Vitaminele primaverii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stam de vorba cu d-na prof. dr. Rodica Segal, membru al Fundatiei pentru Alimentatia Sanatoasa, despre vitaminele primaverii: "Niciodata omul nu a fost mai constient de importanta produselor vegetale

Stam de vorba cu d-na prof. dr. Rodica Segal, membru al Fundatiei pentru Alimentatia Sanatoasa, despre vitaminele primaverii: "Niciodata omul nu a fost mai constient de importanta produselor vegetale pentru sanatate. E bine sa cunoastem cate ceva din valentele nutritive ale acestor alimente. Legumele si fructele se caracterizeaza printr-o densitate nutritiva ridicata, cu un continut mare de compusi biologic activi, dintre care vitaminele si sarurile minerale sunt de prima importanta. Despre vitamina C din vegetale (spanac, salata, ceapa verde, ardei, marar etc.) se stie ca este mult mai activa decat cea de sinteza, una din explicatii fiind aceea ca este insotita de vitamina P si alti antioxidanti care o protejeaza. Carotenii (larg raspanditi in morcovi, spanac, ceapa verde, salata, rosii, caise etc.) sunt protectori eficienti ai celulei. Legumele frunzoase contin cantitati importante de acid folic, o vitamina care intervine in prevenirea anemiei. Vitamina K se gaseste in cantitati suficiente in spanac, varza, salata, ceapa verde; este necesara pentru coagularea sangelui si prevenirea fenomenelor hemoragice. De o atentie speciala se bucura, in prezent, flavonoidele, pe care fructele si legumele ni le furnizeaza prin excelenta. Ele protejeaza vasele de sange, au efect benefic in metabolismul colagenului, au capacitate antiinflamatoare, efect de radioprotectie, amelioreaza vederea nocturna si vascularizeaza retina. Este un fapt demonstrat ca flavonoidele exercita un efect protector in ateroscleroza. Tot flavonoidele previn sau franeaza fenomene specifice batranetii si contribuie la prelungirea vietii. Un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului de san si osteroporozei il are si soia. Acestea sunt doar cateva din valentele biologice ale unei diete cu fructe si legume proaspete, pe care primavara ni le ofera si nu ne ramane decat sa le punem pe masa".

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite