De ce nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiază de o ameliorare a afecţiunii. Explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia majoră afectează circa 15% din populaţia mondială
Depresia majoră afectează circa 15% din populaţia mondială

Cercetători reuniţi într-o echipă internaţională au identificat 44 de noi gene care cresc riscul de apariţie a depresiei majore. Ei au mai descoperit că toţi oamenii poartă cel puţin o astfel de genă, scrie Reuters.

Această descoperire ar putea explica parţial de ce nu toate persoanele diagnosticate cu depresie şi tratate cu antidepresive au parte de o îmbunătăţire a stării de sănătate, potrivit aceleiaţi surse, preluată de agerpres.ro.

Studiul a arătat şi că bazele genetice ale depresiei sunt comune cu ale altor afecţiuni psihiatrice precum schizofrenia şi că unele dintre genele identificate sunt asociate cu "'ţintele" vizate de medicamentele antidepresive.

Cercetătorii speră la noi tratamente

Episoadele majore de depresie afectează aproximativ 14% din populaţia mondială şi reprezintă cel mai important factor declanşator al dizabilităţilor pe termen lung în cadrul populaţiei generale. Cu toate acestea, doar jumătate dintre pacienţi răspund într-o manieră pozitivă la tratamentele existente.

„Noile variante genetice descoperite au potenţialul de a revitaliza tratamentul depresiei prin descoperirea unor terapii noi", a declarat Gerome Breen de la King's College London, unul dintre cercetători.

Studiul a inclus datele a 135.000 de pacienţi diagnosticaţi cu episoade majore de depresie şi aproximativ 344.000 de controale medicale, folosite ca bază de comparaţie.

„Avem nevoie de cercetări ulterioare pentru a descoperi şi mai multe baze genetice şi pentru a înţelege modul în care genetica şi factori de stres ambientali lucrează împreună pentru a creşte riscul de depresie“, a declarat Cathryn Lewis, o altă cercetătoare de la King's College London.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite