HPV nu dă doar cancer de col

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultimii ani, şi bărbaţii au riscuri similare cu cele ale femeilor de a face cancer prin infecţia cu HPV
În ultimii ani, şi bărbaţii au riscuri similare cu cele ale femeilor de a face cancer prin infecţia cu HPV

Există peste 100 de tipuri cunoscute de tulpini ale papilomavirusului uman. În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de cancer oral la bărbaţii activi sexual, atrag atenţia specialiştii.

Statisticile recente arată că cel puţin 50% din persoanele active sexual, atât femei, cât şi bărbaţi dobândesc o infecţie cu virusul papiloma uman (HPV) la un moment dat în viaţă. La vârsta de 50 de ani, cel puţin 80% din femei sunt sau au fost infectate măcar cu o tulpină a acestui virus, spun specialiştii. Până de curând, principala preocupare a medicilor cu privire la acest tip de infecţie sexuală o reprezenta riscul crescut de cancer de col uterin la femeile care au contractat una dintre tulpinile oncogene.

„Există peste 100 de tipuri cunoscute de HPV, împărţite în cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) şi cele cu risc scăzut. Au fost identificate 15 tulpini HPV oncogene asociate cu leziunile precanceroase sau cu cancerul de col uterin. Studiile arată că tulpinile oncogene 16 şi 18 cauzează aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin în întreaga lume", avertizează medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire şi de Control al Bolilor Transmisibile din Bucureşti.

Poate duce la boli de piele

În multe cazuri, chiar dacă am contractat virusul papiloma uman, nu ne îmbolnăvim şi nici nu prezentăm simptome ale acestei infecţii, deoarece sistemul imunitar, în cazul în care este puternic, anihilează virusul. Însă unele tulpini de HPV pot determina apariţia unor afecţiuni cutanate care se manifestă în special la nivelul mâinilor şi picioarelor. Alte tulpini pot duce la boli anogenitale şi se transmit pe cale sexuală sau chiar şi în cazul contactului cu pielea unei persoane infectate.

De asemenea, există tipuri de HPV care determină doar apariţia unor papiloame genitale sau anale, fără niciun alt simptom. Acestea pot avea forma unei conopide sau pot fi plate şi se localizează în special în zona genitală, atât la femei, cât şi la bărbaţi, dar se pot extinde şi pe restul pielii.

La bărbaţi, risc de tumori orale

Un studiu publicat recent în „New England Medical Journal" a scos la iveală că, indiferent de sex, persoanele care au făcut sex oral cu mai mult de şase parteneri de-a lungul vieţii au un risc de aproape nouă ori mai mare de a face cancer oral decât cele care nu au un astfel de comportament sexual. Din cei 300 de participanţi la studiu, cei infectaţi cu o tulpină de HPV (16 sau 18) aveau de 32 ori mai multe riscuri de a suferi de cancer al cavităţii bucale decât cei care nu prezentau acest virus.

În cazul bărbaţilor, riscul este mai mare decât în cazul femeilor, spun specialiştii. Din această cauză, în ultima vreme se vehiculează recomandarea ca şi băieţii, nu doar fetiţele să facă vaccinul HPV, pentru prevenirea apariţiei tumorilor maligne. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite