Spune-mi ce faci pe internet ca să-ţi spun dacă vei face depresie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea intensă pe Internet poate fi un semn de depresie FOTO: Shutterstock
Activitatea intensă pe Internet poate fi un semn de depresie FOTO: Shutterstock

Obiceiurile tale de socializare online sau de utilizare a Internetului în general pot oferi indicii cu privire la manifestările unor tulburări de dispoziţie, cum este depresia.

Obiceiurile tale în ceea ce priveşte utilizarea Internetului scot în evidenţă anumite trăsături psihologice ale fiecăruia dintre noi. Astfel, o persoană care stă noapte târziu şi joacă poker online cu mize mari este o persoană care trăieşte riscant.

Cei cărora le place să posteze pe YouTube filmuleţe cu ei cântând la karaoke sunt consideraţi extrovertiţi de către specialişti. Dar modul şi frecvenţa cu care corespondezi prin e-mail cu prietenii, cu care foloseşti chat-urile (de pe Facebook, MSN, Skype sau Messenger) şi cu care împărtăşeşti cu prietenii poze, melodii sau filmuleţe, toate acesta spun câte ceva despre sănătatea ta mintală, au constatat oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Missouri.

Potrivit specialiştilor, analizarea comportamentelor online poate oferi indicii cu privire la predispoziţia către depresie. 

Cu cât eşti mai activ online, cu atât riscul este mai mare

Studiul realizat de cercetătorii americani a inclus 200 de voluntari care au trebuit să ofere informaţii cu privire la modul în care folosesc internetul. Studiul nu a avut în vedere site-urile sau tema site-urilor vizitate, ci modul în care aceştia navigau pe internet (dacă vizitează aleatoriu mai multe site-uri), cât de des folosesc e-mailul şi reţelele de socializare, cât de mult conţinut postează sau descarcă de pe internet etc.

Printre întrebările cu privire la activitatea online, erau ascunse în teste şi chestionare de specialitate care depistează semnele depresiei.

Rezultatele cercetării au arătat că manifestările depresive sunt prezente mai ales în cazul utilizatorilor extrem de activi de internet. Este vorba mai ales despre cei care împărtăşesc foarte des poze, melodii şi filmuleţe cu prietenii în reţelele de socializare, care trimit multe e-mailuri şi stau toată ziua pe Messenger.

De asemenea, trecerea rapidă de la un site la altul poate semnala anhedonie, o tulburare care îi împiedică pe cei care o au să simtă plăcerea în condiţii normale. De aceea, ei sunt într-o căutare continuă a unor stimulente în acest sens.

Studiul ajută la o depistare mai uşoară a depresiei

Rezultatele cercetării americane sunt importante, pentru că ele pot sta la baza unor noi teste de depistare mai uşoară a depresiei. Această tulburare de dispoziţie afectează 121 de milioane de persoane din întreaga lume.
În prezent, se estimează că aproximativ două treimi din depresivi nu ştiu că suferă de această tulburare şi, deci, nu ajung la medic şi nu se tratează.

Testarea obiceiurilor de navigare pe Internet este cu atât mai eficientă cu cât poate depista semnele depresiei încă din stadiile incipiente. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite