Ce ne îmbolnăveşte mintea?

Ce ne îmbolnăveşte mintea?

Problemele psihice, care ajung să afecteze aproape toate aspectele vieţii individului, sunt în creştere în ţara noastră, ca, de altfel, în multe alte ţări. Din nefericire, mulţi dintre cei cu astfel de suferinţe sunt stigmatizaţi de societate şi uneori chiar de familie. Este bine să ştim cum se manifestă astfel de tulburări şi cum se tratează.

Congres anual de reabilitare medicală la Sibiu. „Dizabilitatea nu trebuie să fie o piedică în calea progresului“

Congres anual de reabilitare medicală la Sibiu. „Dizabilitatea
nu trebuie să fie o piedică în calea progresului“

Medicii specialişti în reabilitare medicală participă până pe 30 septemebrie la congresul anual. Ediţia cu numărul 40 are loc la Sibiu şi se desfăşoară sub motto-ul „Dizabilitatea nu trebuie să fie un obstacol în calea progresului“, un citat din Stephen Hawking, care relevă ideea fundamentală a conceptului de reabilitare medicală.

Stresul precipită sau exacerbează bolile de piele. Cum ţinem emoţiile sub control

Stresul precipită sau exacerbează bolile
de piele. Cum ţinem emoţiile sub control

DERMATOLOGIE Suprasolicitarea nervoasă sistematică dezechilibrează sistemul imunitar al organismului „storcându-l de resurse“. Pe termen mediu, la nivelul pielii, pot apărea pusee de boli autoimune precum psoriazis, vitiligo sau dermatită atopică. Pe termen lung, se ajunge la epuizare, la creşterea fenomenelor infecţioase şi la îmbătrânirea cutanată prematură.

Prof. dr. Dafin Mureşanu: „Din nefericire, în România, din cei peste un milion de oameni afectaţi de boli rare, 75% se estimează ca fiind copii“

Prof. dr. Dafin
Mureşanu: „Din nefericire, în România, din cei peste un milion de oameni
afectaţi de boli rare, 75% se estimează ca fiind copii“

Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Institutului de cercetare ştiinţifică RoNeuro, a mai spus că 9 din 10 pacienţi cu boli rare nu sunt diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi greşit, în timp ce doar 7.500 de pacienţi sunt înregistraţi clinic. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia primului curs internaţional de boli neurologice rare de la Cluj-Napoca.

Trucuri pentru îmbunătăţirea memoriei

Trucuri pentru îmbunătăţirea memoriei

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat şi ţie să uiţi de anumite lucruri pe moment. Nu îţi face griji, nu eşti singura. Pentru a îmbunătăţi memoria, este necesar să exersezi în fiecare zi. Concentrarea, relaxarea şi încrederea în tine sunt aliaţi excelenţi pentru stimularea memoriei.

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 2 ani · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 10 luni · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 1 an · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 1 an · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 2 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 2 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 2 ani · comentarii (3)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 3 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 3 ani · comentarii (19)

M-am abţinut să scriu despre ce s-a întâmplat la Paris, în urmă cu o lună, pentru că orice altceva ar fi fost spus era oarecum de prisos. Se pare că s-a spus tot. Analişti profesionişti sau simpli opinologi au analizat pe toate părţile cele întâmplate. Charlie Hebdo a despărţit apele, iar partizanii au fost la fel de vehemenţi de ambele părţi.

acum 3 ani · comentarii (3)
Postari Recente