Incendiu în Clubul Colectiv. Cum se moare într-un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul din Clubul Colectiv de vineri noapte, din Bucureşti, ajunge la un bilanţ sumbru: numărul celor care au plătit cu viaţa a ajuns, duminică dimineaţă, la 29.

Tragedia de la Colectiv a produs momente de groază, care îi vor urmări tot restul vieţii pe cei care au supravieţuit. Mărturiile supravieţuitorilor, precum şi cele ale salvatorilor urmează acelaşi tipar: iadul a coborât, în acele clipe de coşmar, pe pământ.

Incendiu în Clubul Colectiv. Ce se întâmplă cu cei atinşi de flăcări

Gradul arsurii depinde de grosimea stratului de piele. Gradele arsurilor sunt corelate cu adâncimea la care flăcările au mistuit pielea. Pielea are grosimi variabile în funcţie de zona corpului. Zonele cu stratul cel mai subţire sunt cea a feţei, a gâtului şi cea a mâinilor. Dacă o persoană ia contact cu o temperatură mai mare de 60 de grade, sunt suficiente chiar şi câteva secunde pentru a suferi arsuri de gradul 3. 

Arsurile sunt de patru tipuri, în funcţie de gravitate:

Arsuri de gradul I: în cazul acestor arsuri, este afectat doar primul strat al pielii (epiderm). Acesta se înroşeşte şi doare. În cele mai multe cazuri, se formează şi băşici, iar cei arşi prezintă frisoane.

Arsuri de gradul II: sunt mai grave, afectează şi stratul de sub epidermă. Pe suprafaţa afectată a pielii se formează băşici cu un lichid gălbui. Acest tip de arsură este şi cea mai dureroasă, spun medicii, deoarece sunt atinse şi terminaţiile nervoase. 

Arsuri de gradul III: toate straturile pielii sunt afectate. Terminaţiile nervoase sunt distruse, în cele mai multe cazuri complet, motiv pentru care durerea este absentă. 

Arsuri de gradul IV: este cel mai grav caz – apare necroza, adică moartea celulelor. 

Incendiu în Clubul Colectiv. Cum e afectat corpul de gaze, de flăcări şi de căldură

„Mai întâi, gazele trimit omul în stare de inconştienţă. În cazul unor cantităţi mari de fum, se produce rapid asfixia chimică: moleculele de monoxid de carbon se leagă puternic de hemoglobina din sânge (afinitatea este de 250 de ori mai mare decat a oxigenului) şi «paralizează» neuronii şi ţesuturile care au nevoie de oxigen. În spatiile închise şi largi, cum a fost în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, combinatia de materiale inflamabile a consumat rapid oxigenul, lăsând gazele de combustie să îşi facă de cap. Apoi, deschiderea unei uşi a alimentat flăcările. Pe lângă asta, substanţele volatile rezultate intoxică plămânii şi sângele, agravând situaţia. Toate organele interne colapsează, nemaiputând face faţă asaltului toxinelor. Corpul este, practic, distrus pe dinăuntru“, explică, pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Dorin Chioţea, de profesie medic.

Incendiu în Clubul Colectiv. Victimele au avut parte de o moarte violentă

În cazul combustiei directe, susţin medicii, moartea este foarte violentă: părul arde imediat, căile respiratorii sunt grav deteriorate de aerul fierbinte şi de flăcări, iar arsurile stimulează puternic receptorii durerii din piele. Se declanşează un răspuns rapid care intensifică senzaţia de durere a zonelor afectate şi a celor vecine. Căile nazale, gura, laringele, traheea şi bronhiile au mucoasele grav afectate sau distruse, iar bacteriile sunt imposibil de oprit să îşi facă de cap chiar şi cu intubaţie ultramodernă.

image

Arsurile de gradul III nu dor atât de mult precum cele de gradul II, însă orice arsură aduce dureri puternice. Unele victime nu simt durerea dacă încă sunt în pericol sau încearcă să salveze pe cineva, dar odată ce adrenalina dispare suferinţa şi durerile insuportabile sunt conştientizate pe deplin.

Potrivit medicilor, durerea este cea mai mare problemă în cazul arsurilor. Pacienţii sunt sedaţi puternic pentru a rezista. Urmează, apoi, riscul enorm al unei septicemii generalizate (în funcţie de suprafaţa distrusă), pentru că pielea, aparent fragilă, este, de fapt, o barieră natural împotriva microbilor. 

Incendiu în Clubul Colectiv. Tratamentul arsurilor

„Tratamentul arsurilor este unul costisitor, de lungă durată şi pe muchie de cuţit“, explică Chioţea „Antibiotice, grefe de piele, suferinţă extremă, risc vital în orice moment, recuperare dificilă, sechele psihice enorme şi mutilare pe viaţă“, prin toate acestea trebuie să treacă cei atinşi de flăcări.

Medicii legişti au reuşit să le identifice pe toate cele 27 de persoane decedate în urma tragediei petrecute vineri noapte, în Clubul Colectiv, ele fiind recunoscute de rude. Între victime este şi un copil de 15 ani. Duminică dimineaţă au mai murit două femei care se aflau în stare gravă. Una era internată la Spitalul de Arşi, cealaltă la „Bagdasar Arseni”. Duminică vor continua audierile făcute de procurori în acest dosar.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite