Pantofii prea mici agravează monturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile au mai des probleme la nivelul oaselor labei piciorului, iar chirurgia este singura metodă de corectare. Monturile sunt favorizate de hipermobilitatea articulaţiilor de la nivelul degetelor şi de anumite forme particulare ale piciorului, care nu sunt defecte anatomice.

Cunoscute şi sub numele de hallux valgus, aceste deformări pot apărea la orice vârstă, dar, în general, se dezvoltă în copilărie şi în adolescenţă sau în perioada de dinainte de menopauză (în intervalul de vârstă 40-50 de ani). Monturile reprezintă proeminenţa primului metatarsian (os de la nivelul labei piciorului), prin deplasarea sa medială, însoţită de devieri laterale ale degetului mare de la picior, inestetice şi, la contactul cu încălţămintea, dureroase. Fără tratament, produc inflamaţie locală şi modifică mersul.

Potrivit specialiştilor, cauzele exacte ale acestei probleme nu se ştiu. În schimb, sunt cunoscuţi o serie de factori favorizanţi. „Femeile prezintă o mobilitate crescută a ligamentelor, accentuată la pubertate, în timpul sarcinii şi la menopauză, iar ligamentele se destind şi cedează treptat, producând deplasarea oaselor şi deformarea caracteristică", explică medicul chirurg Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului. Fenomenul este agravat de obezitate şi de unele afecţiuni cronice, dar şi de activităţile care presupun statul prelungit în picioare.

În egală măsură, anumite conformaţii ale piciorului, precum degetul mare prea lung, piciorul plat, tendonul achilean scurt şi absenţa unor degete, sunt factori favorizanţi. „În schimb, încălţămintea este doar un factor agravant, fiindcă ea nu provoacă apariţia, ci doar grăbeşte evoluţia monturilor", spune chirurgul Marius Uscatu.

Ortezele pentru monturi pot da artroză

Prezentate drept o soluţie pentru corectarea monturilor, ortezele sunt periculoase. „Orice încercare de redresare creşte enorm presiunea în articulaţia metatarso-falangiană şi, mai mult decât atât, degradează cartilajele", explică medicul Marius Uscatu. De aceea, dispozitivele de tip orteză care pretind că tratează hallux valgus-ul, purtate noaptea sau pe timpul zilei, trebuie evitate fiindcă efectul este contrar celui aşteptat. Montul se agravează şi se poate ajunge la artroză.

Chirurgia realiniază degetele

Prin chirurgie se repoziţionează degetul mare de la picior într-o aliniere firească cu primul metatarsian, osul ce reprezintă de fapt originea proeminenţei. Această operaţie durează între 40 şi 90 de minute, în funcţie de gravitatea deformării. Procedeele ultramoderne sunt minim invazive, exclud total durerea, nu presupun imobilizare gipsată, iar riscul de recidivă este minim. Recuperarea durează în total şase-opt săptămâni, cu menţiunea că mersul este permis încă din prima zi, cu sprijin pe piciorul operat. În circa şase săptămâni se pot relua activităţile fizice normale.

Încălţămintea largă, soluţie temporară

Corectarea chirurgicală este însă interzisă în cazul adolescentelor, pe perioada creşterii, chiar dacă acestea au monturi  mari şi inestetice. „Excludem intervenţia chirurgicală până la închiderea cartilajului de creştere, fiindcă intervenţiile chirurgicale pot interfera cu creşterea firească a osului şi, din acest motiv, pot genera alte tipuri de deformări la nivelul degetelor picioarelor", mai spune chirurgul Marius Uscatu. Consolidarea cartilajului de creştere se realizează la vârste diferite de la o persoană la alta, dar, în general, cartilajele de creştere se consolidează la vârsta de 16 ani.

Potrivit specialistului, în cazul tinerelor, monturile nu sunt considerate urgenţe, fiindcă durerea apare doar la contactul cu încălţămintea. „Intervenţia chirurgicală poate fi amânată şi 10-20 de ani, dacă deformarea nu este pronunţată şi nu modifică mersul", spune medicul Marius Uscatu. O soluţie temporară este purtarea unor încălţări comode, cu un calapod larg, care să asigure lejeritatea piciorului în timpul mersului.

Obezitatea contraindică operaţia

Persoanele cu o serie de afecţiuni cronice prezintă riscuri importante în caz de intervenţie chirurgicală pentru a corecta monturile. Este vorba despre piciorul diabetic şi de arteriopatia obliterantă (arterita), care cresc riscul de necroză şi de cangrenă. Şi obezitatea contraindică operaţia, fiindcă presupune o suprasolicitare a oaselor repoziţionate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite