Trusa de prim ajutor în caz de probleme digestive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile indicate în caz  de tulburări digestive se beau de obicei neîndulcite, pe stomacul gol
Ceaiurile indicate în caz de tulburări digestive se beau de obicei neîndulcite, pe stomacul gol

E greu să te abţii să guşti din toate preparatele care „împodobesc“ masa de Sărbători. Noroc cu remediile care pot îmblânzi consecinţele. Singura condiţie este să le ai la îndemână.

E ste un lucru ştiut şi recunoscut deja: petrecerile de Crăciun şi de Revelion sunt sinonime cu a mânca şi a bea fără urmă de zgârcenie. Şi cum preparatele tradiţionale includ în special ingrediente precum carnea de porc, afumăturile, brânzeturile grase şi maioneza, nici nu este de mirare că în preajma Sărbătorilor se înregistrează un număr record de cazuri de complicaţii digestive (indigestie, balonare, colică biliară). Pentru toate acestea, în farmacia verde există remedii eficiente şi uşor de administrat, care te ajută să stai departe de camera de gardă a spitalelor.

Coada-calului şi obligeana combat arsurile gastrice

Consumul ridicat de grăsimi, de condimente picante, de alcool şi de băuturi carbogazoase favorizează creşterea acidităţii gastrice şi, implicit, apariţia senzaţiei de arsură. Într-o astfel de situaţie, poţi bea câteva zile decoct de coada-calului. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă, care se fierbe timp de 10 minute şi se strecoară. Se bea câte o cană de ceai de două-trei ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.

De asemenea, pentru a atenua durerile apărute în cazul unei crize de gastrită, poţi bea ceai din rădăcină de obligeană. Planta are efecte calmante, atispastice şi antiseptice şi, în plus, este un excelent pansament gastric. Se pune o linguriţă rasă de rădăcină, uscată şi măcinată în prealabil, la 250 ml de apă clocotită. După ce se lasă la infuzat 15 minute, se bea ceaiul călduţ.

Se poate face o cură de o lună cu această infuzie, timp în care să consumi câte două căni de ceai pe zi. Şi muşeţelul se numără printre plantele cu acţiune antispastică şi protectoare asupra mucoaselor gastrice. Se beau câte două-trei căni de ceai de muşeţel pe zi, înainte de mese. În plus, în caz de arsuri gastrice este bine să ai la îndemână şi cărbune vegetal, fie pulbere, fie comprimate. Acesta ajută la neutralizarea acidităţii gastrice şi absoarbe gazele intestinale.

Propolis, când mâncarea nu «cade bine»

În cazul în care te confrunţi cu indigestie, poţi face o cură cu tinctură de propolis. Aceasta presupune ca, timp de 14 zile, să iei câte 40 de picături de tinctură dizolvate în 100 ml de lapte sau cu o linguriţă de miere, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel poţi face şi o cură cu polen. Se iau câte două linguriţe din acest remediu, de două ori pe zi, înainte de micul dejun şi de masa de prânz.

Balonarea cauzată de indigestie poate fi combătută cu ajutorul ceaiului de muşeţel sau al celui de ghimbir, iar crampele abdominale trec cu infuzie din mentă, ce se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Pentru a scăpa de starea neplăcută de greaţă, poţi prepara infuzie dintr-o linguriţă de frunze de busuioc şi din  250 ml de apă, din care să bei una-două căni de ceai pe zi.

Crizele biliare trec cu ceai de rostopască

O altă problemă ce poate apărea în urma abuzului alimentar sunt colicile biliare. Într-o astfel de situaţie, specialiştii în fitoterapie recomandă plante care favorizează eliminarea secreţiei biliare, care uşurează digestia şi care calmează durerile. Un astfel de remediu este şi ceaiul de rostopască preparat dintr-o linguriţă de frunze uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile. Pentru a combate problemele biliare, sunt indicate şi alte plante, precum păpădia, anghinarea sau armurariul. De asemenea, pentru a preveni crizele biliare ce pot apărea după o masă copioasă se bea câte o cană de ceai din fructe de ienupăr. Acesta se prepară din două linguriţe de fructe şi din 200 ml de apă clocotită.

Tulburări de tranzit intestinal? Iată soluţiile!

Pentru situaţia în care răsfăţul culinar de Sărbători se soldează cu constipaţie, este bine să ai la îndemână pulbere de cruşin. Se administrează seara, la culcare, câte o jumătate de linguriţă de pulbere, care se ţine sub limbă timp de 10-15 minute şi apoi se înghite cu apă. Dacă, din contra, abuzul alimentar cauzează diaree, este indicat decoctul din coajă de stejar. Acesta se prepară din două linguriţe de coajă mărunţită şi din 250 ml de apă, din care se beau câte două căni pe zi, între mese, neîndulcit. Benefic în caz de diaree este şi ceaiul de mentă, acesta fiind indicat şi copiilor. Se pot bea câte două-trei căni din acest ceai într-o zi.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

În caz de hiperaciditate gastrică, de colici sau de enterocolite se recomandă o infuzie preparată dintr-un amestec de plante precum flori de gălbenele, coada-şoricelului, sunătoare, rădăcină de lemn-dulce, flori de salcâm, rizomi de obligeană şi rădăcină de tătăneasă. Acest amestec are efect anticolitic, antiseptic intestinal, de scădere a acidităţii gastrice, antiinflamator şi de cicatrizare a mucoasei gastrice. Se beau câte două-trei căni de ceai pe zi, după mesele principale.

De asemenea, pulberea din rădăcină de lemn-dulce ajută la calmarea durerilor, la reducerea inflamaţiei şi la refacerea mucoasei gastrice. Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere de patru ori pe zi, pe stomacul gol. În acelaşi fel poate fi administrată şi pulberea de obligeană. Aceasta are efect calmant gastric şi combate dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Pentru a combate hiperaciditatea gastrică sunt indicate şi sucurile cu efect alcalin, cum sunt cele obţinute din varză, din cartof, din morcov, din sfeclă roşie, din castravete sau din urzică.

Program de masă

Chiar şi de Sărbători este recomandat să respecţi regula celor trei mese principale şi două gustări zilnice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite