Frumuseţea contează şi rentează. De unde vine apetitul ambelor sexe pentru operaţii estetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa de a fi frumoşi ne este insuflată încă din copilărie când părinţii ne repetă că suntem frumoşi şi trebuie să arătăm bine. Ea ne însoţeşte tot timpul vieţii. pentru a rămâne veşnic tineri şi frumoşi apelăm din ce în ce mai mult la operaţii estetice, indiferent de sex Psihoterapeutul Keren Rosner explică până unde se întinde firescul unei astfel de opţiuni şi de unde începe problema.

Frumuseţea este un criteriu de diferenţiere. O fată sau un băiat frumos are mai mult succes la sexul opus, este preferat şi admirat şi, nu de puţine ori, va avea anumite avantaje în ascensiunea profesională, explică psihologul psihoterapeut Kener Rosner.

În asemenea condiţii, este firesc ca fiecare să-şi dorească să fie frumos. „Dorinţa de frumuseţe este insuflată de părinţi încă din copilărie şi rămâne prezentă pe tot parcursul vieţii însoţită de dorinţa de a rămâne tineri. Aceste două calităţi se asociază şi se condiţionează reciproc: tinereţea te face să arăţi frumos şi frumuseţea îţi dă senzaţia tinereţii“.

Ce facem dacă nu suntem suficient de frumoşi

Pentru cei care nu se consideră suficient de frumoşi, sau nu se mai simt destul de tineri, intervenţiile prin operaţii estetice sunt soluţia imediată. Accesibilitatea acestor operaţii este din ce în ce mai facilă, costul lor din ce în ce mai rezonabil şi moda tot mai presantă.

„Dacă operaţiile estetice se limitează doar la corectarea unor defecte deranjante, care, în mod real, aduc persoanei neplăceri sunt indicate şi chiar le susţin. Dacă însă se repetă , fără a fi justificată frecvenţa cu care sunt solicitate, dacă sunt dăunătoare, uneori riscante pentru persoană, consider că avem de-a face cu o neacceptare de sine sau cu o tulburare care nu va fi nicidecum soluţionată de chirurg, ci de psiholog sau psihiatru“.

Sunt cazuri, mai spune psihoterapeutul, şi am întâlnit persoane care, în urma intervenţiilor, şi-au întărit încrederea în sine, s-au acceptat şi au putut să se dezvolte, să evolueze personal. „Stima lor de sine a avut o dinamică pozitivă după ce au reparat  ceva ce îi deranja profund. Este benefică o operaţie care aduce o corecţie acolo unde natura nu a fost generoasă şi nici persoana nu reuşeşte să se accepte aşa cum este. O femeie care a suferit o mastectomie parţială sau totală se va privi altfel după reconstrucţie, va accepta mai uşor boala. O cicatrice deranjantă care aminteşte o traumă va fi indicat să fie scoasă, pentru ca persoana să nu mai retrăiască impactul emoţional ori de câte ori o revede“.

Facem orice ca să intrăm în tiparul social

Dorinţa pentru care o persoană se hotărăşte să îşi corecteze imperfecţiunile sunt multiple: pentru a fi atrăgători unii pentru ceilalţi şi în propriii ochi, să arate în accord cu propria imagine despre frumuseţe, din dorinţa de a fi în tiparele de frumuseţe acceptate social la un moment dat, pentru a imita un model fie ideal sau real, din spirit de competiţie.

„Multe persoane optează pentru diverse modificări corporale pentru a ieşi în evidenţă, consideră că este un mod mai avantajos de a-şi găsi parteneri şi a fi alese de parteneri. Frumuseţea poate să fie percepută ca fiind similară cu fericirea sau aducătoare de fericire şi bunăstare. Revistele abundă de astfel de exemple. Nevoia de a fi remarcat şi a crea o imagine pozitivă este satisfacută prin  îmbunătăţirea aspectului şi devine un atu uşor de obţinut dacă întâlneşte un estetician priceput“.

Această nevoie de valorizare prin imaginea exterioară poate însă ascunde complexe şi neacceptare a propriei persoane. „Este suferinţă sau superficialitate, refuzul de a accepta îmbătrânirea, este felul rapid de a “păcăli” frici profunde legate de viaţă şi moarte. Încearcă să respingă sentimentele  de inferioritate prin crearea unei imagini exterioare la care ceilalţi să rezoneze“.

Bărbaţi şi femei, obsedaţi de aspectul exterior

Într-o lume bazată pe relaţii de suprafaţă, efemere, aspectul fizic este important şi multe persoane îşi doresc să atragă beneficii de pe urma frumuseţii. Latura narcisică a acestor oameni primează în comportamentul lor. De asemenea, erotizarea exagerată a aspectului, a relaţiilor determină multe persoane să îşi accentueze conturul  provocator sexual: buze, sâni, fese, labii , gambe, etc.

„În ultima perioadă bărbaţii sunt tentaţi şi ei de operaţii estetice mai mult decat este cazul. Sunt persoane publice care doresc să îşi menţină interesul publicului, oameni polititci care vor să transmită mesaje non-verbale cu impact asupra alegătorilor, bărbaţi care trec prin crize de vârstă si încearcă din răsputeri să se opună trecerii anilor. Sunt şi bărbaţi de diferite vârste care sunt foarte centraţi pe sine, se iubesc pe ei înşişi, sunt foarte preocupaţi de aspectul lor şi nu pregetă să intervină dacă consideră că este cazul. În general, studiile arată o “feminizare” a bărbaţilor care este confirmată şi de acest comportament“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite