Soluţii pentru îmblânzirea sindromului premenstrual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile din plante  atenuează simptomele  sindromului premenstrual
Ceaiurile din plante atenuează simptomele sindromului premenstrual

Aproximativ 30 la sută din femei se confruntă cu neplăcutele simptome date de sindromul premenstrual. Remediile din natură, cunoscute din cele mai vechi timpuri, sunt de folos femeilor în această perioadă.

Gălbenelele au efect antiinflamator

Plante recunoscute pentru proprietăţile cicatrizante, antiinflamatorii şi antiseptice, previn sindromul premenstrual, reglează ciclul menstrual şi combat durerile din această perioadă. Infuzia din gălbenele se prepară prin adăugarea unei linguriţe de flori la o cană cu apă, care se lasă la fiert timp de 10 minute. Din acest ceai se beau zilnic trei ceşti înainte cu şapte zile de menstruaţie.

Poţi să foloseşti gălbenelele şi sub formă de tinctură, câte 30 de picături diluate în apă, administrate zilnic, în două reprize. Pentru înlăturarea disconfortului dat de sindromul premenstrual, poţi întrebuinţa şi ceaiul de roiniţă. Acesta se prepară prin adăugarea a două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită şi se infuzează un minut. Zilnic se beau câte două-trei căni. Poţi să încerci şi ceaiul de valeriană, cu efect relaxant şi calmant. La o cană de apă se adaugă două linguriţe de plantă. Zilnic se beau câte una-două căni, cu înghiţituri mici.

Păpădia previne retenţia de lichide

Infuzia din păpădie este eficientă pentru combaterea retenţiei de apă în organism. Acest ceai trebuie băut dimineaţa şi seara. Infuzia se prepară din două linguriţe de frunze sau de rădăcină uscată de păpădie adăugate în 200 ml de apă. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute.

Zmeurul reduce tensiunea mamară

Durerile mamare şi ovariene care apar cu două-trei zile înainte de ciclul menstrual pot fi atenuate cu ajutorul pulberii de frunze uscate de zmeur. Din această pulbere se administrează sublingual câte o linguriţă, de trei-patru ori pe zi. Tensiunea mamară poate fi combătută şi prin intermediul tincturii de iarba-gâştei, din care se administrează zilnic câte 20-30 de picături.

Sunătoarea combate stările anxioase

Recomandată în tratamentul sindromului premenstrual, sunătoarea reduce stările de anxie­tate care apar înainte de menstruaţie. Ceaiul de sunătoare se administrează la nevoie sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 200 ml de apă fiartă. Ceaiul se infuzează 15-20 de minute.

Recomandare: Înainte de menstruaţie, evită substanţele excitante, gen cafea ori ciocolată.

Reflexoterapia uşurează durerea

În caz de sindrom premenstrual, reflexoterapia stimulează producţia de endorfine, substanţe care atenuează durerea şi induc starea de relaxare. În plus, reflexoterapia elimină retenţia de apă, constipaţia şi balonările.

Pentru a uşura simptomele, optează pentru alimentele bogate în calciu, precum lactatele, şi în fibre alimentare, cum sunt leguminoasele.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

image

Plantele indicate pentru combaterea simptomelor sindromului premenstrual sunt: gălbenelele, creţişoara, mielăreaua, roiniţa, scoarţa de salcie, urzica, traista-ciobanului şi coada-racului. Ele pot fi folosite singure sau în amestec, sub formă de ceaiuri, tincturi sau de capsule, şi au efect antiinflamator, antalgic, antispastic, antiseptic, diuretic, antihemoragic şi de echilibrare a producţiei de estrogeni şi de progesteron.

Extractul gemoterapic din mlădiţe de zmeur reglează secreţia hormonală ovariană, restabileşte echilibrul hormonal al femeii şi relaxează muşchii uterului. Se administrează câte 30 de picături în puţină apă, de două-trei ori pe zi sau câte 50-70 de picături, în puţină apă, o dată pe zi.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite