Ghiozdanul prea greu deformează coloana vertebrală? Cauzele pentru care apare scolioza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul scoliozei, coloana vertebrală este curbată
În cazul scoliozei, coloana vertebrală este curbată

Atunci când o persoană are scolioză, coloana vertebrală nu este dreaptă, ci curbată într-o parte. Unghiul curburii poate fi mare sau mic, dar orice măsoară mai mult de 10 grade înseamnă scolioză.

De cele mai multe ori, medicii folosesc literele C sau S pentru a descrie curbura coloanei vertebrale. Persoanele cu scolioză au o postură uşor înclinată sau şoldurile sau umerii par inegali.

În 80% din cazuri medicii nu ştiu exact care este cauza curbării coloanei vertebrale. Scolioza a cărei cauză nu este cunoscută se numeşte scolioză idiopatică.

Unele tipuri de scolioză au cauze clare. Medicii au împărţit aceste tipuri în două: structurată şi nonstructurată. În scolioza nonstructurată coloana vertebrală funcţionează normal, dar pare curbată. De ce? Cauzele pot fi multiple: un picior poate fi mai lung decât celălalt, la mijloc pot fi spasme musculare sau inflamaţii, precum apendicita. Odată tratată cauza, acest tip de scolioză dispare.

În scolioza structurată curbura coloanei este rigidă şi situaţia nu poate fi inversată. Printre cauze se numără paralizia cerebrală, distrofia musculară, defectele din naştere, infecţiile, tumorile şi bolile ereditare – sindromul Marfan sau Down.

Scolioza nu poate fi prevenită

Scolioza congenitală se dezvoltă încă înainte de naştere. Vertebrele coloanei pot fi incomplete sau nu se mai pot divide aşa cum trebuie, determinând curbarea spatelui. Medicii pot depista boala la naştere sau până la vârsta de 10 ani.

Istoricul familial şi genetica pot fi factori de risc în scolioza idiopatică. Dacă unul dintre copii este diagnosticat cu scolioză idiopatică, atunci şi ceilalţi trebuie monitorizaţi constant. De multe ori , o scolioză minoră apare între 10 şi 15 ani, indiferent de gen, însă în cazul fetiţelor există un risc de 10 ori mai mare să se înrăutăţească situaţia, astfel că ele pot avea nevoie de tratament.

Scolioza diagnosticată la vârsta de 10 ani poate continua şi în perioada maturităţii. Cu cât este mai mare unghiul de înclinaţie al coloanei, cu atât mai mare este riscul ca acesta să crească pe măsura înaintării în vârstă.  

Scolioza degenerativă afectează persoanele adulte.  De regulă, se dezvoltă la baza spatelui când discurile şi articulaţiile acestuia se uzează pe măsură ce îmbătrânim.

Scolioza nu poate fi prevenită. Indiferent de miturile care circulă – cum că accidentările la sport determină scolioză – nu acesta este adevărul. Tot un mit este şi faptul că un ghiozdan prea greu care trebuie cărat în fiecare zi la şcoală duce la apariţia scoliozei. Nici poveste. Această situaţie poate duce la dureri de umeri şi de gât, dar nu la apariţia scoliozei.

Dar postura? Felul în care o persoană stă în picoare sau pe scaun nu afectează riscul de scolioză. Însă o coloană curbată poate duce la o înclinare notabilă. Dacă copilul dvs nu poate sta drept, vorbiţi cu medicul să-i facă un control la coloana vertebrală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite