INTERVIU - Corect tratat, un pacient cu infarct se poate intoarce acasa in 72 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de imbolnavire in Romania. Ce trebuie facut la primele semne ale unui infarct ne-a explicat prof. dr. Cezar Macarie, medic primar cardiologie,

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de imbolnavire in Romania. Ce trebuie facut la primele semne ale unui infarct ne-a explicat prof. dr. Cezar Macarie, medic primar cardiologie, director la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" din Capitala.
- In cat timp trebuie sa se prezinte la medic pacientul care acuza dureri in zona pieptului?
- Pacientul trebuie sa se prezinte la spital la primele semne de durere in spatele sternului. Daca durerea nu trece in 5-10 minute, prezentarea la spital trebuie sa se faca de urgenta. In cazul cardiacilor, acesta trebuie sa fie un mare semnal de alarma. Prezentarea in mai putin de sase ore de la producerea infarctului, creste sansele pacientilor de recuperare mai rapida. Conform ghidurilor de practica medicala actuala, pacientul poate beneficia de mijloace terapeutice moderne, cum ar fi reperfuzia miocardica. La spital, se poate face tromboliza, adica se incearca dizolvarea cheagului de sange cu substante chimice. Sau, daca unitatea are mijloacele necesare, se fac manevre de cateterism sau de cardiologie interventionala. La pacientii care au infarct cu risc crescut e de preferat sa se aplice angioplastia, o manevra de dilatare a arterei infundate. Daca unitatea are fonduri si toate medicamentele necesare la dispozitie, durata de spitalizare in cazul unui pacient cu infarct necomplicat este de maximum 72 de ore. Dupa alte 7-14 zile de concediu medical, persoana isi poate relua activitatea obisnuita.
- Exista persoane predispuse la astfel de accidente?
- Sunt persoane cu risc crescut, cum ar fi cei care sufera de hipertensiune arteriala, diabet, nivel ridicat al colesterolului, obezitate. Si fumatorii au risc crescut de accidente coronariene sau de accidente vasculare cerebrale. In ultimul timp, s-a observat scaderea varstei la care apare primul infarct. Daca pana acum, varsta "obisnuita" era peste 50 de ani, acum avem pacienti chiar si sub 40 de ani. Cauza - stilul de viata al omului modern. Confortul vietii moderne are si dezavantaje: sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi si cu multe calorii, stresul, obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Toate acestea cresc riscul de imbolnavire cardiovasculara.
- Ce trebuie sa faca un pacient dupa ce a avut un infarct?
- Daca era fumator, trebuie sa renunte la acest obicei, daca era supraponderal trebuie sa slabeasca, iar in cazul in care era sedentar trebuie sa inceapa sa faca miscare. In cazul in care pacientul sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau un nivel crescut al colesterolului va trebui sa urmeze exact tratamentul prescris pentru aceste afectiuni. Desi cei mai multi romani sufera de boli cardio-vasculare, din punctul de vedere al zilelor de concediu medical nu sunt pe primul loc. Abordarea moderna a bolilor cardio-vasculare este numai aparent scumpa. Daca s-ar asigura tot necesarul clinicilor de varf, tot mai multi pacienti si-ar pastra o viata socio-profesionala activa si nu ar mai depinde de altcineva din familie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite