Vinurile medicinale au proprietăţi terapeutice forte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calităţile speciale ale vinurilor obţinute din struguri pot fi potenţate prin adăugarea de plante medicinale şi de fructe. Mai exact, se pot prepara vinuri medicinale care se folosesc ţintit pentru tratarea unor afecţiuni.

Acestea se prepară prin macerarea în vin roşu sau în vin alb a unor plante cu calităţi vindecătoare. Ele se administrează în doze mici, de aproximativ 25 ml, de câte trei ori pe zi, înainte de fiecare masă.

Citeşte şi:
Care sunt cele mai bune vinuri pentru sănătate şi ce afecţiuni tratează

Cele din fructe tratează anemia

O imunitate mai bună şi un organism revitalizat se pot obţine cu ajutorul vinului din fructe. Se prepară din 800 g de mere, 200 g de prune uscate, 50 g de stafide, un litru de vin alb, o linguriţă de vanilie, 10 cuişoare şi 120 de g de zahăr. Fructele curăţate de coajă, împreună cu celelalte ingrediente, se lasă la macerat într-un borcan. După 21 de zile se filtrează vinul obţinut şi se depozitează la rece. Se beau câte 50 de ml, de câtre 3 ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Fructele de pădure precum coacăzele, afinele şi murele se pot transforma în vinuri care au proprietăţi medicinale specifice, dar care, toate, revitalizează organismul şi combat astenia, oboseala şi anemia datorită bogăţiei de substanţe antioxidate pe care le conţin.

Vinul de coacăze se prepară din 1,5 kg de coacăze, un litru de vin roşu şi 450 g de zahăr. Ingredientele se lasă la macerat 24 de ore. Apoi se presează şi se filtrează cu ajutorul unei pânze. Sucul obţinut se amestecă împreună cu zahărul, se fierbe 5 minute şi se răceşte. Apoi se păstrează în sticle de culoare închisă, îmbuteliate şi ţinute la loc răcoros şi întunecos. Se consumă de câte trei ori pe zi, în cantităţi de câte 50 ml, înaintea meselor şi, pe lângă faptul că este un tonic general, are efecte benefice în hipertensiune şi arterite.

Vinul de afine se prepară din 500 de grame de afine, un litru de vin roşu şi două pahare cu apă. Afinele şi apa se fierb la foc mic timp de 15 minute, apoi se adaugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea cu încă 15 minute. Ce rezultă se filtrează şi se pune în sticle. Se bea înainta fiecărei mese, în cantităţi de câte 50 ml. Are proprietăţi bactericide şi dizolvă acidul uric, de aceea este recomandat în caz de gută.

image

Vinul de mure se prepară dintr-un kilogram de mure coapte, un litru de vin roşu şi 300 g zahăr. Vinul roşu se toarnă peste murele zdrobite, se lasă 24 de ore la macerat, apoi se pune amestecul în blender şi se adaugă zahărul. Se lasă la fermentat 15 zile, apoi se filtrează şi se pune în sticle închise la culoare. Se administrează în doze de câte 50 ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor pentru a creşte imunitatea, dar şi în caz avitaminoze cu deficit de vitamina C şi în caz de tulburări gastrice.

Băutura de mărar reglează tensiunea

Dacă ai tensiune oscilantă sau dacă te confrunţi frecvent cu crize de astm, atunci vinul de mărar poate fi o soluţie pentru a controla eficient bolile de care suferi. Se prepară dintr-un litru de vin alb, din 25 g de seminţe de anason, 50 g seminţe de mărar, 100 g de zahăr şi 25 ml de rachiu. Ingredientele se pun împreună la macerat, într-un borcan acoperit cu tifon. Se lasă la macerat timp de 10 zile într-un loc întunecos. Apoi se filtrează şi se toarnă în sticle. Efectul terapeutic se face simţit dacă se consumă câte 50 ml de vin de mărar, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de o lună.

Pe bază de ţelină, combate efectele stresului

Sucul de ţelină, renumit pentru efectul benefic în caz de răguşeală, este în competiţie de calităţi cu vinul de ţelină, util în a combate oboseala şi stresul.

Beneficiile se datorează conţinutului mare de vitamine şi de minerale care ajută organismul să facă faţă mai uşor efectelor negative ale surmenajului. Se prepară dintr-o ţelină de aproximativ 300 g, mărunţită, dintr-un litru de vin alb şi din patru linguri de miere. Se ţin la macerat timp de 48 de ore, la temperatura de 18 grade Celsius. Se beau câte două pahare de câte 50 ml pe zi, înaintea mesei de prânz şi de seară. Pentru eficienţă maximă, cura se ţine câte două săptămâni.

Vinurile medicinale nu trebuie confundate cu cele de masă, de aceea trebuie băute în cantităţi mici, conform unei scheme de terapie.

De miere, calmează gâtul inflamat

Vinul de miere are proprietăţi antivirale, antibacteriene şi, mai mult decât atât, calmează gâtul inflamat. De aceea, poate fi o alternativă naturală la siropurile emoliente care calmează căile respiratorii inflamate. Se prepară din trei litri de vin roşu şi din trei kilograme de miere care se pun împreună la macerat într-un borcan. Se mestecă în borcan, de două ori pe zi, în primele trei zile. Apoi se poate folosi. Se administrează câte o ceaşcă, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se recomandă în caz de anemie, în caz de lipsă a pftei de mâncarelipsa poftei de mâncare, în convalescenţă şi în caz de inflamaţii ale căilor respiratorii.
coloană

Alcoolul de mentă este afrodiziac

Menta este un bun tonic general, stimulează sistemul nervos şi reglează metabolismul, dar este şi o plantă care aprinde pasiunea. Vinul afrodiziac din mentă se prepară din 500 ml de vin alb şi 500 de ml de infuzie de mentă peste care se adugă 30 de g de miere. Ingredientle se lasă la macerat timp de 40 de zile. Apoi se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici, bine sigilate. Se consumă câte 50 de ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de o lună. Atenţie însă, dacă nu sunt respectate dozele terapeutice, vinul de mentă poate produce intoxicaţii

Vin tonic amar, pentru ficat

Rostopasca este folosită din vechime pentru tratarea bolilor ficatului, iar studii moderne i-au dovedit eficienţa în combaterea hepatitelor de tip A şi B şi a cirozei hepatice. Iar vinul de rostopască nu face excepţie, este un excelent antiviral şi stimulează refacerea celulelor ficatului. Se prepară din două linguri cu pulbere de rostopască şi dintr-un litru de vin alb, fierbinte. Compoziţia se lasă la macerat o zi, cu vasul acoperit. Se poate administra în cantităţi mici, de câte trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de trei săptămâni. Poate duce la intoxicaţii, de aceea se recomandă consultarea specialiştilor pentru a stabili dozaje personalizate în funcţie de fiecare organism în parte.

De rozmarin, induce somnul

O plantă recunoscută pentru calităţile de tonic al sistemului nervos, rozmarinul, adăugat în vin, devine un remediu care alungă insomniile. Vinul de prepară din 40 g de flori de rozmarin şi dintr-un litru de vin roşu, care se lasă la macerat tip de patru zile într-un vas de sticlă. Se beau câte două pahare de vin de rozmarin zilnic, timp de 20 de zile. Pe lângă efectul de inducere a somnului, vinul de rozmarin ajută şi la normalizarea colesterolului.

SFATUL SPECIALISTULUI

Vinurile medicinale sunt tonice generale, stimulează digestia şi pofta de mâncare, cresc diureza, îmbunătăţesc imunitatea, îmbunăţesc circulaţia sângelui, sunt antiseptice, bactericide, antiinflamatorii, calmante, sedative, asta şi în functie de planta din care se prepară. Aceste preparate se obţin prin adăugarea în vin a unor plante medicinale care, în acest fel, vor avea un efect benefic sporit asupra sănătăţii. Vinurile medicinale nu se recomandă pentru administrare persoanelor care au afecţiuni hepatice, cardiace şi renale grave şi nici celor care au ulcer gastro-duodenal. De asemenea, sunt contraindicate copiilor. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut, clinica Med-As

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite