INTERVIU - Blugii cu talie joasa cresc riscul de boala inflamatorie pelvina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In aceasta perioada, din cauza frigului, femeile sunt mai predispuse la afectiunile genitale. Dintre acestea, boala inflamatorie pelvina este cea mai frecventa. Cum se manifesta si cum poate fi

In aceasta perioada, din cauza frigului, femeile sunt mai predispuse la afectiunile genitale. Dintre acestea, boala inflamatorie pelvina este cea mai frecventa. Cum se manifesta si cum poate fi tratata ne-a spus dr. Gabriel Lemnete, medic primar la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie "Polizu" din Bucuresti.
- Ce complicatii pot aparea in cazul acestei afectiuni?
- Boala inflamatorie pelvina poate aparea la orice varsta. Variatiile de temperatura sunt cea mai frecventa cauza. Totusi, mai predispuse la aceasta afectiune sunt femeile cu varste intre 40 si 50 de ani, care pana in '89 au locuit in apartamente reci, s-au spalat cu apa rece etc. Inflamarea organelor genitale se poate asocia cu factori microbieni preexistenti, dar si cu factori parazitari. Cel mai cunoscut parazit este Clamydia. Boala consta intr-o acumulare progresiva a factorilor inflamatori si/sau infectiosi. De aceea, in stadii incipiente, boala este tolerata, iar pacientele ajung la medic in stadii acute. Boala poate duce la aparitia anexitelor, care se manifesta cu durere si febra. In cazul in care se inflameaza si ovarele si uterul (metroanexita), apare in plus si sangerare locala. Boala inflamatorie pelvina poate da reactii peritoneale, aceasta fiind o complicatie foarte grava. Daca pacienta nu se prezinta la medic, boala se cronicizeaza, iar afectiunea va reaparea frecvent, va avea dureri mai mari inainte si in timpul menstruatiei, precum si in timpul actului sexual. De altfel, boala inflamatorie pelvina este cea mai frecventa cauza de sterilitate.
- Cum poate fi prevenita?
- Ar fi bine ca in perioada iernii sa se evite imbracamintea la moda, ca de exemplu, blugii cu talie joasa si tricourile sau bluzele foarte scurte. Este mai bine ca aceasta boala sa fie prevenita, decat tratata. In privinta tratamentului, boala inflamatorie pelvina necesita o terapie de lunga durata. Este extrem de important ca pacienta sa duca la capat tratamentul, chiar daca, la cateva zile, durerea dispare. Din pacate, boala poate reveni. De aceea, orice durere in zona pelvina, chiar daca este suportabila, trebuie sa fie un semnal de alarma pentru pacienta si aceasta sa mearga la ginecolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite