Remedii care protejează în caz de tratament cu citostatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greaţă, vomă, anemie, vulnerabilitate la infecţii... Sunt doar câteva dintre efectele toxice ale citostaticelor. Le poţi atenua cu plante care protejează ficatul, care cresc imunitatea  şi care acţionează ca nişte antidoturi.

Chimioterapia este agresivă în mod deosebit pentru ficat, rinichi şi pentru stomac, însă toate organele au de suferit de pe urma administrării ei. Pentru a atenua agresivitatea citostaticelor, se pot administra, în paralel cu acestea, pe toată durata tratamentului, câteva remedii naturale.

Armurariul, pentru regenerare hepatică

Toxicitatea asupra ficatului poate fi diminuată cu ajutorul armurariului. Planta conţine silimarină, o substanţă care stopează acţiunea toxică a citostaticelor asupra celulelor hepatice şi care stimulează în acelaşi timp regenerarea ficatului. Efectul său detoxifiant este atât de puternic, încât unii specialişti îl recomandă chiar ca tratament de urgenţă în caz de intoxicaţii cu ciuperci otrăvitoare. Armurariul se poate administra sub formă de tablete pe durata tratamentului citostatic, câte trei pe zi, sau sub formă de infuzie din frunze uscate, câte două linguriţe la o cană cu apă clocotită. Se beau câte două căni pe zi, după efectuarea tratamentului citostatic.

Ginsengul întăreşte sistemul imunitar

Tratamentele citostatice scad producţia de celule sangvine noi, aceasta fiind consecinţa afectării măduvei osoase, cea care le produce. Diminuarea cantităţii de globule albe din sânge, care au rol de apărare, este urmată de scăderea imunităţii şi de creşterea vulnerabilităţii la infecţii. Proprietăţile imunostimulatoare ale ginsengului, atât ale celui siberian, cât şi ale celui chinezesc, îl recomandă în curele cu citostatice ale bolnavilor care suferă de cancer.

Se poate administra sub formă de capsule, până la trei pe zi, dar şi de extract lichid, câte 50 de picături pe zi, în cure de două-trei luni. Bolnavilor care au şi probleme cardiace le este recomandat doar ginsengul siberian. Valoroasă în susţinerea imunităţii bolnavilor cu cancer este şi echinacea, care stimulează producţia de globule albe şi care, potrivit unor studii, încetineşte chiar creşterea tumorilor maligne. Cea mai bună formulă de administrare a plantei o reprezintă capsulele. Se pot lua până la şase capsule pe zi, pe o perioadă de două luni.

Ghimbirul, un bun antivomitiv

Unul dintre cele mai deranjante efecte adverse ale citostaticelor este greaţa, urmată de multe ori de vomă, care expune bolnavul riscului deshidratării şi anemiei. Din cauza lor, scade capacitatea organismului de a lupta cu cancerul. Efect antiemetic are ceaiul de mentă neîndulcit. Cercetătorii americani de la Centrul Medical „Rochester" spun că ghimbirul reduce cu până la 40% senzaţia de greaţă. Remediul se poate administra ca decoct, obţinut dintr-o rădăcină de dimensiuni medii, fiartă zece minute în 250 ml de apă. Pentru un efect mai rapid, se ţine o bucăţică de rădăcină sub limbă, câteva minute.

Propolisul brut, adjuvant în chimioterapie

Datorită concentraţiei mari de antioxidanţi, acest produs apicol protejează rinichii şi inima de efectul toxic al citostaticelor, reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii Institutului „Ruder Boskovic" din Zagreb, Croaţia. Aceiaşi specialişti susţin că propolisul are chiar efect similar citostaticelor şi radioterapiei, iar dacă este administrat concomitent cu acestea, celulele canceroase sunt distruse într-o proporţie mai mare, iar riscul de metastază este mai mic.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţe în apifitoterapie, reflexoterapeut

Ficatul este unul dintre organele ce resimt cel mai mult efectul terapiei citostatice. De aceea, este indicat să urmăm, pe toată durata chimioterapiei şi câteva luni după oprirea ei, o terapie cu produse naturale care să ajute detoxifierea ficatului şi regenerarea lui: armurariu, pulbere administrată sub limbă (câte o linguriţă de trei ori pe zi) ori infuzie, suc natural de aloe sau comprimate ce includ armurariu, păpădie, anghinare, schizandră, mentă, lemn-dulce, ghimbir, vitamine şi minerale antioxidante (A, C, E, seleniu, zinc), rozmarin, N-acetil cisteină, acid alfa-lipoic, glutation, coenzima Q10. Sistemul imunitar trebuie de asemenea susţinut după terminarea citostaticelor.

Utilitate: Apa de argilă elimină toxinele din organism şi are efect remineralizant.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite