Termoterapia, soluţia ideală pentru durerile de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 80% din populaţie suferă la un moment dat de dureri de spate FOTO: Shutterstock
Peste 80% din populaţie suferă la un moment dat de dureri de spate FOTO: Shutterstock

Te supără durerea de spate? Îţi doreşti să faci mişcare, dar ai spatele înţepenit? Aplicarea locală a căldurii reprezintă o metodă sigură şi eficientă pentru reducerea durerii de spate şi redobândirea mobilităţii.

Pentru a profita de efectele binefăcătoare ale căldurii, nu mai suntem nevoiţi să apelăm la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispoziţie metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele încălzitoare.

Durerea de spate, semnal de alarmă

Durerea de spate afectează milioane de persoane în întreaga lume. Până la 80% din populaţie ajunge să sufere din cauza durerii de spate de-a lungul vieţii.

Actualmente, o persoană din cinci suportă durerea de spate de cel puţin trei luni, potrivit ghidurilor europene privind managementul durerii cronice de spate.

Cu toate acestea, durerea de spate este adesea ignorată şi netratată corespunzător. Pentru mulţi dintre pacienţi pot trece chiar şi zece ani sau mai mult până la stabilirea cauzei durerii de spate. Or, diagnosticul precoce şi tratamentul adecvat sunt esenţiale pentru reducerea durerii şi limitarea consecinţelor pe termen lung: scăderea calităţii vieţii, deficit locomotor, incapacitate de muncă.

Pentru a nu ajunge aici, medicii vă recomandă prezentarea la un consult de specialitate de la primele semne ale durerii de spate.

Cum acţionează căldura?

În majoritatea cazurilor, durerea de spate este de origine mecanică, adică se asociază cu efort fizic excesiv, traumatisme, posturi vicioase, sedentarism. În aceste cazuri, aplicarea locală a termoterapiei este o soluţie eficientă pentru calmarea durerii.

Căldura acţionează benefic asupra ţesuturilor moi: muşchi, tendoane, ligamente. Cum în majoritatea cazurilor durerea acută de spate este provocată de o contractură puternică a musculaturii paravertebrale, căldura este indicată cu predilecţie în astfel de situaţii pentru calmarea durerii şi combaterea rigidităţii.

Când căldura este aplicată la locul durerii, semnalele dureroase care sunt transmise către creier vor fi înlocuite cu semnale de cald. În plus, aplicată la nivel local, căldura determină vasodilataţie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive:

  • îmbunătăţeşte circulaţia sangvină,
  • asigură transportul oxigenului şi nutrienţilor către zona vătămată, grăbind vindecarea,
  • favorizează starea de bine şi relaxarea musculaturii.

Căldura ajută de asemenea la creşterea elasticităţii ţesuturilor, ceea ce are ca rezultat îmbunătăţirea mobilităţii.

Când este indicată căldura?

Terapia prin căldură permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menţinerea unei posturi vicioase. Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxaţie, fibromiozită, lombosciatică, dureri reumatice.

Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exerciţiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate şi prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mişcare, creşte metabolismul celular, ceea ce ajută muşchii să funcţioneze mai bine.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite