Naşterea prematură – cauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naşterea prematură - cauze. Una dintre cele mai mari temeri ale oricărei gravide este naşterea prematură. Din fericire, astăzi se cunosc şi pot fi preveniţi din ce în ce mai mulţi factori de risc ce pot fi la originea naşterii premature. Fumatul, alcoolul, infecţiile vaginale… sunt doar câţiva inamici ai sarcinii ce pot fi evitaţi.

Vorbim despre prematuritate pentru naşterea care are loc între 24 şi 36 de săptămâni de sarcină, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Naşterea prematură este împărţită în trei categorii:

  • prematuritate extremă (sub 28 de săptămâni),
  • mare prematuritate (între 28 şi 32 de săptămâni),
  • prematuritate medie (între 32 şi 37 de săptămâni)

OMS estimează că, anual, un bebeluş din zece se naşte înainte de termen. La nivel global se înregistrează peste 15 milioane de prematuri în fiecare an. Or, peste un milion dintre ei mor din cauza complicaţiilor prematurităţii. Iar mulţi dintre supravieţuitori rămân cu sechele pe viaţă, îndeosebi din punct de vedere al dezvoltării cognitive, handicap fizic, deficienţe de vedere sau de auz. La scară mondială, prematuritatea este prima cauză de mortalitate la copiii sub 5 ani.

O cauză nemodificabilă a naşterii premature este predispoziţia genetică. Dar numeroase studii au identificat alţi factori de risc care pot fi evitaţi. De altfel, potrivit OMS, peste trei sferturi din bebeluşii prematuri ar putea fi salvaţi prin monitorizarea optimă a sarcinii şi prin modificări ale stilului de viaţă al mamei.

Naşterea prematură – cauze: fumatul

Fumatul este un factor de risc binecunoscut al naşterilor premature. Dacă mama fumează, acest lucru dublează pericolul de a naşte înainte de termen. Riscul de mare prematuritate se triplează. Apoi să nu uităm şi de celelalte efecte nocive ale fumatului asupra copilului: greutate mică la naştere, întârziere în creştere şi dezvoltare şi risc de complicaţii majore la naştere.

Naşterea prematură – cauze: alcoolul

O recomandare importantă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este: fără alcool în timp sarcinii. Deoarece băuturile alcoolice trec de bariera placentară şi ameninţă dezvoltarea copilului, preponderent din punct de vedere neurologic. Dar consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea şi un impact asupra riscului de naştere prematură.

Naşterea prematură – cauze: infecţii vaginale

Cercetătorii austrieci un descoperit că depistarea şi tratarea infecţiilor vaginale benigne contribuie semnificativ la reducerea riscului de naştere prematură. Deşi rămân neobservate, unele bacterii patogene pot prezenta riscuri în evoluţia sarcinii. Potrivit statisticilor, o gravidă din cinci este purtătoare a acestor bacterii. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că depistarea infecţiilor vaginale şi tratarea lor permit reducerea la jumătate a riscului de naştere prematură.   

Naşterea prematură – cauze: diabetul şi hipertensiunea

Diabetul gestaţional şi hipertensiunea de sarcină (eclampsia) sunt două condiţii care pun în pericol ducerea la bun sfârşit a sarcinii. Important este ca gravida să meargă periodic la medic pentru controalele de rutină, în cadrul cărora pot fi descoperite şi aceste porbleme. Multe femei cu diabet gestaţional sau cu hipertensiune vor naşte copii sănătoşi, deoarece aceste afecţiuni pot fi identificate la timp şi tratate adecvat.

Naşterea prematură – cauze: lipsa vitaminei C

Un studiu american a scos la iveală că lipsa vitaminei C poate antrena ruperea prematură a membranelor. Studiul, bazat pe date culese de la 200 de femei însărcinate, a pus în lumină faptul că riscul de naştere prematură se corelează cu deficitul acestei vitamine în momentul concepţiei şi în primul trimestru de sarcină. La femeile însărcinate, aportul de vitamina C trebuie să fie de 80-100 de miligrame pe zi. Se găseşte din plin în citrice, kiwi, căpşuni, ardei gras, pătrunjel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite