Un mare pas către vindecarea orbirii cu ajutorul celulelor stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oftalmologia este unul dintre domeniile propice de dezvoltare a eventualelor tratamente cu celule stem FOTO Shutterstock
Oftalmologia este unul dintre domeniile propice de dezvoltare a eventualelor tratamente cu celule stem FOTO Shutterstock

Bolile bătrâneţii care duc la orbire pot fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator. Un studiu britanic pe animale a demonstrat că partea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.

Fotoreceptorii sunt celulele din retină care reacţionează la lumină pe care o transformă într-un semnal electric trimis către creier. Totuşi, aceste celule pot muri şi distrugerea lor poate cauza anumite tipuri de orbire, cum ar fi boala Stargardt (afecţiune oftalmologică, transmisă genetic, care duce treptat la pierderea parţială sau totală a vederii la ambii ochi, n.r.) şi degenerescenţa maculară, afecţiune specifică vârstnicilor, notează BBC.

Cercetătorii de la spitalul de ochi „Moorfields“ şi de la Colegiul Universitar din Londra au demonstrat posibilitatea înlocuirii celulelor receptoare de lumină, creând speranţa vindecării orbirii. Ei s-au folosit de o tehnică nouă pentru construirea unei retine în condiţii de laborator. Această tehnică a fost folosită pentru a strânge mii de celule stem care să se transforme în fotoreceptori, şi pentru a le injecta în ochii şoarecilor orbi. Studiul a demonstrat că celulele se pot integra în anatomia ochiului şi chiar încep să funcţioneze.

Şi totuşi, eficacitatea acestei proceduri este destul de scăzută. Doar 1.000 de celule, dintr-un transplant de 200.000, s-au ataşat de ochi. „Aceasta este o dovadă concretă a faptului că fotoreceptorii pot fi transplantaţi dintr-o sursă embrionară pentru celule stem şi ne-a oferit posibilitatea aplicării acestei proceduri la oameni. Din acest motiv suntem atât de entuziasmaţi. În cinci ani putem începe testarea pe oameni“, declară cercetătorul-şef, profesorul Robin Ali, pentru BBC.

Oftalmologia este unul dintre cele mai avansate domenii în studiul celulelor stem. Este un domeniu relativ simplu deoarece fotoreceptorii trebuie să trimită impulsul electric unei singure celule pentru ca mesajul să ajungă la creier. În comparaţie, un domeniu mai complicat este vindecarea demenţei. Pentru aceasta, celulele stem ar trebui să se ataşeze de un număr mult mai mare de celule din tot creierul.

De asemenea, sistemul imunitar este foarte puţin activ în ochi, aşadar riscul de respingere a celulelor transplantate este mai mic. Câteva celule pot face multe schimbări. Zeci de mii de celule stem din ochi pot îmbunătăţi vederea, însă acelaşi număr de celule nu ar putea regenera un organ mai mare, cum ar fi ficatul.

„Cred că s-a făcut un mare pas înainte, însă eficacitatea este încă scăzută în testele clinice. Şi apoi vine întrebarea dacă se poate aplica şi la oameni. Însă este o mare descoperire care poate conduce la terapii cu ajutorul celulelor şi care ne poate oferi mult mai multe informaţii despre vindecarea orbirii“, spune profesorul Chris Mason de la Colegiul Universitar din Londra.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite