Măsuri care „îmblânzesc“ neplăcutele monturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După operarea monturilor, recuperarea durează  maximum şase luni
După operarea monturilor, recuperarea durează maximum şase luni

Pentru a nu pune presiune pe zona afectată, se recomandă încălţăminte cât mai comodă şi fără tocuri, evitarea statului în picioare timp îndelungat şi a activităţilor fizice care suprasolicită articulaţiile.

Din cauza mobilităţii crescute a ligamentelor, femeile sunt mai predispuse la apariţia inesteticelor monturi. „Mobilitatea ligamentelor este accentuată îndeosebi la pubertate, în timpul sarcinii şi la menopauză, dar şi pe fondul obezităţii ori a diferite boli, precum poliartrita reumatoidă", explică medicul chirurg Marius Uscatu, specialist în chirurgia gleznei şi piciorului.

Deşi inestetice, monturile se corectează doar în momentul în care provoacă durere şi îngreunează mersul. Până se ajunge la acest stadiu, pot trece chiar şi zece ani.

Poartă pantofi cât mai comozi!

Între timp, se recomandă respectarea aşa-numitului tratament de conservare, ce constă în câteva reguli simple de protejare a zonei afectate. Persoanele care au monturi ar trebui să poarte pantofi cu o conformaţie care să permită piciorului să stea cât mai lejer. De aceea, în special pantofii cu toc sau cei mai înguşti trebuie evitaţi. Cu toate acestea, ele nu determină apariţia monturilor, cum se crede, ci doar le grăbeşte evoluţia.

Evită să stai mult în picioare!

Monturile se întâlnesc mai frecvent la persoanele care au meserii ce presupun statul în picioare timp îndelungat (de exemplu, brutarii, zidarii, agenţii comerciali).

Deoarece în astfel de cazuri nu prea există soluţii, specialiştii recomandă totuşi măcar evitarea staţionării într-un singur loc prea mult timp. Deplasările pe distanţe scurte, la intervale regulate de timp, ajută laba piciorului să se relaxeze.

 De asemenea, persoanele care au monturi ar trebui să evite activităţile fizice care pun presiune pe zona afectată de monturi, precum alergatul, fotbalul, baschetul, tenisul de masă şi voleiul. Nici mersul pe jos pe distanţe mari nu se recomandă, deoarece suprasolicită piciorul.

Ortezele şi remediile naturale, inutile

Destul de multe persoane apelează la aşa-numitele „orteze pentru hallux valgus (denumirea ştiinţifică a monturilor)", însă acestea nu au niciun efect şi mai degrabă agravează boala. Asta deoarece orteza, în loc să „corecteze" montul, îi accelerează evoluţia.

„Deformaţia este definitivă, orice încercare forţată de redresare creşte enorm presiunea în articulaţia metatarso-falangiană şi degradează cartilajele", explică medicul Marius Uscatu. De asemenea, trebuie evitate remediile pe bază de plante, deoarece nu au niciun efect, fiind vorba de o deformare definitivă a osului.

Din cauza riscului de apariţie a inflamaţiilor, monturile nu se operează în sezonul cald, spun specialiştii. „De la 1 mai şi până pe 1 octombrie, nu operez monturi. Realizarea intervenţiei chirurgicale într-o astfel de perioadă dublează timpul de recuperare. În plus, creşte riscul de infecţii, deoarece persoana în cauză poartă încălţăminte care îi expune foarte mult laba piciorului", conchide medicul Marius Uscatu.

Perioada propice operării monturilor este toamna, deoarece piciorul nu este încorsetat în şosete prea groase.

"Deformarea oaselor este definitivă şi orice încercare forţată de redresare creşte enorm presiunea în articulaţia metatarso-falangiană şi degradează cartilajele."

Marius Uscatu medic specialist în chirurgia gleznei şi a piciorului

Chirurgia, soluţia eficientă

Din păcate, bisturiul rămâne deocamdată singura variantă eficientă pentru corectarea deformărilor osoase. „Intervenţia nu este o operaţie estetică şi, prin urmare, se face doar în cazul durerilor sau tulburărilor funcţionale şi nu la cerere, în scop estetic", explică medicul Marius Uscatu.

După intervenţia chirurgicală, activităţile cotidiene se pot relua imediat. Condiţia este ca persoana în cauză să nu se sprijine pe piciorul operat. Pentru a grăbi vindecarea, se recomandă renunţarea la fumat cu trei luni înainte şi după momentul intervenţiei chirurgicale. Operaţia este interzisă obezilor (creşte riscul de recidivă), celor cu varice şi în caz de inflamaţii la nivelul monturilor. Costul unei astfel de operaţii este piperat, ajungând până la 5.000 de lei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite