Măsuri de protecţie contra alergiei la frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reacţia anormală la apa rece este tot o formă de alergie la frig
Reacţia anormală la apa rece este tot o formă de alergie la frig

Dacă iarna vă apar pete roşii pe faţă şi pe mâini, este posibil să suferiţi de o formă de alergie. Medicamentele antialergice şi protejarea pielii cu mai multe straturi de haine sunt remediile la îndemână pentru a o ţine sub control.

Persoanele alergice la frig reacţionează la temperaturile scăzute prin modificări cutanate specifice unei urticarii: tegumentele se acoperă cu inestetice pete roşii, mai mari sau mai mici, ce provoacă senzaţie de mâncărime şi de usturime. Cel mai frecvent, aceste semne apar pe zonele expuse la frig, dar uneori se extind şi la nivelul picioarelor, indiferent de protecţia oferită de încălţăminte. Petele pot să dispară la câteva minute după expunerea la frig, dar pot persista şi o jumătate de zi. Uneori, aspectul lor se agravează odată cu intrarea la căldură.

Marchează o sensibilitate accentuată

Cauzele bolii nu sunt elucidate. La persoanele afectate, celulele cutanate reacţionează la temperaturile scăzute prin eliberarea de histamină, substanţă ce produce înroşire şi senzaţia de arsură. Boala poate să apară la orice vârstă, este uşor mai frecventă la femei şi se poate asocia cu boli infecţioase, precum mononucleoza infecţioasă, hepatitele cronice sau maladiile autoimune. „Toate aceste posibile boli trebuie evaluate de medicul alergolog printr-o listă amplă de investigaţii specifice", recomandă medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Antihistaminicele o ţin sub control

Alergia la frig beneficiază de tratament cu antihistaminice de ultimă generaţie, administrate pe toată durata sezonului rece. În combinaţie se pot folosi terapii desensibilizante aplicate atât iarna, cât şi preventiv, în sezonul cald, ce urmăresc refacerea mecanismelor de apărare proprii organismului. Astfel de tratamente sunt cele homeopatice şi gemoterapia, adică terapia cu părţi tinere ale plantelor (cum sunt mugurii). În cazul alergiei la frig, dă rezultate tratamentul cu extract de muguri de coacăz negru, administrat timp de 2-3 luni, cu pauze de o lună între administrări, în doze stabilite de medic, în funcţie de vârsta pacientului. De asemenea, se mai pot folosi infuzia de trei-fraţi-pătaţi şi cea de urzică.

Acoperiţi pielea expusă

Medicii recomandă persoanelor alergice la frig să evite expunerea la acest stimul. Mai exact, ei trebuie să îşi protejeze pielea prin purtarea de mănuşi, de căciuli şi de fulare care să acopere o parte din faţă. Aceste persoane trebuie să evite practicarea sporturilor de iarnă, dar şi consumul de băuturi reci şi contactul cu apa foarte rece. 

Poate avea risc vital

Reacţia anormală la apa rece este tot o formă de alergie la frig. Persoanele ale căror mâini se înroşesc puternic atunci când spală vase sau rufe cu apă rece pot fi, de fapt, alergice. În unele cazuri, boala are manifestări severe, unele persoane având senzaţia de sufocare atunci când consumă lichide foarte reci, din cauza umflării ţesuturilor de la nivelul faringelui. Alteori, scufundarea corpului în apă rece poate declanşa o erupţie pe tot corpul şi, în cazuri extreme, probleme de respiraţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite