Familia regală, sub filajul Siguranţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii Siguranţei nu se sfiau să raporteze superiorilor detalii din culisele Palatului şi chiar din "viaţa intimă regală" Când se va scrie o istorie a Siguranţei, aceasta va

Agenţii Siguranţei nu se sfiau să raporteze superiorilor detalii din culisele Palatului şi chiar din "viaţa intimă regală"

Când se va scrie o istorie a Siguranţei, aceasta va evidenţia cât de puternică a fost această instituţie. Au fost momente în care Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei Generale (DPSG) a cumulat atribuţii azi specifice Poliţiei, Jandarmeriei, SRI, SPP, SIE, STS! "Căpitanu' de istorie", Florin Şinca, ne arată, în episodul de faţă (XXIV), că unul dintre "obiectivele" Siguranţei era chiar... familia regală.

Raportul nr. 4 din 24 iulie 1915 al Brigăzii Sinaia evidenţia cum "de dimineaţă, M.S. Regele, însoţit de A.S.R. principesa Marioara, a făcut o plimbare în jurul castelului Peleş, de la ora 10-11.

După-amiaza la ora 4, M.S. Regele a eşit de la Castel şi a făcut o plimbare prin pădure până la stăvilar, înapoindu-se la castel la ora 5. La ora 6 p.m. a eşit din nou şi-a făcut o plimbare la florărie, intrând în castel la ora 7. Astă-seară, după cum era anunţat încă de câteva zile, M.S. Regina Maria, însoţită de Dl Colonel Balif şi de doamnele Chrisoveloni, Victor Antonescu şi Procopiu, a plecat cu un tren special la ora 10, la Băbeni-Vâlcea". Veţi vedea, nu sunt singurele intruziuni în viaţa intimă regală!

"Regina Elisabeta e indispusă"

La rândul său, comisarul special ajutor clasa I Bârzescu, raporta în aceeaşi zi: "Azi ora 12 ½ ziua, au fost primiţi în audienţă de M.S. Regina Elisabeta şi reţinuţi la dejun: I.P.S. Episcopul de Argeş şi D-lui Ministru Lahovari, cari au sosit în localitate azi cu trenul de 11.5 a.m. M.S. Regina Elisabeta e cam indispusă, sufere de insomnie; iar de la venirea sa în localitate şi până în prezent, n-a eşit de loc din castel. Adeseori e vizitată de M.S. Regele şi A.L. Principii şi Principele şi foarte rar de M.S. Regina Maria".

Castelanul, bănuit de spionaj

Nu numai familia regală era sub observaţie, ci şi cei care deserveau Castelul Peleş.

Se pare că totul a pornit de la un raport "SECRET", nr.1720/22.08.1915, de la Cabinetul Directorului Direcţiei Poliţiei şi Siguranţei Generale, mai precis însuşi directorul general Iancu Panaitescu: "Sunt informat că Wilke, castelanul palatului regal din Sinaia, a găzduit chiar în clădirea corpului de gardă pe un individ anume Semper sau Sempre". Individul cu pricina locuia chiar sub acelaşi acoperiş cu administratorul Castelului Peleş, iar Panaitescu cerea poliţaiului oraşului (A.P. Stroescu) să facă "cercetări în mod discret", pentru a se stabili adevăratul scop al şederii la Sinaia.

"Supuşi străini suspecţi"

Pe baza informaţiilor primite - care se vor dovedi substanţiale, după cum vom observa - directorul Siguranţei înainta chiar ministrului de interne un raport, întins pe patru pagini, din care rezultau următoarele: Din informaţiile culese cu începere din ianuarie 1915, rezulta cu certitudine că, o serie de "supuşi străini suspecţi" s-au perindat la castelanul Herman Wilke, existând bănuiala că aceştia încearcă să afle informaţii despre mişcările trupelor române. La 15 ianuarie era vizitat de Friederich Gross, şeful jandarmilor unguri din Predeal, individ bănuit de spionaj. La 21 februarie a primit pe Kuppert Heinrich şi Brodt Peter, profesori nemţi din Bucureşti, împreună cu care a efectuat o recunoaştere în muntele Piscul Câinelui, de lângă Sinaia.

Între timp a mai fost vizitat de mai mulţi indivizi monitorizaţi de Siguranţă, iar la 16 ianuarie a dat la cantina castelului un banchet în onoarea… împăratului Germaniei!

Siguranţa i-a fotografiat până şi scrisorile! Un altul, Johan Karl, era diriginte la fabrica de şuruburi a ministrului român de finanţe, Emil Costinescu (1844-1921).

Majoritatea celor din anturaj participaseră şi la alte întâlniri şi agape şi nutreau sentimente filogermane.

Raport despre Majestăţile Lor

Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei Generale
Brigada Sinaia
Raport pe ziua de 20 august 1915

La ora 9 a.m. M.S. Regina Maria a eşit în pădure călare, înapoindu-se la ora 10.

La ora 10.45 a.m. M.S. Regele s-a plimbat împrejurul castelului până la ora 12.

La ora 4.30 p.m. M.S. Regina Maria cu automobilul a fost la castelul "Posada" de unde s-a înapoiat la ora 7 ½ seara. M.S. Regele s-a plimbat în pădure de la ora 5 până la 6 ½ p.m.

Dl Lahovari, Ministru la Paris a fost primit în audienţă de M.S. Regina Elisabeta de la 11-12 a.m. şi de M.S. Regele de la 12.15 până la 12.45 şi de la 2.30 până la 3.40 p.m.

Astăzi vineri 21 august ora 7.45 seara micii principi Ileana şi Mircea cu un tren special vor pleca din Gara Sinaia la Constanţa unde vor ajunge a doua zi sâmbătă ora 8 a.m.

Ss Comisar C.Costescu

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite