Unele boli cu transmitere sexuală pot avea simptome asemănătoare gripei. Care sunt acestea şi ce alte semne le însoţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile cu transmitere sexuală pot fi evitate dacă luăm măsuri de protecţie
Bolile cu transmitere sexuală pot fi evitate dacă luăm măsuri de protecţie

Afecţiunile medicale care se transmit pe cale sexuală pot cauza,  în cel mai fericit caz, infertilitate, iar în cel mai rău, pot scurta viaţa.

Bolile cu transmitere sexuală sunt mai frecvente decât vrem să credem. Hepatita B, herpesul genital, verucile genitale şi sifilisul sunt doar patru dintre bolile care se pot transmite prin sex neprotejat.

Atunci când spunem hepatită ne gândim la inflamaţia ficatului şi nu greşim pentru că hepatitele A, B şi C sunt inflamaţii ale acestui organ cauzate de virusuri.

Virusul hepatitei B este transmis pe cale sexuală, dar şi prin utilizarea unor seringi infectate. În cazuri extreme, hepatita B poate cauza cancer hepatic. Simptomele pot fi asemănătoare gripei sau afecţiunilor gastrice, dar în cele mai multe cazuri, hepatita B nu are semne. Din fericire, împotriva acestui tip de hepatită există vaccin.

Herpesul genital este dat de acelaşi tip de virus care cauzează herpesul simplu. Herpesul genital se răspândeşte prin contactul cu pielea afectată a persoanei infectate şi determină apariţia unor vezicule  care erup şi formează ulceraţii dureroase în jurul organelor genitale. Potrivit dr. Marilyn Glenville, veziculele determină adesea dureri în timpul urinării, şi sunt, de regulă, urmate de simptome asemănătoare gripei, dar şi de cefalee care se poate întinde pe durata unei săptămâni.

În majoritatea cazurilor, vindecarea vine de la sine, în câteva zile, dar, la fel ca şi în cazul herpesului simplu, virusul rămâne inactiv şi poate reapărea, de obicei în momentele de stres sau de imunitate scăzută. Semnele apariţiei herpesului genital sunt amorţeli sau furnicături  la nivelul feselor sau pe partea posterioară a coapselor. La femeile însărcinate, apariţia virusului în ultimul trimestru de sarcină poate cauza fături leziuni ale creierului sau chiar decesul.

Cum ne autoprotejăm

Întărirea imunităţii prin dieta sănătoasă şi echilibrată este o cale de protejare a sănătăţii generale. Dieta trebuie să fie compusă mai ales din fructe şi legume bogate în antioxidanţi, cereale integrale, precum şi din alte alimente bogate în beta-caroten, acid folic şi flavonoide.

Testarea, mai ales în cazul în care avem noi parteneri de sex, precum şi folosirea barierelor contraceptive până ştim că rezultatele testelor sunt negative. Herpesul, hepatita, la fel ca şi alte boli cu transmitere sexuală pot fi contactate şi în cazul sexului oral.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite