Legătura dintre epilepsie şi trăirile religioase. În urma unei crize, epilepticii pot avea „conversaţii cu Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum poate explica ştiinţa viziunile în care apar îngeri, coversaţii cu Dumnezeu şi pacturi încheiate cu Diavolul? De peste un secol, există studii referitoare la legătura dintre epilepsie şi trăirile religioase. O nouă cercetare arată că există o relaţie neurologică între religie, procesele neuropsihice şi epilepsie. Studiul a fost publicat în  Mental Health, Religion and Culture, relatează Iflscience.com.

Epilepsia este o afecţiune neurologică ce cauzează crize şi convulsii provocate de creşterea anormală a intensităţii impulsurilor electrice ale neuronilor din creier.

În 2016, oamenii de ştiinţă au avut norocul de a observa direct momentul în care un pacient epileptic, al cărui lob cerebral temporal drept nu funcţiona normal, a „trăit“ o experienţă religioasă, în timp ce medicii îi studiau activitatea cerebrală. Pacientul, un bărbat în vârstă de 46 de ani, era tratat de medicii de la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim. Tratamentul presupunea întreruperea medicaţiei care prevenea convulsiile, iar medicii îi măsurau activitatea cerebrală cu ajutorul electroencefalografiei.

Doctorii au observat că bărbatul a început să se uite în gol, înspre tavan. După câteva minute, pacientul s-a rdiciat şi a început să strige „Dumnezeu m-a trimis la voi“, smulgându-şi electrozii care permiteau urmărirea activităţii creierului. Apoi a ieşit din salon şi le-a spus celorlalţi pacienţi că urma să „mântuiască poporul lui Israel“. Mai târziu, bărbatul a declarat că a simţit că a vorbit cu Dumnezeu. Potrivit The Times of Israel, pacientul evreu a susţinut că nu este o persoană religioasă.

Medicii au observat că, chiar înaintea îndepărtării electrozilor, cortexul prefrontal a prezentat o creştere bruscă a activităţii electrice. Această parte a creierului este considerată a fi responsabilă de controlul personalităţii şi moderarea comportamentului social, dar este implicată şi în controlul emoţiilor şi al memoriei. Înregistrarea datelor privind activitatea electrică a creierului a permis medicilor să stabilească natura evenimentului înregistrat, pe care l-au identificat ca fiind un tip de psihoză care apare adesea după o criză de epilepsie şi care provoacă deseori halucinaţii senzoriale şi delir.

„Studiile anterioare au indicat că oamenii ar putea prezenta o aplecare neurologică distinctă către spiritualitate“, a declarat Brick Johnstone, neuropsiholog şi profesor de psihologie. „Acest studiu susţine ideea că propensiunea umană pentru experienţe spirituale sau religioase ar putea avea la bază cauze neurologice“, a mai spus cercetătorul.

Studiul publicat recent a pornit prin efectuarea unor sondaje în rândul unor persoane bolnave de epilepsie. Unul dintre sondaje s-a referit la comportamentul pacienţilor legat de boala de care suferă, iar un alt sondaj a avut ca temă activităţile religioase şi orientările spirituale ale aceloraşi pacienţi. 32% din particpanţii la studiu s-au identificat ca fiind protestanţi, 10 la sută catolici, 5% budişti, alţi 5% atei, 38 la sută au declarat alte credinţe religioase, iar 10 la sută nu au indicat nicio afiliere de ordin religios.

Un rezultat al studiului i-a luat prin surprindere pe cercetători. Deşi au descoperit o corelaţie puternică între gândurile religioase şi epilepsie, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio legătură între această maladie şi gândirea emoţională (procesul cognitiv prin care un individ ajunge la concluzia că propriile reacţii emoţionale dovedesc că un fapt este adevărat, indiferent de dovezile observate).

Implicaţiile acestei descoperiri, potrivit coautorului studiului Greyson Holliday, sunt că „oamenii ar putea avea o predispoziţie neurologică naturală de «gândi religios», dar nu într-un mod care este asociat în mod necesar cu emoţiile“.

Desigur, în acest moment, descoperirea nu este altceva decat o corelatie şi nu o cauza directă, comentează iflscience.com. Totuşi, cercetătorii au planuri importante legat de acest domeniu şi vor studia efectele operaţiilor pe creier asupra trăirilor religioase, lucru care, speră medicii, va indica natura exactă a proceselor neuropsihologice legate de experienţele religioase / spirituale.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite