Cum recunoşti o boală mintală

Cum recunoşti o boală mintală

Nu e întotdeauna uşor să-ţi dai seama de diferenţele dintre un comportament previzibil şi semnele unei boli mintale. Nu e uşor deloc ca cineva să-şi dea seama dacă, pentru comportamentele tipice ale unei persoane e de vină o boală mintală sau pur şi simplu, efectele gândurilor şi acţiunilor ei. Fiecare boală mintală are simptomele ei, dar simptomele specifice ale instalării unei boli mintale sunt:

Cui îi e frică de schizofrenie? Mituri despre boala mintală care afectează o persoană din 100, la Adevărul Live

Cui îi e frică de schizofrenie? Mituri despre boala mintală care afectează o persoană din 100, la Adevărul Live

O boală mintală care se manifestă mai ales la tinerii cu vârste între 16 şi 30 de ani, schizofrenia afectează modul în care o persoană gândeşte, simte şi acţionează. Care sunt categoriile de persoane cele mai predispuse, cum se manifestă boala mintală şi cât de periculoasă este afecţiunea aflăm la Adevărul Live de la medicul psihiatru Sorin Pletea.

Psihiatru: „În ţara asta plină de oi şi de miniştri ai agriculturii, lupii se sfătuiesc între ei despre ce o să mănânce la cină“

Psihiatru: „În
ţara asta plină de oi şi de miniştri ai agriculturii, lupii se sfătuiesc între
ei despre ce o să mănânce la cină“

Prezent la Forumul Naţional Pro Imunizare care a avut loc, recent, la Palatul Parlamentului, Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a explicat într-un discurs foarte animat cum se vede din perspectiva psihologică şi psihiatrică refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii, dar şi de ce consideră el că a scăzut şi scade rata de vaccinare în România.

„Niciun creier nu poate rezista mult unui bombardament constant al cheagurilor microscopice“. Anticoagulantele ar putea reduce riscul de demenţă la jumătate

„Niciun creier nu poate rezista mult unui
bombardament constant al cheagurilor microscopice“. Anticoagulantele ar
putea reduce riscul de demenţă la jumătate

Medicamentele anticoagulante ar putea oferi protecţie împotriva demenţei şi a accidentului vascular cerebral în cazul persoanelor care suferă de aritmie. Potrivit unui studiu suedez, pacienţii cu fibrilaţie atrială au un risc cu 48% mai scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative dacă iau anticoagulante, comparativ cu pacienţii care nu iau.

Trucuri pentru a-ţi dezvolta memoria

Trucuri pentru a-ţi dezvolta memoria

Noroc cu tehnologia modernă că poate memora toate informaţiile de care avem nevoie. De la zile de naştere la evenimente profesionale - pe toate le putem salva în orice fel de aplicaţie. Însă de ce să nu îţi dezvolţi memoria astfel încât să nu mai stai cu grija verificărilor electronice?

În urmă cu două luni am început să mă simt rău. În mod previzibil, înainte să las anxietatea generată de incertitudine să mă domine, am încercat, ca oricine, să găsesc o cauză şi un sens în ceea ce mi se întâmplă. Ca să putem exista avem nevoie de liniaritate, coerenţă, dar mai ales de sens.

acum 3 ani · comentarii (0)

Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfăşurat la Reprezentanţa Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini şi percepţii asupra bolilor mintale în cadrul populaţiei României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015.

acum 1 an · comentarii (0)

A făcut treabă bună cu Facebook-ul tinerelul ăsta, Zuckerberg, sau cum i-o fi mai zicînd! S-o fi dus pe la miezul nopţii la tualet, prea multă bere studenţească după meciul de cricket cu universitatea vecină, iar la întoarcerea în camera de cămin, perechea din patul de-alături făcea treburi. Din politeţe s-a dus la sala de lectură şi a inventat chestia asta care-mi mănîncă cinci-şapte ore pe zi.

acum 1 an · comentarii (0)

În domeniul psihoterapiei şi al consilierii, în SUA există practica videoconferinţelor de peste 15 ani, sub denumirea de „telepractice”. Această nevoie a apărut în momentul în care Departamentul care se ocupa de veteranii de război a realizat că aceştia, cei mai mulţi invalizi, au nevoie de asistenţă psihologică şi nu pot beneficia de ea din motive de mobilitate, distanţă etc.

acum 2 ani · comentarii (0)

Gândirea (fals) pozitivă este un imperativ social pe care ne forţăm să îl impunem atunci când emoţiile noastre, de regulă negative, sunt în contradicţie cu ceea ce afişăm. Gândirea (fals) pozitivă este un relativism cultural. În SUA, de pildă, oamenii se simt obligaţi să afişeze o mină optimistă, veselă, pusă pe treabă, atunci când, de fapt, se simt demotivaţi, trişti sau chiar deprimaţi.

acum 2 ani · comentarii (5)

Psihoterapia cu ajutorul realităţii virtuale nu mai este un subiect science fiction. Terapia în virtuo, cum a fost denumită, este folosită cu succes încă din anii ’90 în SUA, iniţial ca un proiect al armatei pentru soldaţii care se întorceau de pe front şi sufereau de Stres Post Traumatic.

acum 2 ani · comentarii (0)

În anii 60, Stanley Milgram, un psiholog american, a efectuat un experiment social care, deşi a fost îndeajuns de contestat de-a lungul vremii, arată un lucru cert: oamenii sunt capabili să îi pedepsească pe alţii fără să fie constrânşi. S-a luat în calcul, în timpul procesului de la Nurenberg (sau filme precum A Few Good Men), scuza legală: „Eu nu am vrut, doar ascultam ordine”.

acum 2 ani · comentarii (3)

Depresia postpartum (DPP) afectează în jur de 10-15% dintre proaspetele mămici. Unii doctori sunt de părere că aceasta apare din cauza modificărilor de ordin biologic din corpul mamei. În timpul sarcinii, ca şi după naştere, sunt tot felul de fluctuaţii ale nivelului de hormoni care pot induce stări emoţionale instabile.

acum 3 ani · comentarii (1)

Cam la aşa ceva se reduce orice discuţie despre subiectele care polarizează societatea. Orice e permis până în momentul în care încalci libertatea celuilalt. Aşa cred că se pune problema când vine vorba mai ales de vaccinuri, pentru că asistăm la un adevărat trend anti-vaccinare condus de amazoane maternale. Până mai deunăzi, pe primul loc în alegerea extremă era vegetarianismul, dezbătut la fel de intens şi de interesant ca vaccinarea.

acum 3 ani · comentarii (19)

M-am abţinut să scriu despre ce s-a întâmplat la Paris, în urmă cu o lună, pentru că orice altceva ar fi fost spus era oarecum de prisos. Se pare că s-a spus tot. Analişti profesionişti sau simpli opinologi au analizat pe toate părţile cele întâmplate. Charlie Hebdo a despărţit apele, iar partizanii au fost la fel de vehemenţi de ambele părţi.

acum 3 ani · comentarii (3)
Postari Recente