Remedii din natură care combat anemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a atenua simptomele anemiei, poţi face o cură  de trei săptămâni cu gel  de aloe vera
Pentru a atenua simptomele anemiei, poţi face o cură de trei săptămâni cu gel de aloe vera

Preparatele din plante sunt un ajutor de nădejde, dacă ai o formă uşoară de anemie. Pe lângă faptul că îţi redau vitalitatea, ele acţionează cu blândeţe şi te scutesc de grija reacţiilor adverse.

C ele mai noi statistici arată că aproximativ 8 la sută din persoanele trecute de 65 de ani suferă de anemie. În plus, forma feriprivă a bolii, cauzată de un aport insuficient de fier şi care este de altfel şi cel mai des întâlnită, afectează 60 la sută din copiii cu vârste cuprinse între unu şi doi ani, dar şi un număr mare de femei tinere şi de gravide.

Afecţiunea apare atunci când există un nivel scăzut al celulelor roşii în sânge şi cel mai adesea se manifestă prin stări de oboseală, de slăbiciune, prin apetit scăzut, ameţeli şi prin dureri de cap. Specialiştii spun că cea mai bună metodă de a ţine anemia sub control este o alimentaţie bogată în fier şi în vitamina C, însă şi remediile din plante îşi pot aduce contribuţia la combaterea bolii.

În general, terapiile trebuie urmate timp de cel puţin trei luni şi se fac diferite combinaţii. De exemplu, poţi face o cură de trei săptămâni sau de o lună cu unul sau mai multe remedii indicate pentru anemie, iar după un timp să schimbi preparatele. Este bine să consulţi un specialist înainte de a ­urma o cură cu plante.

Cătina şi păpădia vitaminizează organismul

Mugurii şi fructele de cătină conţin din abundenţă vitaminele B1, B2 şi C, acid folic, acizi graşi nesaturaţi şi carotenoide, fiind unele dintre cele mai indicate remedii pentru anemie. Astfel, preparatele din cătină stimulează formarea de globule roşii, cresc pofta de mâncare, detoxifiază organismul şi înlătură starea de oboseală.

Pentru un efect mai puternic, specialiştii recomandă tinctura de cătină roşie, administrată de două-trei ori pe zi, câte 15 picături diluate în puţină apă, înainte de mesele principale. Cura trebuie urmată timp de două luni. O sursă importantă de vitamine (în special A, cele din complexul B, C şi D) este şi păpădia. Prepară o infuzie din 50 g de rădăcini şi de frunze de păpădie la un litru de apă. Fierbe amestecul timp de două minute şi apoi lasă-l să se răcorească 10 minute. Bea câte trei ceşti de ceai pe zi, înainte de masă.

Spirulina, sursă de fier

Dacă suferi de anemie feriprivă, poţi ­face o cură de o lună cu spirulină, timp în care să iei câte 10 comprimate pe zi. În afară de conţinutul ridicat de fier, acest remediu este bogat şi în complexul vitaminic B, un nutrient esenţial în tratamentul anemiei.

Aloe vera, un tonic general

Un alt remediu indicat în caz de anemie este aloe vera. Planta are o compoziţie complexă, conţinând peste 75 de factori nutritivi şi peste 200 de compuşi activi, dintre care 12 vitamine. De ­aceea, preparatele cu aloe sunt recomandate ca tonic general în terapia a numeroase afecţiuni. Astfel, în caz de anemie, este indicată o cură de trei săptămâni cu gel de aloe. Se beau aproximativ 60-80 ml de gel pe zi, cu înghiţituri mici.

Amestec pentru refacerea sângelui

Pentru a stimula formarea globulelor roşii, prepară un macerat din trei pumni de roiniţă uscată, coaja de la o lămâie şi cinci prize de rădăcină de angelică (o priză este cantitatea de plantă pe care o poţi lua între vârfurile degetelor).

Pune amestecul de plante într-un litru de alcool şi lasă-l la macerat timp de patru zile. ­După aceea, preparatul se ­filtrează şi se ­adaugă un pumn de coriandru, 10 prize de nucşoară, 10 prize de scorţişoară şi trei rădăcini de nalbă. Se lasă iar la macerat două zile şi apoi se filtrează din nou. Se iau câte 30 de picături de trei ori pe zi.

Cură cu polen, timp de o lună

Mierea de albine, lăptişorul de matcă şi polenul conţin substanţe nutritive esenţiale pentru refacerea sângelui, fiind indicate în orice tip de anemie. Astfel, se administrează câte 20 g de polen pe zi, timp de o lună. Lăptişorul de matcă se ia câte un gram pe zi, sublingual, cu 30 de minute înainte de micul dejun. De asemenea, se recomandă consumul a cel puţin o linguriţă de miere zilnic.

Specialistul nostru
Dr.   Ruxandra Constantina

medic de familie competenţă
în apifitoterapie


În caz de anemie, sunt foarte eficiente unele preparate gemoterapice precum extractul din mlădiţe de tamarix, cel din muguri de salcie, din muguri de brad, din muguri de porumbar şi extractul din muguri de alun.

Aceste tincturi se pot asocia cu Energotonic (un complex de vitamine din coacăz negru, măceş, cătină şi tamarix). Se ia ­câte o lingură din acest preparat, diluat în apă, de trei ori pe zi. În cazul copiilor, se recomandă administrarea de Energotonic junior, diluat în apă. Tincturile se pot administra ca atare sau în diverse combinaţii, la recomandarea medicului fitoterapeut.

Atenţie

În cazul copiilor cu anemie, se recomandă administrarea preparatelor în doze mai mici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite