Harta cauzelor de deces în lume. Cum se moare în funcţie de ţara de reşedinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta care prezintă cele mai fecvente cauze de deces în lume. FOTO Global Post
Harta care prezintă cele mai fecvente cauze de deces în lume. FOTO Global Post

Bolile de inimă, SIDA, tuberculoza şi cancerul sunt cei mai mari ucigaşi la nivel mondial. Harta realizată de Global Post, în baza datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind cea mai frecventă cauză de deces în fiecare ţară, relevă o imagine dezolantă.

Putem fi siguri de doar câteva lucruri în viaţă, moartea şi impozitele fiind două dintre ele. 

Cartografierea ţărilor în funcţie de boala care produce cele mai multe de decese în rândul populaţiei vine să să mai ofere câteva certitudini.

Analizând datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii colectate cu privire la ratele de mortalitate la nivel mondial şi cauzele de deces, specialiştii publicaţiei Global Post au descoperit că pentru fiecare ţară există câte o boală care figurează printre principalele cauze de deces şi au decis să le eticheteze ca atare pe o hartă, pentru a arăta exact ceea ce omoară oamenii în orice colţ al lumii.

O privire scurtă e suficientă pentru a constata că, ucigaşul nr. 1 pe mapamond e reprezentat de bolile cardiovasculare. Pe hartă, locurile unde această problemă de sănătatea face cele mai multe victime sunt marcate cu roz. 

EUROPENII, RĂPUŞI DE BOLILE DE INIMĂ, DAR ŞI DE CANCER

În marea "roz", care a înghiţit întreaga Europă de Est, dar şi o bună parte din Europa de Vest, regăsim şi România. Mai observăm însă o culoare pe bătrânul continent. Este vorba de nuanţa albastră, care, în acest context, desemnează cancerul. Astfel, în Danemarca, Olanda, Portugalia, Elveţia şi Muntengru, cel mai des se moare din pricina cancerului pulmonar, în timp ce locuitorii din Spania, Franţa şi Austria se sting cel din viaţa atât din pricina cancerului pulmonar, cât şi al celui de gât.

Europa decese

Harta Europei cu bolile care fac cele mai multe victime în fiecare ţară Sursa FOTO www.globalpost.com

ASIA, MAI COLORATĂ

Pe continentul asiatic şi în Orientul Mijlociu, cei mai mulţi oameni îşi încheie conturile cu viaţă bolnavi de inimă, cancer hepatic, tuberculoză, dar şi HIV. O surpriză din acest punct de vedre este China, care apare pe hartă colorată în albastru deschis, alături de Kârgâstan, Tadjikistan şi Coreea de Sud, ceea ce înseamnă că în această zonă majoritatea deceselor sunt provocate de cancerul la ficat. Tuberculoza face ravagii în Afganistan, Pakistan, Coreea de Nord, Bangladeş, Myanmar, Vietnam, Cambodgia şi Filipine. Tailanda, supranumită, printre altele, „Paradisul sexual” sau „Paradisul plăcerilor", nu-şi dezminte faima şi apare pe hartă cu roşu, culoare pe care autorii hărţii au ales-o pentru a marca ţările în care principala cauză de deces în rândul populaţiei este infecţia cu virusul HIV. O notă discordantă fac locuitorii din Regatul Bhutan, care spre deosebire de restul asiaticilor răposează în număr mare din cauza infecţiilor respiratorii.

Asia decese

Harta cu ţările din Asia şi Orientul Mijlociu Sursa FOTO www.globalpost.com

ÎN AFRICA E COD ROŞU DE SIDA

Pe continentul negru, culoarea predominantă e roşu, ceea ce reconfirmă statisticile privind numărul alarmant de persoane seropozitive de aici - un total de 5,3 milioane. De asemenea, în Africa există 10 ţări în care se moare din cauza tuberculozei. Acestea sunt Mauritania, Mali, Burkina, Senegal, Guinea, Sierra Leone, Congo, Etiopia, Somalia şi Madagascar. Comparativ cu restul lumii, bolile de inimă figurează ca primă cauză de deces în numai 4 ţări, toate situate în zona de Nord: Maroc, Algeria, Libia şi Egipt. Infecţiile respiratorii sunt raportate ca principală cauză de dece în Tunisia şi Benin (fostă Dahomey).    

africa decese

Harta Africii Sursa FOTO www.globalpost.com


AMERICILE, ROZ LA NORD ŞI MAI PESTRIŢE LA MIJLOC

În Statale Unite şi Canada, la fel ca în majoritatea ţărilor industrializate, cea mai fecventă cauză de deces o constituie bolile de inimă. În schimb, în America Centrală se remarcă o paletă mai largă de afecţiuni fatale. De exemplu, mexicanii, care probabil abuzează de tequila, au cea mai fecventă cauză de deces ciroza hepatică. În Nicaragua, cei mai mulţi oameni au drept cauză pe certificatele de deces nefrita sau nefroza. Rasar şi nişte zone roşii, care semnalează prezenţa infecţiei cu HIV. Ţările contabilizează cele mai multe decese din cauza temutei maladii cu transmitere sexuală sunt: Panama, Guatemala, San Salvador, Honduras, Republica Dominicană, Haiti, Jamaica. Roşu apare şi în America de Sud, în ţări ca Giana, Suriname, Ecuador şi Peru. În Guiana Franceză, prima cauză de deces este cancerul la plămâni, iar în Bolivia - tuberculoza. În rest, sud-americanii trec în nefiinţă din cauza bolilor cardiovasculare.  

America centrala decese

   Harta Amercii Centale Sursa FOTO www.globalpost.com

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite