Remedii care ne protejează de alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strănutul, lăcrimarea ochilor sau nasul înfundat sunt simptome dificil de ţinut sub control mai ales primăvara, când alergeni precum polenul sunt la tot pasul. Dacă te confrunţi cu alergii, fii prevăzător şi apelează la câteva remedii blânde din natură.

Începând cu primăvara devreme şi până toamna târziu pot apărea reacţii alergice din cauza polenului care circulă în atmosferă. De aceea, persoanele cu sensibilitate la acest alergen se confruntă cu neplăceri precum strănut, mâncărimi nazale, nas înfundat şi secreţii nazale apoase, lăcrimare, senzaţie de nisip în ochi şi mâncărimi oculare.

În plus, cei care suferă de astm pot constata o creştere a frecvenţei crizelor. ­Într-o astfel de situaţie, evitarea cât mai mult posibil a expunerii la alergeni este una dintre cele mai indicate măsuri. Însă, cum acest lucru poate fi dificil de respectat, o metodă de protejare a organismului este administrarea unor preparate din plante cu efecte detoxifiante, antialergice şi antiinflamatoare.

Cure periodice cu trei-fraţi-pătaţi

Preparatele din trei-fraţi-pătaţi au efecte depurative şi antialergice puternice, fiind indicate persoanelor cu predispoziţie către alergie la polen, în cure de câte trei săptămâni. Maceratul se prepară din patru linguri de pulbere de trei-fraţi-pătaţi (se poate măcina planta cu râşniţa de cafea) ce se adaugă în 250 ml de apă rece şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa. Amestecul se filtrează, se păstrează soluţia rezultată, iar planta rămasă se pune în ­250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 30 de minute, se strecoară şi apoi se amestecă cele două soluţii. Preparatul se bea pe parcursul unei zile.

Trei-fraţi-pătaţi poate fi folosit şi în amestec cu soc, păpădie, urzică, coada-şoricelului, scoarţă de mesteacăn, brusture şi pir. Este indicat să se bea zilnic câte două-trei căni de ceai preparat din acest amestec de plante ­(două linguriţe de amestec la 250 ml de apă clocotită), în cure de două-trei săptămâni. Specialiştii în fitoterapie pot recomanda şi câte două-patru comprimate din aceste plante pe zi, în funcţie de vârstă.

Suc de aloe, pentru detoxifiere

Pentru a evita apariţia alergiilor este indicat şi sucul de aloe vera. Acest remediu are efecte detoxifiante, depurative, antialergice şi aniinflamatorii. În caz de alergii, sucul de aloe se administrează preferabil dimineaţa, pe stomacul gol, câte 30 ml diluat cu suc de fructe sau cu ceai. Se pot face câte două-trei cure cu aloe vera pe an, cu o durată de maximum 30 de zile.

Urzica atenuează simptomele

Urzica este un remediu cu efecte benefice în cazul în care simptomele de rinită alergică au apărut deja. Planta se poate administra sub formă de tinctură ­(câte 2-4 ml pe zi) sau sub formă de ceai ori de capsule. Un alt remediu indicat este ardeiul iute, datorită conţinutului de capsaicină. Acest compus ajută la desensibilizarea mucoasei căilor respiratorii, prevenind inflamaţiile şi secreţiile excesive de la acest nivel în momentul expunerii la factori iritanţi. Ardeiul ­iute poate fi administrat sub formă de tinctură sau se pot lua capsule pe bază de capsaicină.

Spălături cu apă sărată

Dacă polenul îţi provoacă reacţii alergice, poţi atenua simptomele prin realizarea spălăturilor căilor nazale cu apă sărată, dimineaţa şi seara. Dizolvă o linguriţă rasă de sare într-un litru de apă şi fierbe-l timp de 20 de minute. Lasă amestecul să se răcorească, iar atunci când este călduţ, pune în podul palmei şi trage lichidul pe nas. De ajutor în această situaţie ­este şi să-ţi ungi nările cu ulei de măsline atunci când urmează să iei contact cu polenul.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie
competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Este bine ca persoanele cu predispoziţie alergică să urmeze la începutul primăverii un tratament cu plante, precum urzică, păpădie, mesteacăn, brusture, trei-fraţi-pătaţi şi coada-şoricelului. Deosebit de benefică în această situaţie este şi gemoterapia, deoarece atenuează în timp simptomatologia şi reduce intervalul de apariţie a crizelor alergice.

Se recomandă extractul din muguri de coacăz negru, cel din muguri de mesteacăn pufos, din mlădiţe de măceş, din muguri de fag sau din mlădiţe de rozmarin. Combinaţiile gemoterapice trebuie recomandate de un medic fitoterapeut. În general, se iau în combinaţii, câte 50 ml din fiecare produs, timp de două-trei luni, după care se face o pauză de 15-30 zile şi tratamentul se poate relua.

Sfat: Evită florile de cireş, crinii şi margaretele, deoarece eliberează cele mai periculoase polenuri!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite