INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In premiera nationala, operatii laparoscopice pe inima Zilele acestea, medicii de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Capitala au efectuat in premiera nationala mai multe interventii cu

In premiera nationala, operatii laparoscopice pe inima
Zilele acestea, medicii de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Capitala au efectuat in premiera nationala mai multe interventii cu tehnici chirurgicale miniinvazive, adica cu un traumatism minim pentru pacienti. Mai multe detalii despre aceste operatii pe inima efectuate pe "gaura cheii" ne-a oferit dr. Serban Bubenek, seful sectiei I de anestezie - terapie intensiva din cadrul Institutului "C.C. Iliescu".
- O operatie clasica poate fi traumatizanta pentru pacient?
- Odata cu dezvoltarea tehnicilor chirurgicale si, in special, a chirurgiei majore, cum ar fi operarea tumorilor maligne, transplantul, interventiile pe cord, a crescut si incidenta unor insuccese medicale care multi ani n-au putut fi explicate. Actul operator si ingrijirea postoperatorie decurgeau normal, manevrele erau corecte, dar la unii pacienti apareau complicatii. Cele mai periculoase complicatii erau infectiile, care puteau duce si la decesul bolnavului. Insa, in ultimii 10-15 ani, zicala "operatie reusita, pacient decedat" a devenit doar o anecdota. S-a descoperit ca acele complicatii erau date de raspunsul organismului la stres si la actul operator. S-a recunoscut, astfel, ca orice agresiune asupra organismului da aceste manifestari. Si in conditiile stresului de zi cu zi se observa unele modificari, cum ar fi batai mai rapide ale inimii, transpiratie abundenta etc. In cazul stresului provocat de o operatie in organism apare un raspuns nespecific inflamator. O arsura, un traumatism, un traumatism chirurgical produc sindromul de raspuns inflamator al organismului.
- Cat de periculos este acest sindrom pentru viata pacientului?
- Sindromul de raspuns inflamator este o reactie care aparent protejeaza organismul uman, dar care creeaza conditiile necesare pentru aparitia starilor septice si a inflamatiilor la nivelul tuturor organelor vitale: creier, inima, rinichi, aparat digestiv. Organele atacate de propriul organism nu mai functioneaza, sunt atacate celulele, iar sindromul de raspuns inflamator sever poate produce decesul pacientului. De aceea, s-au cautat unele tehnici care sa previna aparitia acestor manifestari in cazul pacientilor supusi unor agresiuni chirurgicale. Printre masurile luate pentru prevenirea acestui sindrom se numara ameliorarea continua a tehnicilor de transfuzie, tehnicilor de anestezie - terapie intensiva, tratamentul cu medicamente antiinflamatorii si minimalizarea traumatismului chirurgical. Ca urmare, s-au dezvoltat tehnicile endoscopice, cu mai putine incizii, care s-au extins de la o simpla apendicectomie la anumite forme de cancer, cum ar fi cel colorectal sau pulmonar.
- Operatiile laparoscopice se pot aplica si in chirurgia cardiaca?
- Din 1990. La Universitatea Standford s-au studiat astfel de tehnici care sa permita operatiile pe cord sub circulatie extracorporeala fara sa se mai taie sternul pacientului. Daca nu se deschide mediastinul bolnavului, riscul de infectii grave scade semnificativ. Astfel, au aparut operatiile pe inima facute "pe gaura cheii", prin incizii de cativa centimetri. O interventie de acest gen scade riscul complicatiilor postoperatorii, creste confortul pacientului, scurteaza durata spitalizarii si reduce costul operatiei pe cord. In prezent, nu se mai face nici mica incizie, ci doar se introduc niste endoscoape. Astfel de operatii se pot face si cu roboti chirurgicali, prin comanda unui medic. La Institutul "C.C. Iliescu" s-a initiat un program impreuna cu prof. dr. Bruno Reichart si prof. dr. Calin Vicol (medic de origine romana) de la Spitalul Clinic Universitar din MUnchen. Saptamana aceasta la "C.C. Iliescu" au fost operati trei pacienti prin aceste tehnici miniinvazive. Astfel de interventii presupun o conduita specifica de anestezie-terapie intensiva si neavand toracele deschis alte metode de introducere a circuitului extracorporeal la nivel percutanat. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul ecografiei transesofagiene care permite controlul pozitionarii corecte a tuturor elementelor circuitului artificial cord-pulmon in apropierea inimii, dar nu in interiorul acesteia. Complexitatea acestor manevre terapeutice al caror scop consta in agresarea cat mai discreta a pacientului este minutioasa si necesita o pregatire speciala. Cu cat o echipa este mai experimentata, cu atat durata interventiei laparoscopice se scurteaza fata de cea clasica. Aceste tehnici se pot aplica in aproape toata gama de chirurgie cardiaca, de la inlocuirea si protezarea valvelor cardiace, "repararea" acestora, pana la bypass coronarian.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite