Cum ne putem aminti mai uşor anumite lucruri. Secretul este foarte simplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ne amintim mai uşor dacă închidem ochii FOTO bbc.com
Ne amintim mai uşor dacă închidem ochii FOTO bbc.com

Când ne confruntăm cu un lapsus, acele stânjenitoare goluri de momorie, un gest simplu ne-ar putea scoate din impas, potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie.

Incapacitatea de a ne aminti un lucru ştiut ne poate pune, uneori, în situaţii cel puţin neplăcute, mai ales când vine vorba de numele cuiva sau alte informaţii necesare dintr-o discuţie. Cercetătorii de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, au descoperit o modalitate prin care putem creşte şansele de acurateţe a memoriei, transmite Mediafax.

În cadrul studiului lor, oamenii de ştiinţă au desfăşurat două experimente separate pe un grup de 178 de persoane.

Primul experiment a presupus ca voluntarii să urmărească un film în care un electrician intra pe o proprietate privată, executa nişte lucrări şi apoi fura un număr de obiecte.

Subiecţii au fost apoi luaţi la întrebări, fiecare făcând parte dintr-un grup anume. Unor participanţi li s-au pus întrebări când aveau ochii închişi, iar altora când aveau ochii deschişi.

De asemenea, unui grup de participanţi i s-au pus întrebări după stabilirea unei relaţii prietenoase cu intervievatorul, pe când celorlaţi participanţi li s-au pus întrebările fără un demers prealabil în stabilirea unei relaţii mai calde.

Participanţii care stabiliseră o oarecare relaţie cu intervievatorul şi aveau ochii închişi pe perioada interogatoriului au răspuns corect la 75% din cele 17 întrebări. Pe de altă parte, cei care nu stabiliseră o relaţie interpresonală şi aveau ochii deschişi au răspuns corect la doar 41% dintre întrebări.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact în ceea ce priveşte amintirea corectă a detaliilor, dar şi că sentimentul de confort din timpul intervievării a ajutat.

În cadrul celui de-al doilea experiment, subiecţii au fost întrebaţi ce-şi aminteau că au auzit în timpul unei scene care prezenta o crimă. Din nou, închiderea ochilor şi existenţa unui sentiment de confort au ajutat participanţii să-şi amintească mai multe detalii.

Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor să şi-l amintească, dar cel de-al doilea experiment sugerează că închiderea ochilor poate ajuta şi la o concentrare asupra informaţiilor de tip audio“, a declarat doctorul Robert Nash, cercetătorul principal al acestui studiu.

Specialistul precizează că mecanismele pe care le-au identificat ar trebui să se aplice şi altor contexte, cum ar fi, de exemplu, detaliile referitoare la o prelegere sau o şedinţă.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Legal and Criminological Psychology.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite