Remedii în caz de dureri articulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din persoanele afectate de boli reumatismale percep o intensificare a durerilor în sezonul rece, spun specialiştii. Dacă te numeri şi tu printre ele, iată ce leacuri naturale cu efect calmant şi antiinflamator poţi folosi.

Durerile articulare, durerile musculare şi limitarea mobilităţii sunt caracteristici ale bolilor reumatice, afecţiuni de care suferă 30% din populaţia adultă a Europei. Iar o mare parte dintre cei afectaţi preferă să apeleze la preparate naturiste pentru a atenua simptomele, datorită acţiunii  blânde şi riscului scăzut de apariţie a efectelor secundare. Plantele indicate într-o astfel de situaţie, indiferent că trebuie administrate intern sau extern, au efect depurativ, detoxifiant, analgezic, antiinflamator şi antioxidant.

Ceaiuri cu efect antiinflamator

Intensitatea durerilor şi cea a inflamaţiilor la nivelul articulaţiilor pot fi reduse dacă faci cure de câte două-trei luni cu infuzii din plante precum salcia (scoarţa), lemnul-dulce (rădăcina), gălbenelele (florile), creţuşca, roiniţa, mesteacănul (frunzele), frasinul (frunzele), urzica, socul, plopul (mugurii) şi ienupărul (boabele). Ele se folosesc în diverse combinaţii, ajutând în acelaşi timp la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Infuzia se prepară dintr-o lingură de amestec de plante şi dintr-o cană cu apă. Se fierbe amestecul unul-două minute, se lasă la infuzat 10-15 minute, iar apoi se strecoară. Se beau câte trei căni de ceai pe zi.

Comprese calde şi reci pe zonele dureroase

Atunci când durerea este în stadiu acut, ea poate fi calmată prin aplicarea pe locul afectat a unor comprese cu foi proaspete de varză, încălzite în prealabil. Foile se pot fixa cu tifon şi trebuie schimbate la fiecare două-trei ore. De ajutor sunt şi compresele cu bitter suedez. Se îmbibă un tifon curat cu bitter suedez şi se aplică pe locurile afectate, după ce te-ai uns în prealabil cu cremă de gălbenele. Astfel de comprese pot fi făcute folosind oţet aromatic sau balsamic (se pune o lingură de oţet la un litru de apă fiartă).

De asemenea, hreanul calmează rapid durerile reumatismale. Rădăcina de hrean se dă prin răzătoare, se pune pe o pânză şi se aplică pe zona dureroasă. În acelaşi fel poţi proceda folosind usturoi pisat sau foi de ceapă. Eficiente într-o astfel de situaţie sunt şi compresele fierbinţi cu sare grunjoasă (sarea se încălzeşte în cuptor, iar apoi se aplică pe articulaţiile afectate de reumatism, folosind o pânză curată).

Ulei de mentă, pentru masaj

Fitoterapeuţii recomandă celor cu dureri articulare masajul local cu ulei de mentă. Se amestecă 5 g de ulei de mentă cu 100 ml de alcool şi se fricţionează articulaţiile dureroase. În acelaşi scop este indicat şi uleiul din fructe de ienupăr, precum şi unguentele care conţin arnică, untul pământului, spânz şi tătăneasă. De asemenea, eficientă în caz de reumatism este tinctura de muguri de plop. Foloseşte acest preparat pentru a face frecţionări locale, mai ales seara, după care acoperă zona respectivă cu un prosop cald. Mai poţi face masaj local cu tinctură de ienupăr pe care o poţi prepara chiar tu lăsând la macerat 10 g de boabe de iunupăr în 100 ml alcool, timp de 10 zile.

Băile calde alungă starea de disconfort

Băile calde în care se adaugă infuzii sau decocturi de plante sunt un alt remediu benefic în caz de dureri articulare. O astfel de baie este cea cu infuzie din cimbrişor. Se pun 40-50 g de plantă la un litru de apă clocotită, se fierbe amestecul timp de 10 minute, se strecoară şi se adaugă în apa de baie, cu temperatura de 30-35 de grade Celsius. În acelaşi mod pot fi folosite preparate din alte plante precum salcia, mesteacănul, coada-calului, nucul, muşeţelul, ienupărul, pinul sau tătăneasa.

Aceste plante pot fi folosite şi în amestec, iar pentru un efect mai puternic, poţi adăuga în apa de baie sare de Bazna. Baia trebuie să dureze circa 10-15 minute, după care este bine să te înfăşori cu un halat gros şi să stai în pat, la căldură, minimum o oră. Ţine cont de faptul că băile prea fierbinţi sunt contraindicate dacă suferi de hipertensiune arterială sau de boli cardiace, precum şi de epilepsie, de tromboflebită sau dacă ai suferit un accident vascular cerebral.

Şi curele balneare sunt de ajutor

Unele dintre cele mai bune soluţii de a veni de hac reumatismului sunt curele balneare. Acestea se fac de două ori pe an şi includ proceduri precum galvanoionizarea (cunoscută şi sub numele de ionoforeză sau ionizare), terapia cu unde scurte, cu ultrasunete şi laserterapia, asociate cu masaj terapeutic şi cu un program de gimnastică medicală. O astfel de cură trebuie să includă 10 şedinţe de tratament. Terapiile se pot face în centrele de recuperare medicală din spitale sau din unele staţiuni balneare, printre care Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord, Pucioasa sau Băile Herculane.

Fereşte-te de frig şi de umezeală!

Una dintre caracteristicile durerii artrozice o constituie „meteorodependenţa", adică accentuarea durerii la frig şi la umezeală, simptomele fiind mai persistente pe perioada sezonului rece. Aşadar, nu este de mirare că medicii recomandă mai întâi persoanelor cu reumatism să se ferească, pe cât posibil, de mediul umed şi rece. De asemenea, dacă suferi de o formă de reumatism ar fi bine să eviţi eforturile fizice susţinute, statul prelungit în picioare şi traumatismele. La fel de importantă este şi scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale, pentru a proteja articulaţiile afectate şi pentru a preveni artroza genunchiului.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

În caz de dureri articulare, se recomandă decoctul din coada-calului (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă, se fierbe amestecul 15 minute la foc mic). Preparatul se bea călduţ, câte două-trei căni pe zi, între mese. Este indicată şi infuzia de soc, precum şi cea de creţuşcă. Aceasta din urmă conţine şi oligoelemente care ajută la protejarea cartilajelor şi la mineralizarea osului. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă fiartă şi se beau câte două căni pe zi. Extern, se pot folosi produse precum Artrophyt, o cremă pe bază de sare de Bazna şi de extracte din flori de arnică, rădăcină de tătăneasă şi vârfuri de ramuri de Ledum palustre, având efect antiinflamator şi descongestionant.

Truc

Pentru a potenţa efectul băilor terapeutice, adaugă în apă sare de Bazna.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite