Epidemie de conjunctivită: boala nu se ia numai de la bazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Capitală se înregistrează 20
de cazuri de conjunctivită pe zi FOTO: Shutterstock
În Capitală se înregistrează 20 de cazuri de conjunctivită pe zi FOTO: Shutterstock

Zilele acestea există un risc crescut de epidemie de conjunctivită în Bucureşti. „Avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii şi adulţi“, avertizează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.


Cele mai cunoscute surse de infecţii sunt apa din piscină, ştranduri, lacuri, dar chiar şi cea de la mare. De altfel, chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante şi la cele cu clor, potrivit specialistei.

Totuşi, o eventuală epidemie de conjunctivită poate fi cauzată nu numai de apa de scăldat, ci şi de înmulţirea agenţilor patogeni transmişi pe calea aerului. „Germenii care pot duce la conjunctivită există în permanenţă în mediul înconjurător. Motivul principal pentru care vara se înmulţesc cazurile este căldura, iar vântul împrăştie germenii care se dezvoltă şi se înmulţesc necontrolat atunci când temperaturile sunt ridicate“, precizează conf. dr. Mircea Filip, preşedintele Societăţii Române de Oftalmologie şi medic în cadrul Clinicii de Oftalmologie „Amaoptimex“ din Bucureşti.

Putem numai să limităm riscul

Pentru a limita riscul de a contracta infecţii cu virusuri sau cu bacterii care dau conjunctivită, specialiştii recomandă să ne scăldăm numai în spaţiile special amenajate, cu autorizaţie sanitară valabilă. De asemenea, trebuie să evităm să ne ştergem la ochi sau pe faţă cu mâinile murdare. „Atunci când transpirăm, dacă ne ştergem cu mâinile murdare pe faţă, chiar şi ocolind ochii, există riscul ca o singură picătură de transpiraţie să intre în ochi şi să îl infecteze“, subliniază conf. dr. Mircea Filip.

Totuşi, chiar şi respectând aceste reguli, un risc de a face boala există, mai ales în cazul unei epidemii (zeci de cazuri depistate zilnic). Principala manifestare este înroşirea ochilor, însoţită de inflamarea pleoapelor, mâncărimi, ochi umezi în permanenţă, secreţii alb-gălbui care se depozitează la rădăcina genelor şi în colţurile ochilor. „Dar ochii roşii nu înseamnă numai conjunctivită, ci mai pot să semnaleze un herpes cornean sau o uveită (n. r. – inflamaţia mai multor structuri oculare). De aceea, în niciun caz, persoanele afectate nu trebuie să se trateze singure acasă, cu atât mai puţin să folosească ceai de muşeţel, de exemplu“, atrage atenţia medicul Mircea Filip.

Ţine 7-10 zile, cu sau fără tratament

Tratamentul conjunctivitei se face, în general, cu picături cu antibiotic, dar el trebuie prescris de un medic oftalmolog care diagnostichează, mai întâi, cauza infecţiei. „Indiferent dacă se administrează sau nu tratament, manifestările conjunctivitei durează tot o săptămână-zece zile, ca în cazul răcelii. Dar motivul pentru care trebuie tratată boala cu picături este că altfel există riscul unor complicaţii severe. Un exemplu este cheratita sau cherato-conjunctivita, o afecţiune a corneei, membrana transparentă a ochiului. Principalul simptom al acestei complicaţii este scăderea vederii“, semnalează specialistul. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite