Operatie pentru transpiratie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea ca doctorii se ocupa numai de bolnavi este depasita. Medicina moderna se ocupa si de oamenii sanatosi, care isi doresc sa fie mai frumosi, mai tineri si sa se simta bine. In acest sens, dr.

Povestea ca doctorii se ocupa numai de bolnavi este depasita. Medicina moderna se ocupa si de oamenii sanatosi, care isi doresc sa fie mai frumosi, mai tineri si sa se simta bine. In acest sens, dr. Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Estetica, ne vorbeste despre ultimele noutati in domeniu, despre chirurgia transpiratiei, sau chirurgia cu ajutorul laserului.
- Ce inseamna chirurgia transpiratiei?
- La nivel european, pacientii care sufera de hiperhidroza sau transpiratie excesiva ating cam 5 la suta din intreaga populatie. Pana acum cei care sufereau de aceasta boala au fost purtati ba pe la endocrinolog, ba pe la psihiatru sau cosmetician, iar ani in sir nu s-au gasit solutii pentru problema lor. Exista tendinta de a-i recomanda unui om care transpira foarte mult sa mearga si sa se mai spele. Nu este nici pe departe vorba de asa ceva. Cei care sufera de hiperhidroza, transpira foarte mult, indiferent de anotimp, fie ca fac efort sau nu. In 1998, s-a facut primul tratament cu toxina botulinica, un medicament care produce blocarea transmiterii nervoase la nivelul glandelor sudoripare, impiedicand astfel transpiratia. Astfel, timp de 5-6 luni, persoana respectiva nu va mai transpira in zona injectata. Este o terapie noua, care, din pacate, este inca destul de scumpa. Pentru palme, de pilda, nu exista alta solutie in afara toxinei botulinice.
- Ce solutii au cei care nu-si permit sa faca acest tratament de doua ori pe an?
- Se poate scapa de hiperhidroza definitiv, printr-o interventie chirurgicala. Practic, se chiureteaza si se aspira glandele sudoripare care sunt dezvoltate excesiv. Aceste glande se gasesc incastrate in piele. Procedura deriva din lipoaspiratie si are efecte garantate. Operatia se face doar cu anestezie locala, dureaza o ora si jumatate si are un efect permanent.
- Sunt multi romani care apeleaza la acest gen de operatie?
- Frecventa cu care efectuez aceasta operatie este de-a dreptul surprinzatoare. In ultimii ani, am operat cel putin un pacient pe saptamana, desi costul interventiei poate sa depaseasca 30 de milioane de lei. Injectarea cu toxina botulinica costa 750 de euro.
- Nu este periculos pentru organism, daca nu mai transpiram?
- Nu este periculos, pentru ca in urma operatiei inceteaza transpiratia patologica, pielea urmand sa transpire in continuare, in mod normal. Transpiratia nu inseamna o eliminare de toxine, asa cum crede lumea, ci are rol in mentinerea temperaturii corpului, fiind "sistemul nostru de racire sau de incalzire". Atunci cand este foarte cald, organismul isi regleaza temperatura prin transpiratie.
- Cum intentionati sa-i pregatiti pe medici sa accepte aceste noutati?
- Pe 19 mai va avea loc Conferinta Nationala de Medicina Estetica Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala, unde ne vom intalni cu medici foarte valorosi din intreaga lume si vom face un schimb de experienta in acest domeniu. Invitatul de onoare va fi secretarul general al Uniunii Internationale a Societatilor de Medicina Estetica, prof. dr. Jean Jaques Legrand. Eu voi reprezenta Romania la aceasta conferinta, iar tema acestei editii este foto-imbatranirea. Asta inseamna ca soarele este responsabil de imbatranirea pielii, de producerea petelor de culoare pe tegument si de provocarea cancerului cutanat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite