Remedii uşoare pentru picioare grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venirea sezonului cald ne supune organismul unui efort de adaptare, iar acest lucru se răsfrânge şi asupra picioarelor. Iată cum le putem îngriji atunci când le simţim grele, umflate şi dureroase.

După o zi de stat în picioare şi de alergătură, picioarele noastre se resimt. Toată presiunea la ­care au fost supuse produce senzaţie de căldură, de durere şi de înţepături la acest nivel. Venirea sezonului cald accentuează această problemă, din cauza dilatării vaselor şi stagnării sângelui la nivelul picioarelor. Ignorată, ea poate duce la apariţia varicelor, iar persoanele care suferă de boală varicoasă, de inflamaţii ale venelor sau de diabet zaharat resimt mai frecvent aceste simptome supărătoare.

Dacă se întâmplă ca în ziua res­pectivă să purtăm tocuri, efectul este şi mai intens. Aceasta pentru că pantofii cu toc înalt contractă suplimentar musculatura gambei şi arcuiesc forţat bolta plantară, menţinând articulaţiile piciorului într-o poziţie nefirească, timp îndelungat. Mai mult, încălţările prea strâmte ne supun degetele unui adevărat supliciu.

Băile călduţe au efect relaxant

La sfârşitul zilei, câteva gesturi simple sunt de ajutor: o baie călduţă, un masaj cu o cremă care conţine substanţe antiinflamatoare şi ridicarea picioarelor la un nivel superior nivelului inimii. Pentru relaxarea picioarelor, extractul de mentă face minuni, de aceea se şi regăseşte în majoritatea produselor dedicate îngrijirii lor. Mentolul din compoziţia sa are efect analgezic, iar flavonoi­dele reduc inflamaţia şi ajută la relaxarea muşchilor.

Prepară o baie pentru picioare ­dintr-un lighean cu apă călduţă şi un pumn de sare grunjoasă, peste care adaugă o ceaşcă cu frunze proaspete de mentă sau trei picături de ulei esenţial obţinut din aceeaşi plantă. Asigură-te că zdrobeşti frunzele de mentă, pentru a-şi elibera uleiurile volatile naturale. Înmoaie-ţi picioarele 10-15 minute în acest cocteil, apoi lasă-le să se odihnească la orizontală şi înfăşurate într-un prosop de bumbac. Nu uita să pui o pernă sub ele. Dacă nu ai la îndemână mentă, poţi folosi oţet de mere. De asemenea, este benefică o infuzie de soc, preparată din 100 de grame de flori ţinute la infuzat timp de 15 minute în trei litri de apă fiartă.

Masajul stimulează circulaţia

O metodă deosebit de relaxantă pentru gambe, care ajută întoarcerea venoasă şi decontractează muşchii, este masajul. Acesta se realizează pornind de la glezne şi urcând spre genunchi, deci în sensul întoarcerii venoase, tocmai pentru a stimula curgerea sângelui prin venele obosite. Poţi folosi o cremă pe bază de mentă sau un ulei de măsline în care ai diluat cinci picături de ulei esenţial de mentă, de lavandă, de rozmarin sau de lămâie.

Ginkgo biloba protejează vasele

Pentru a ajuta întoarcerea venoasă, poţi încerca şi administrarea de substanţe vasoprotectoare pe cale internă, cum ar fi comprimatele de ­Ginkgo biloba şi tinctura de castan. Consumă zilnic, timp de o lună, 10-15 picături de tinctură diluată în 50 ml de apă. De asemenea, infuzia din flori de sulfină (o lingură de flori uscate la 200 ml de apă) previne formarea cheagurilor de sânge. Din aceasta se pot consuma zilnic două căni, între mese.

Exerciţiile fizice, decontractante

Câteva mişcări uşoare ajută la relaxarea musculaturii gambelor suprasolicitate de statul îndelungat în picioare. Repetă de câte cinci ori următoarele mişcări:
- stând în picioare, ridică-te uşor pe vârfuri, apoi lasă-te uşor pe călcâie, ridicând vârfurile de pe sol. Mergi apoi câţiva paşi ­
susţinându-te pe marginile exterioare, respectiv interioare ale tălpilor.
- stând pe scaun, ridică piciorul câţiva centimetri de pe sol şi execută din gleznă mişcări de rotire a labei piciorului, în ambele direcţii.
- stând pe o treaptă de scară sprijinit pe jumătatea din faţă a tălpii, cu călcâiul în afara treptei, exercită presiune asupra călcâiului, astfel încât acesta să coboare sub nivelul treptei. În acest fel, vei alungi tendonul ahilian, suprasolicitat de mersul pe tocuri.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Pentru a preveni şi înlătura senzaţia de picioare grele, sunt de ajutor exerciţiile fizice uşoare (mers pe bicicletă, plimbare pe jos, înot) şi ceaiurile din plante cu efect vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator şi diu­retic, de micşorare a vâscozităţii sângelui şi de favorizare a microcirculaţiei locale. Astfel de ceaiuri sunt cele de mesteacăn, de sulfină galbenă şi de coada-calului. Gemoterapia cu muguri de castan sălbatic comestibili, timp de 2-3 luni, este deosebit de eficientă. Local, se fac masaje uşoare, în sens ascendent, cu creme şi cu geluri care conţin plante cu acţiune vasoprotectoare: castan, sulfină, muşeţel, arnică, coada-şoricelului, salvie, urzică sau spânz. 

Odihnă

Pauzele în care menţinem picioarele deasupra nivelului inimii ajută la întoarcerea sângelui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite