Frica sporită de moarte a românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii se tem să mai meargă la doctor şi la spitalele de stat. Românii se tem că nu se vor mai întoarce vii după „condiţiile şi tratamentul” din sistemul public de sănătate. Exemplele pacienţilor care s-au dus la spitale cu boli tratabile şi au plecat de acolo cu picioarele înainte i-a speriat de moarte. Mai mult, developarea mafiei din Sănătate le sporeşte panica de moarte.

Pe bună dreptate, românii sunt extrem de îngrijoraţi, speriaţi şi disperaţi în privinţa sănătăţii şi vieţii lor, la ora actuală. În urma dezvăluirii mafiei din scandalul dezinfectaţilor, în loc să se meargă instituţional spre rezolvarea situaţiei şi remedierea deficienţelor, s-a ajuns la un haos previzibil, conform realităţilor româneşti. Evidente. Credibilitatea instituţiilor de stat, în special a celor care ar trebui să gestioneze cu responsabilitate sănătatea românilor, este la o cotă extrem de scăzută.

Ieri, 11 mai 2016, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu şi secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Dan Strâmbu, dădeau asigurări că activitatea spitalelor nu va fi afectată de scandalul dezinfectanţilor neconformi de la Hexi!!!
Cei doi demnitari asigurau că aprovizionarea cu biocide "nu este o problemă" întrucât există pe piaţă mai mulţi importatori şi producători de asemenea substanţe!!!

Pe 12 mai 2016, toată media prezintă haosul din spitalele rămase fără dezinfectanţi, cu bolnavi care nu mai pot fi operaţi, cu manageri şi doctori care nu mai ştiu ce să facă.

Românii se tem să mai meargă la doctor, în policlinici şi spitale de stat. Românii se tem că nu se vor mai întoarce vii după condiţiile şi tratamentul” din spitalele noastre, care ar trebui să facă orice pentru a le îngriji sănătatea şi a le salva viaţa.

Din nefericire, exemplele pacienţilor care s-au dus la spitale cu boli tratabile şi au plecat de acolo cu picioarele înainte i-a speriat de moarte.

Mai mult, developarea mafiei din Sănătate le sporeşte panica de moarte.

Spitale care renunţă sau au renunţat la contractele cu furnizorii obişnuiţi şi la utilizarea produselor dezinfectante folosite până de curând. Manageri care nu ştiu ce să facă pentru rezolvarea noii probleme ivite în asigurarea şi utilizarea unor dezinfectanţi eficienţi, conform normelor în vigoare. Medici şi personal medical derutaţi, care fac eforturi disperate să asigure asistenţa pacienţilor. Pacienţi, bolnavi şi foarte mulţi români speriaţi şi îngrijoraţi în privinţa accesării serviciilor de sănătate din sistemul public.

Pare că ne aflăm într-un cerc vicios al crizelor, în faţa unui inamic mortal, criminal al sănătăţii publice a românilor:

Criza guvernelor în timp? Criza în administrarea sistemului de sănătate publică? Căpuşarea permanentă, cu preţul vieţii şi al morţii? Facilitarea corupţiei din sistem? Slăbiciunea instituţiilor anticorupţie şi puterea mafiei? Moartea sănătăţii publice în România?

9 mai 2016, dimineaţa. Ministrul Sănătăţii, Achimaş Cadariu şi-a dat demisia.

Încă de la început, de când a fost numit în funcţie, am crezut că nu poate face nimic, că va fi mâncat cu fulgi cu tot de mafia din sistem.

Dar nu mă aşteptam să facă greşeli grave, cum s-a întâmplat în cazul bebeluşilor infectaţi din judeţul Argeş, în care nici până acum nu avem răspunsuri: de ce s-au îmbolnăvit acei copii??? Cine sunt vinovaţii?

Şi cu atât mai mult, după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor, să declare public, săptămâna trecută, că spitalele din România sunt sigure!!! Şi să nu dea numele şi numărul spitalelor infectate?!!!

Poate că a fost bine intenţionat în a face lucruri bune, dar mi s-a părut foarte naiv. Extrem de naiv, ca să nu zic altfel. Nimeni nu poate reforma sistemul de sănătate peste noapte. Acest lucru se poate face în ani de zile şi doar după ce se începe deratizarea căpuşelor şi lupta cu mafia din sistem şi din afara lui.

Problemele grave ale sistemului de sănătate publică sunt altele, după cum vedem cu toţii, nu doar subfinanţarea cronică, aşa cum s-a ţipat mereu de către unii interesaţi, din care subfinanţare s-au furat continuu şi se fură bani cu duiumul. Dacă nu erau bani, de unde mai fura mafia gulerelor albe?

În prezent, scandalul dezinfectanţilor ia amploare şi nu prea ştim ce se întâmplă. Informaţiile instituţionale, exacte, oficiale, lipsesc cu desăvârşire. În spaţiul public, speculaţiile şi, implicit, manipularea sunt activate la maximum.

Pe 11 mai 2016, mă uit din nou pe site-ul oficial al SRI şi nu văd nici un comunicat oficial referitor la informările privind afacerile dezinfectaţilor din spitale. Ultimul comunicat oficial poartă data de 3 mai şi nu are legătură cu dezinfectanţii. Până acum, în spaţiul public sunt doar speculaţii, aşa zise declaraţii venite pe diverse surse din partea instituţiei. Singurele poziţii oficiale ale acestei instituţii cu rol principal în România, sunt făcute într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan.

După cum reiese din materialul lui Tolontan de pe gsp.ro, Ovidiu Marincea, actual purtător de vorbe al SRI, fost lucrător în presă, dă nişte răspunsuri la întrebările jurnalistului şi nedumeririle opiniei publice. Acele răspunsuri ale oficialului SRI nepublicate şi pe site-ul instituţiei ca şi comunicat oficial, punct de vedere al SRI, mi se par frecţii la picioare de lemn. Este vorba de cele exact 100 de informări” trimise către principalii demnitari ai ţării şi nu numai, în decursul a 5 ani de zile. Informări pe care miniştrii de resort, preşedinţi, premieri spun că nu le-au primit sau mint cu bună ştiinţă că nu le-au primit!!!

Cine minte în cazul dezinfectanţilor şi mafiei criminale: minte fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care a declarat că în timpul mandatului său nu a fost niciodată, niciodată” informat, ba că s-ar putea să fi fost informat şi că acele informări ar trebui desecretizate; minte actuala Preşedinţie a României, care, după unele informaţii media, susţine că sunt informaţii secretizate şi nu pot fi făcute publice; mint sursele oficiale şi neoficiale ale jurnaliştilor, care susţin că s-au făcut sumedenie de reclamaţii şi informării la SRI privind neregulile la achiziţionarea substanţelor dezinfectante din spitale? Minte SRI-ul ?

Şi, ce este mai important, cui folosesc minciunile? Cine sunt beneficiarii mafiei?

Cui folosesc minciunile ministrului Sănătăţii demisionat, Achimaş Cadariu, care, în urmă cu puţin timp, ne asigura că nu există pericole în sistemul de sănătate şi sub pretextul mincinos, că nu are verde de la anchetatori, a refuzat să facă publice numele spitalelor cu probleme, chiar dacă, după părerea mea, n-avea nimic de câştigat din ascunderea adevărului evident. Acelaşi ex-ministru care seara, după demisie, s-a dus glonţ la A3, unde, în cadrul unei lecţii de manipulare specifică, şi-a vărsat oful, murind de grija majorităţii pacienţilor săraci care n-au bani de mers în străinătate la tratament şi acuzând grupurile de interese din sistemul de sănătate. Grupuri de interese despre care premierul Cioloş a declarat că nu a fost informat înainte de ministrul de resort.

Întrebarile rămân, cui folosesc ascunderea adevărului, intoxicarea şi manipularea opiniei publice?

Între timp, haosul din sănătate, panica şi frica de moarte a majorităţii românilor fără posibilităţi de tratament în străinătate cresc. Autorităţile, la rândul lor, sunt debusolate, bâjbâie. Ori sunt complice sau iresponsabile? Ce vor face în continuare?

Mai nou, firma implicată în scandalul dezinfectanţilor, Hexi Pharma, ar fi solicitat intrarea în faliment!!! Ce o mai însemnând şi acest lucru?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite