Leacuri verzi pentru amigdalele inflamate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinctura  din echinacea  (30 de picături) adăugată  în ceai calmează durerile de gât
Tinctura din echinacea (30 de picături) adăugată în ceai calmează durerile de gât

Inflamaţia amigdalelor, provocată de infecţia cu un virus sau cu o bacterie, poate fi tratată asociind medicamentele alopate cu remedii din natură.

Afecţiunea este mai întâlnită la copii, dar poate să apară şi la adulţi. Semnele de boală sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale unei răceli, debutând cu frisoane şi cu migrene, la care se adaugă tulburările de înghiţire. Netratată, amigdalita poate lăsa sechele toată viaţa.

Carul zânelor, antibacterian

O plantă mai puţin cunoscută, carul zânelor, are efect antibacterian şi calmează durerile provocate de inflamaţiile amigdalelor. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini mărunţite la o cană cu 250 ml de apă. Ceaiul se fierbe timp de cinci minute, se filtrează, apoi se bea călduţ.

Tratamentul cu acest decoct se recomandă în tratarea infecţiilor cu stafilococi, în răceli şi în inflamaţiile localizate la nivelul bronhiilor. Efectele terapeutice ale plantei se datorează carlininei, o substanţă care distruge stafilococii, chiar şi pe cei rezistenţi la antibiotice, susţin specialiştii.

Combinaţie cu efect calmant

Un ceai foarte eficient pentru calmarea durerilor de amigdale se prepară din flori de soc, de mentă şi de coada-şoricelului. Folosite împreună, aceste plante au o puternică acţiune antiseptică şi calmantă.

Inflamaţia se retrage treptat şi durerile încetează dacă bolnavul bea câte doi litri de infuzie pe zi. Ceaiul se prepară din trei linguri de amestec de plante la un litru de apă fierbinte. După 10 minute, se strecoară şi se bea călduţ, îndulcit cu miere.

Oţetul de mere dezinfectează gâtul

Un adevărat balsam pentru gât, având efecte antibacteriene şi calmante, se prepară dintr-o cană cu ceai de salvie în care se pun două linguriţe de oţet de mere. Se bea câte o cană de ceai, îndulcit cu o linguriţă de miere, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de o săptămână.

Dacă durerea cauzată de amigdalită este supărătoare şi iradiază înspre urechi şi înspre dantură, o gargară te poate ajuta. Pentru prepararea ceaiului, pune o linguriţă de seminţe de ridiche şi o lingură de miere într-o jumătate de ceaşcă de oţet de mere şi fierbe amestecul. Filtrează licoarea când este caldă, adaugă cinci linguri de apă, şi apoi foloseşte-o pentru gargară. Repetă tratamentul trei seri la rând, înainte de culcare.

Smirna, un excelent dezinfectant

Gargarele cu smirnă calmează inflamaţiile. Poţi prepara o soluţie pentru gargară punând o linguriţă de smirnă şi una de acid boric într-o jumătate de litru de apă. Lasă să se aşeze 30 de minute, separă lichidul şi foloseşte-l la gargară. Acelaşi remediu este excelent pentru ulceraţii faringiene şi ulcere bucale. Smirna poate fi folosită şi sub formă de ceai. Pune două linguriţe de răşină într-o ceaşcă cu apă fiartă. Bea acest ceai în trei etape de-a lungul unei zile.

Alternativă: Inhalaţia cu lapte calmează durerea şi reduce inflamaţia amigdalelor.

Cerenţelul, un bun antiseptic

Un decoct foarte eficient pentru amigdalită se poate prepara din două linguriţe de rădăcină de cerenţel care se fierb în 100 ml de apă, timp de cinci minute. Cu acest ceai, poţi face gargară de patru-şase ori pe zi. Rezultatele acestui remediu apar chiar după 24 de ore.

Infuzia din frunze de nalbă mare (o lingură de frunze la o cană cu apă), în care se amestecă zece picături de tinctură de propolis, atenuează simptomele amigdalitei.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

image

Există plante care pot atenua simptomatologia în caz de amigdalită şi acestea se administrează în paralel cu medicaţia alopată.

Intern, se pot utiliza infuzii din echinacea, care cresc imunitatea generală a organismului şi diminuează inflamaţia amigdalelor. Se beau două căni de ceai călduţ pe zi. De asemenea, infuziile de soc, tei, salvie, muşeţel şi de nalbă mare au efect antiseptic şi antiinflamator.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite