VIDEO 5 semne că ai putea avea tulburări de atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de stres resimţit de un adult cu ADHD este mai mare decât cel al unei persoane sănătoase
Nivelul de stres resimţit de un adult cu ADHD este mai mare decât cel al unei persoane sănătoase

Nu doar copiii suferă de sindrom hiperkinetic cu deficit de atenţie, cunoscut cu numele de ADHD, ci şi adulţii. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt niciodată diagnosticaţi. Află dacă te încadrezi între cei 5% din adulţii cu această tulburare.

1. Ai probleme cu organizarea

Deficitul de atenţie, însoţit sau nu, de sindrom hiperkinetic (dificultatea de a sta într-un loc şi nevoia continuă de mişcare) apare întotdeauna din copilărie. Din diverse motive, în cele mai multe cazuri, această tulburare nu este descoperită la vârstele fragede şi devine foarte evidentă în cazul adulţilor, care se confruntă cu probleme serioase de organizare. Aşadar, adulţii cu ADHD nu reuşesc să facă faţă tuturor problemelor care vin odată cu vârsta: facturi, serviciu, copii, treburi casnice etc. Această problemă îi deranjează mai mult pe cei din jur, dar şi persoanele în cauză pot dezvolta tulburări depresive din cauza faptului că au senzaţia că nu reuşesc să finalizeze nimic.

Citeşte şI:
Învăţătorii, ajutaţi să depisteze copiii cu ADHD

Cum ajuţi un copil cu probleme de învăţare

2. Ţi se reproşează că nu eşti un bun ascultător

Ţi se întâmplă frecvent ca, atât în relaţiile personale, cât şi la serviciu, într-o conversaţie ori într-o şedinţă, după câteva minute să-ţi fugă gândurile în altă parte? Sau să ţi se reproşeze că nu ai făcut un lucru despre care ţi s-a spus în mod repetat? Tulburarea de atenţie poate fi cauza tuturor acestor probleme. Iar consecinţele pot fi de la certuri cu partenerul până la probleme la serviciu, din cauza neîndeplinirii unor sarcini.

3. Eşti agitat şi nu te poţi relaxa

În cazul copiilor, sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie se manifestă în special prin trăsături care îi fac să fie catalogaţi drept „obraznici". Aceşti copii nu stau locului, se agită în permanenţă, sparg sau distrug lucruri prin casă ori la şcoală. În cazul adulţilor, sindromul hiperkinetic se traduce printr-un comportament uşor diferit. Astfel, un adult cu ADHD nu se poate relaxa nici măcar în zilele libere, dă constant din picioare şi dă impresia că este permanent tensionat.

4. Ai probleme de cuplu

Mai ales atunci când tulburarea nu este diagnosticată, partenerul persoanei cu ADHD percepe simptome precum neatenţia şi eşecurile în îndeplinirea unor sarcini de familie ca pe semne ale dezinteresului faţă de viaţa de cuplu. Mai grav este că, în astfel de situaţii, nici măcar comunicarea nemulţumirilor nu este eficientă, persoana cu ADHD neînţelegând perspectiva celui care face reproşurile şi considerându-se învinovăţit pe nedrept.

5. Întârzii în mod „cronic"

Există o varietate de motive pentru care adulţii cu ADHD întârzie în mod repetat. În primul rând, ei sunt deseori distraşi de o sumedenie de lucruri pe măsură ce se pregătesc să plece de acasă sau să ajungă la o întâlnire. În al doilea rând, s-a constatat că persoanele cu această tulburare de atenţie nu estimează corect timpul necesar unei anumite activităţi.

Te regăseşti în descrierea din acest filmuleţ?

Vezi un documentar despre viaţa unui adult cu ADHD

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite