Spanacul poate intarzia dementa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de fructe si legume este benefic pentru sanatate, datorita gamei largi de vitamine furnizate. De asemenea, fructele si legumele sunt o sursa importanta de fibre. Prof. dr. Rodica Segal, de

Consumul de fructe si legume este benefic pentru sanatate, datorita gamei largi de vitamine furnizate. De asemenea, fructele si legumele sunt o sursa importanta de fibre. Prof. dr. Rodica Segal, de la Fundatia Pentru Alimentatie Sanatoasa (FPAS), ne-a declarat ca recent s-a descoperit faptul ca fibrele si legumele contin antioxidanti. "Efectele acestor surse de antioxidanti din dieta asupra imbatranirii creierului au constituit tocmai tema de cercetare a unui important centru universitar din Boston. Creierul este un organ complex. Mai intai, pentru ca nu este la fel de dinamic ca alte organe ale corpului. Turn-over-ul celulelor creierului este aproape zero, spre deosebire de ficat sau plaman. Aceasta inseamna ca creierul este mult mai sensibil, deoarece daca sunt lezate sau distruse celulele creierului, acestea nu mai pot fi inlocuite", ne-a explicat prof. dr. ing. Rodica Segal. "In al doilea rand, creierul contine cantitati scazute de antioxidanti. Antioxidantii sunt cunoscuti ca protectori ai celulelor impotriva agresiunii unor factori rezultati din metabolism sau din mediu. Creierul este, de asemenea, un organ foarte activ, astfel incat se formeaza adesea radicali liberi care pot fi foarte periculosi pentru tesuturile din jur. Fara protectia antioxidantilor, tesutul creierului este vulnerabil la actiunea acestora. Experimentele efectuate de cercetatorii din SUA au aratat ca la soarecii care au avut, timp de sase luni, o dieta imbogatita in antioxidanti, rata declinului mental a fost mai mica in comparatie cu ceilalti. Soarecii care au avut o dieta in care era inclus spanacul au avut cel mai lent declin al functiilor mentale, urmati de cei carora li s-a adaugat in dieta extract de capsuni, apoi de cei care au primit un supliment de vitamina E. Aceste rezultate pot avea aplicabilitate si la oameni", a mai spus membrul FPAS. Specialistii sustin ca legatura dintre deficitul de antioxidanti din creier si declansarea bolilor Alzheimer sau Parkinson nu a fost inca dovedita pe deplin. "Substantele din spanac si din extractul de capsuni, in special cele cu proprietati antioxidante, ar putea oferi protectie impotriva declansarii acestor boli degenerative. Acestea pot fi mult mai eficiente decat vitamina E, deoarece contin un cocktail de substante antioxidante", a adaugat specialistul FPAS.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite