Pantofii cu toc deformează picioarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a fi la modă, majoritatea femeilor sunt gata să sufere oricât. Atât de mult, încât deseori ajung la medicul ortoped cu grave deformări ale picioarelor, provocate de pantofi.

În prezent, aproape 90 la sută din operaţiile pentru corecţia disfuncţiilor piciorului sunt suferite de către femei. Potrivit unui sondaj publicat în „British Journal of Podiatry“, o femeie din şase este de părere că pantofii buni sunt cei foarte strânşi.

Pantofii pe care acestea îi poartă sunt însă principalii vinovaţi de această situaţie şi, în special, cei care de obicei sunt prea strânşi, care au tocul înalt şi care nu sunt adaptaţi formei piciorului. Aceştia, explică Philip Joyce, medic ortoped la spitalul St.Barnabas din Oxford, duc, în timp, la deformări grave ale oaselor piciorului. De multe ori însă, de dragul canoanelor modei, femeile ajung să poarte pantofi care sunt chiar cu două măsuri mai mici decât ar fi normal.

„Menghine“ pe post de pantofi

Pentru a afla dacă pantofii pe care îi aveţi sunt sau nu „sănătoşi“ şi potriviţi piciorului dumneavoastră, puneţi unul dintre pantofi lângă piciorul de aceeaşi parte. Dacă piciorul este mai lat decât pantoful, nu este recomandat să-l purtaţi. Pentru a se încălţa, femeile care poartă pantofi foarte înguşti, aşa cum cere moda, sunt nevoite să-şi „strângă“ foarte tare partea din faţă a piciorului, ceea ce duce la o presiune considerabilă asupra degetelor.

Din această cauză, circulaţia sângelui în această regiune este mult îngreunată. Dacă pantofii mai au şi tocuri înalte, presiunea asupra labei piciorului  creşte de aproape cinci ori. Rezultatul: piciorul este practic strivit într-o adevărată menghină. De asemenea, tocurile înalte dezechilibrează centrul de greutate, ceea ce duce la o retracţie a degetelor, în special a degetului mare.

Monturi şi bătături

De asemenea, frecarea piciorului cu marginile prea strâmte ale pantofului provoacă bătături şi monturi. În timp, din cauza poziţiei incorecte a piciorului, apar dureri de genunchi şi de spate. În cazul în care astfel de pantofi sunt purtaţi înainte de vârsta de 20-23 de ani - când se termină osificarea cartilajelor de creştere - la maturitate poate să apară coxartroza, boală extrem de invalidantă a articulaţiilor şoldului.

Monturile sunt mult mai frecvente la femei (96% din cazuri), mai ales la cele care au număr mare la picior. Aceste deformări de la nivelul degetului mare al piciorului pot genera adevărate complexe pentru femei, deoarece urâţesc piciorul şi deformează încălţămintea. Montul apare pe faţa internă a piciorului, la baza degetului mare, fiind de fapt o excrescenţă osoasă, şi se asociază de obicei cu platfusul (piciorul plat) care constă în prăbuşirea bolţii plantare a piciorului.

De asemenea, bătătura care poate să apară în dreptul montului - ca o reacţie de apărare locală (denumită şi bursită) se poate infecta.Adesea, femeile care acuză dureri la nivelul gleznelor, genunchilor sau şoldurilor sunt tratate pentru suferinţa acestor articulaţii, dar în realitate au doar platfus.

Poziţia defectuoasă pe care o determină piciorul plat suprasolicită anormal toate articulaţiile membrelor inferioare, determinând dureri reflexe sau de suprasolicitare, explică dr. Philip Joyce. Cu timpul, apar deformări ale degetelor, iar degetul mare al piciorului deviază spre celelalte degete (hallux valgus), ajungând chiar să le încalece, iar celelalte degete ale piciorului se pot şi ele deforma, căpătând aspect de ciocan.

Tocmai de aceea, medicii ortopezi recomandă pantofi cât mai lejeri, care să respecte forma anatomică a piciorului şi care să nu aibă tocurile sau talpa mai mare de patru centimetri. De asemenea, specialiştii le recomandă femeilor să evite purtatul zilnic al pantofilor cu tocuri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite