Muzica, un alt fel de instrument medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunetele muzicale stimulează, în acelaşi timp, mai multe zone ale creierului, conferind bună dispoziţie şi activând mecanismele de autovindecare. Meloterapia acţionează în mod pozitiv în aproape toate tulburările psihice. Însă şi unele simptome fizice pot fi atenuate cu ajutorul ei.

Specialiştii spun că mulţi dintre noi fac meloterapie singuri, fără să ştie. Ascultarea melodiilor preferate atunci când ne simţim deprimaţi poate fi considerată o aplicaţie a meloterapiei. În această situaţie, muzica ne determină fie să ne exprimăm mai uşor sentimentele, fie să ne simţim mai bine, să ne binedispunem. Meloterapia, ca ramură a medicinei alternative şi a psihoterapiei în acelaşi timp, ne poate aduce însă mai multe beneficii, dacă este folosită corect.

Alungă depresia

Bineînţeles, muzica acţionează în principal asupra psihicului. Mai multe studii au relevat faptul că persoanele care ascultă muzică au o stare de spirit mai bună, un nivel de stres mai redus şi, în plus, sunt mai productive la serviciu. Meloterapia acţionează în două moduri în acest sens. Pe de o parte, muzica preferată, în special cea calmă, cu ritmuri lente, acţionează centrii plăcerii din creier, ceea ce are drept consecinţă imediată îndepărtarea stărilor drepresive. Pe de altă parte, cercetări realizate la Universitatea „Stanford" din SUA au arătat că ritmurile muzicale rapide ne ajută să ne concentrăm şi să fim mai rapizi în gândire. Explicaţia este că muzica modifică activitatea undelor cerebrale. Şi anxietatea poate fi tratată cu ajutorul meloterapiei, arată studiile.

Creierul şi inima răspund pozitiv

Bătăile inimii şi tensiunea arterială se modifică în funcţie de muzica pe care o asculţi. Astfel, ritmurile rapide şi sunetele puternice cresc tensiunea, în timp ce muzica lentă o scade. Şi în creier se produc schimbări importante atunci când ascultăm muzică. Mai exact, nivelul hormonilor de stres atinge pragul minim, iar hormonii „buni" sunt secretaţi în cantităţi mai mari. Astfel de hormoni sunt endorfinele, pe care medicii le numesc analgezice naturale. Studiile au arătat că anumite tipuri de muzică reduc intensitatea durerii în caz de reumatism, de migrene, de afecţiuni ale coloanei vertebrale şi, în plus, grăbesc recuperarea după o intervenţie chirurgicală.

De asemenea, mai multe studii recente au pus accent pe efectele benefice ale muzicii pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Potrivit specialiştilor, ascultarea muzicii, dar şi fredonarea unor melodii cunoscute grăbesc recuperarea motorie şi a limbajului după un AVC. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Florida au dovedit, în urma unui studiu, că şi evoluţia copiilor cu autism este favorabilă atunci când terapia clasică este combinată cu meloterapie. În cazul lor, muzica acţionează în special asupra limbajului, vocabularului şi gesturilor. De asemenea, specialiştii au observat şi o mai bună coordonare la copiii autişti care au beneficiat de şedinţe de meloterapie. 

Recomandări

Cea mai eficientă muzică utilizată în meloterapie este cea clasică. Pentru relaxare, specialiştii recomandă, de exemplu, „Clar de lună" (Debussy) şi „Nocturnele" (Chopin). Pentru o mai bună concentrare, sunt indicate marşul din opera „Aida" (Verdi), iar pentru atenuarea durerilor - „Bolero" (Ravel) sau „Pastorala" (Beethoven).

Medicul răspunde: „Cum se face cura cu ulei de dovleac?" 

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

„Apelez la dvs. în speranţa că mă puteţi ajuta să aflu care este doza recomandată de ulei de dovleac în tratamentul giardiazei, în funcţie de vârstă şi de greutatea corporală. Toate sursele de informare recomandă o doză minimă de două linguri pe zi, dar aş vrea să mă asigur că tratamentul este urmat corect. Este vorba despre doi copii, de 7 şi, respectiv, de 3 ani şi jumătate. Cura se face pe o anumită perioadă de timp sau este considerat supliment alimentar şi se poate administra oricât?" Întrebare de la D.P. din Bucureşti

Uleiul de dovleac este un vermifug şi un detoxifiant natural. El se poate consuma în salate sau poate fi administrat ca atare (câte o linguriţă de două ori pe zi, înainte de masă). Cura se face timp de 20-30 de zile. Pentru giardiază, puteţi apela şi la Giardinofug, care conţine gălbenele, tinctură de propolis, cimbru şi aloe vera. Puteţi administra câte o capsulă de trei ori pe zi, timp de 10 zile. Se face o pauză de două săptămâni, iar apoi se repetă pentru încă zece zile. Tratamentul trebuie urmat de toţi membrii familiei, din cauza riscului de reinfestare. După terminarea curei, trebuie să repetaţi analizele, fiind indicat să luaţi şi câteva remedii naturiste pentru vitaminizare şi pentru creşterea imunităţii organismului.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite