Trucuri pentru scăderea poftei de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin controlarea apetitului se pot preveni obezitatea şi bolile asociate. Consumul unor porţii mici şi dese de mâncare, practicarea unei activităţi fizice de rezistenţă şi respectarea orelor de somn reprezintă cele mai simple metode pentru scăderea apetitului.

Primul lucru asupra căruia atrag atenţia specialiştii în ceea ce priveşte scăderea poftei de mâncare constă în respectarea micului dejun. Consumat după una-trei ore de la trezire, micul dejun (care ar trebui să cuprindă o treime din hrana zilnică) stabilizează apetitul pentru întreaga zi.

„Luarea corectă a micului dejun poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin. Dacă nu luaţi micul dejun, vă expuneţi riscului de a deveni supraponderali sau obezi (statistic vorbind, acest risc creşte cu 450 la sută!). Meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie) şi glucide cu asimilare lentă (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi)", recomandă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, în cartea „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".

În timpul zilei este indicat să se opteze pentru porţii mici de mâncare, la intervale scurte, trei-patru ore, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să nu scadă brusc şi să vă determine să consumaţi mai multe alimente la o singură masă. În acest mod, senzaţia de foame este controlată.

Specialiştii recomandă includerea în dietă a alimentelor bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale) care grăbesc apariţia senzaţiei de saţietate. „Mestecaţi îndelung mâncarea solidă până când devine fluidă, minimum 20 de mişcări masticatorii", recomandă prof. dr. Mencinicopschi.

Faceţi sport regulat

Sporturile de rezistenţă, gen jogging, favorizează producerea în organism a unei proteine care combate senzaţia de foame, reduce apetitul şi ne ajută astfel să slăbim. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii Universităţii din Santiago au efectuat un studiu în care au inclus 15 adulţi obezi sau supraponderali, care au urmat, timp de trei luni, programe de antrenament fizic, fără să ţină regim alimentar.

Pe tot parcursul studiului, cercetătorii au monitorizat nivelul unei proteine, denumită BNDF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Ei au observat că voluntarii prezentau niveluri ridicate ale acestei proteine în sânge, iar acest lucru i-a ajutat să dea jos un număr considerabil de kilograme.

Apa, înainte de masă

Un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la Institutul Politehnic şi de la Universitatea de Stat din Virginia a arătat că persoanele care beau înainte de masă două pahare de apă slăbesc mai mult decât cele care încearcă să-şi reducă numărul de calorii consumate zilnic. Explicaţia este simplă: apa dă senzaţie de saţietate.

Conform cercetătorilor, cei care au urmat acest tip de „cură de slăbire" au reuşit să elimine, în trei luni, în medie, 7 kilograme. Un studiu anterior a arătat că persoanele care obişnuiesc să bea apă înainte de masă consumă cu până la 90 de calorii mai puţin. Pe parcursul unei zile, acest lucru echivalează cu 300 de calorii în minus.

Odihniţi-vă corespunzător

Lipsa somnului duce la o secreţie scăzută de leptină, „hormonul apetitului". Conform nutriţioniştilor, atunci când organismul este privat de somn şi de energie, creierul are nevoie de alimente dulci care să-i ofere o stare de confort. Studiile arată că, în cazul femeilor care dorm cinci ore pe noapte, riscul de a se îngrăşa cu 15 kilograme este cu 12 la sută mai mare comparativ cu cele care dorm şapte sau opt ore pe noapte.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite