aleg să profeseze în afara ţării după finalizarea studiilor înseamnă o mare pierdere de bani, dar şi de oameni, fiindcă nu mai pot fi înlocuiţi.

„Sunt o mulţime de locuri goale atât în Universitate, cât şi în sistemul sanitar. După mai bine de zece ani de la terminarea facultăţii se poate spune că medicul a ajuns la independenţă profesională şi este apt să abordeze specialitatea respectivă, de la A la Z. Dar, din păcate, oameni de acest calibru pleacă, iar pentru a-i înlocui ai nevoie de mulţi ani. Probabil golurile vor fi ocupate după 2020. Cine asigură până atunci actul medical, dar pe cel pedagogic?“, a mai spus rectorul UMF“, se întreabă prof. dr. Ioanel Sinescu.

Peste 25 de mii de medici au plecat în ultimii cinci ani

Statisticile Ministerului Sănătăţii (MS) arată că, în intervalul 2007-2012, au fost eliberate 25.311 certificate de conformitate pentru medici, farmacişti şi dentişti, în baza cărora să poată profesa în unităţi sanitare din Uniunea Europeană. Cei mai mulţi au plecat în 2010 şi în 2011.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite