VIDEO De ce ne încărunţeşte părul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albirea firelor de păr este un semn al înaintării în vârstă, pe care cei mai mulţi oameni îl întâmpină cu mari rezerve. Dar ce anume determină încărunţirea?

Motivul pentru care părul încărunţeşte are de-a face cu producţia de pigmenţi în foliculii de păr. Acest proces de producţie poate fi modificat de mai mulţi factori, stresul fiind unul dintre aceştia.
Pentru a înţelege de ce încărunţeşte părul, trebuie mai întâi să înţelegem motivul pentru care părul creşte şi are culoarea sa obişnuită.

Într-un articol publicat de Business Insider se explică faptul că nuanţa părului unei persoane este dată de pigmenţii cunoscuţi sub numele de melanină. Aceşti pigmenţi, ce sunt compuşi din doi aminoacizi (tirosină şi fenilanină), sunt produşi de un grup specializat de celule denumite melanocite. Procesul poartă numele de melanogeneză.

Melanocitele se găsesc în întregul nostru corp, iar melanina produsă de acestea este motivul pentru care pielea, părul şi ochii noştri au culoarea specifică. Melanocitele responsabile de culoarea podoabei capilare se găsesc în bulbul foliculului de păr.

Cu toate că există diferenţe foarte mari între culoarea părului şi cea a pielii, există doar două tipuri principale de melanină – eumelanină, ce produce culorile maroniu închis şi negru, şi feomelanină, ce produce părul roşcat şi blond. De felul în care aceste celule se combină, depinde nuanţa părului nostru, iar acest lucru este în mod cert dictat de factorii genetici.

După ce combinaţia specifică de melanină a fost produsă, particulele de culoare sunt transferate la keratinocitele adiacente, aflate tot în bulbii foliculilor de păr. Keratinocitele produc keratină, proteina din celulele moarte ce formează părul nostru. După ce o keratinocită moare, ea păstrează melanina ce stabileşte culoarea părului.

De ce pierdem culoarea?

Părul cărunt este rezultatul unei cantităţi mai mici de melanină în keratină. Cu cât mai puţină melanină există în keratină, cu atât părul este mai cărunt. Părul alb nu are deloc melanină.

Există o serie de procese prin care părul nostru poate deveni cărunt. Cel mai cunoscut este încărunţirea naturală ce are loc pe măsură ce îmbătrânim. Cu cât înaintăm în vârstă, melanocitele noastre devin inactive, deşi continuă să fie prezente. Prin urmare, cantitatea de melanină, deci de pigment, scade progresiv, până nu mai este produsă deloc, tocmai de aceea persoanele în etate au părul de-a dreptul alb.

Dar nu te îngrijora prea tare dacă-ţi apar câteva fire de păr cărunte. Chiar stresul poate accelera acest proces defavorabil frumuseţii părului. 

De ce ne încărunţeşte părul? Ce factori declanşează albirea şi ce rol joacă stresul


De ce unii oamenii albesc mai repede dacât alţii?

Viteza cu care un om încărunţeşte variază foarte mult, în funcţie de numeroşi factori, printre care predispoziţiile genetice, expunerea la substanţe chimice şi nivelul de stres cronic înregistrat de-a lungul vieţii. Studiile au relevat că în cazul rasei albe, aproximativ 50% dintre persoane încărunţesc în proporţie de 50% până la vârsta de 50 de ani.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite