SPUNE-MI CE MANANCI CA SA-TI SPUN CUM TRAIESTI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claustrofobia poate fi alungata cu hrean Deseori intalnim persoane care se tem sa petreaca mai mult timp in spatii inchise sau foarte aglomerate. Sentimentul de teama apare din clipa cand acestia se

Claustrofobia poate fi alungata cu hrean
Deseori intalnim persoane care se tem sa petreaca mai mult timp in spatii inchise sau foarte aglomerate. Sentimentul de teama apare din clipa cand acestia se urca in tramvai, autobuz, metrou sau in lift. Pe masura ce trece timpul, teama se amplifica si apar si alte simptome - panica, palpitatii, transpiratii abundente, sufocare. Dupa ce ies din aceste perimetre inchise si aglomerate, starea de sanatate revine la normal. Ei sunt apatici, comunica mai greu cu familia si prietenii. Medicina denumeste aceasta neliniste nemotivata si complicatiile care o insotesc claustrofobie. Fireste, medicul psihiatru sau psihologul trebuie neaparat vizitat. Investigatiile si tratamentul acestor specialisti vor fi decisive in descoperirea cauzelor si tratarea "fricii". Pentru redresarea echilibrului psihic, ajutorul familiei poate avea un efect pozitiv, in sensul ca acesti bolnavi sunt convinsi sa comunice, sa nu fie apatici, nervosi si predispusi sa se izoleze tot mai mult de societate. Si alimentatia poate veni in ajutorul suferinzilor marcati de simptomele de claustrare, anumite mancaruri avand rol de linistire si reconfortare. Din categoria legumelor si fructelor recomandate nu trebuie sa lipseasca varza fiarta, condimentata cu cimbru, hreanul, fasolea verde fiarta si stropita cu otet de mere, sfecla si macrisul sub forma de ciorba sau pilaf. Dintre fructe amintim macesul sub forma de gem, ceai sau cidru, bananele, nucile, alunele, ciresele si strugurii. In meniu mai trebuie inclus polenul (3 lingurite pe zi) si ceaiurile - infuzii de talpa gastei, coada soricelului, levantica, salvie, tei, busuioc (cate o lingurita la cana de 250 ml apa).

Reteta saptamanii
Ghiveci de legume cu porumb si hrean
Cantitati: o varza (500 g), 4 cartofi, 4 sfecle rosii, 200 g masline, 1 lingurita cimbru, 200 g boabe de porumb, patrunjel si marar dupa gust, 500 ml suc de rosii, ulei, un hrean, otet de mere. Preparare: legumele - cartofii si sfecla - se curata si se taie in cuburi mici, iar varza se taie fideluta. Intr-o cratita in care punem ulei asezam cate un strat de legume; deasupra adaugam o lingura de condimente (cimbru si verdeturi, taiate marunt). Boabele de porumb trebuie sa fie fierte (daca nu le luam gata pregatite, in conserva). In ultimele doua straturi adaugam, deasupra legumelor, boabele de porumb, maslinele si apoi condimentele. Cand am ajuns la ultimul strat adaugam sucul de rosii si cateva linguri de ulei (dupa gust). Cratita va sta la cuptor 45 de minute. Cand se serveste, se adauga hrean ras amestecat cu otet de mere, la fiecare portie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite