E vremea terapiei cu vinuri!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aromaţi şi plini de vitamine şi de minerale, strugurii sunt adevărate arme împotriva bolilor şi a îmbătrânirii. Nici când se transformă în vin nu îşi pierd din calităţi. Ba din contră, se câştigă proprietăţi terapeutice noi dacă în vinul de struguri se adaugă fructe şi plante medicinale.

Cei mai mulţi dintre noi consumă vin numai la ocazii speciale şi se bucură atunci, din plin, de efectul relaxant şi euforizat al acestei băuturi. Dar numeroase studii ştiinţifice arată că vinul din struguri are virtuţi de care nu ar trebui să ne bucurăm doar ocazional, ci cât mai des.

Află ce proprietăţi terapeutice forte au vinurile medicinale

Secretul acestei băuturi constă, în primul rând, în calităţile deosebite ale materiei prime: strugurii. Este demonstrat că strugurii au un conţinut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6 şi C), dar şi de minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu şi fier, care energizează întregul organism.

Inclusiv seminţele strugurilor conţin substanţe benefice organismului, precum vitaminele E şi F. De aceea, este recomandat să mâncăm strugurii cu tot cu coajă şi cu sâmburi, pentru a beneficia de toate elementele nutritive ale acestora. Sucul de struguri, numit must, păstrează toate aceste calităţi dar nu poate fi conservat foarte mult timp, fiindcă începe să fermenteze destul de rapid. Proprietăţile terapeutice se recâştigă atunci când mustul devine vin.

Câte unul-două pahare pe zi

image

Conţinutul bogat de nutrienţi şi de antioxidanţi din struguri susţin organismul şi ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect. Studiile demonstrează că infecţiile virale şi răcelile sunt mai rare la persoanele care consumă vin, iar fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor vulnerabile, afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie sau de depresie.

Aceste cure constau, în general, în a bea câte un pahar sau două de vin natural, o dată pe zi. Se recurge la o astfel de terapie doar la recomandarea medicului, iar instrucţiunile date de acesta în privinţa administrării trebuie respectate întocmai. Astfel de cure sunt contraindicate copiilor, femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni hepatice, precum şi celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie.

Previne bolile de inimă

În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenolii, cuercitina şi resveratrolul, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Aceste substanţe contribuie şi la prevenirea bolilor de inimă, fiindcă scad nivelul colesterolului „rău" din sânge şi protejează vasele de ateroscleroză, provocă vasodilataţie, reglează tensiunea şi îmbunătăţeşte circulaţia la nivel coronarian, cerebral şi periferic. În acest fel se explică şi rezultatele unor studii care au demonstrat că vinul previne bolile cerebrale degenerative de tip Alzheimer.

Este remediu antistres

Fiindcă induce relaxare, vinul este un tonic nervos şi previne bolile care se declanşează pe fond de stres. De exemplu, într-un studiu publicat în revista internaţională „British Medical Journal" se arată că persoanele care consumă cantităţi moderate de vin, adică de la unul la şapte pahare pe săptămână, au riscuri cu 30% mai mici de a face accident cerebral.

Tot datorită faptului că este un bun remediu antistres, consumul echilibrat de vin stimulează libidoul şi creşte plăcerea sexuală prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul organelor sexuale.

image

Topul celor mai sănătoase vinuri

Toate vinurile naturale au calităţi terapeutice, dar, dintre acestea, vinurile roşii sunt mai valoroase. Explicaţia este că pigmenţii care le dau culoarea sunt substanţe antioxidante ce lipsesc din vinurile albe. Cercetătorii de la Universitatea „Davis" din California, SUA au stabilit că, dintre mai multe sortimente de vinuri roşii, vinul Cabernet Sauvignon este cel mai preţios pentru sănătate.

El conţine cea mai mare cantitate de flavonoizi dintre toate vinurile. Acesta este urmat, în ordine, de următoarele vinuri: Petit Syrah, Pinot Noir şi Merlot. Potrivit cercetătorilor americani, cu cât vinul este mai dulce, cu atât cantitatea de flavonizi este mai mică. De asemenea, ei atrag atenţia că vinurile seci sunt mai bogate în antioxidanţi comparativ cu restul.

Ştiaţi că vinurile...

...fortifică oasele femeilor

...conţin fitoestrogeni care menţin densitatea osoasă a femeilor aflate la menopauză

...seci, roşii, conţin o contitate mai mare de antioxidanţi comparativ cu vinurile albe

Pastila tinereţii, pe bază de resveratrol

Pe piaţă există diverse suplimente alimentare pe bază de resveratrol (una dintre substanţele antioxidante din vinul roşu), care promit protecţie împotriva efectelor nocive ale poluării şi ale stresului. De asemenea, se află în lucru o formulă de medicament pe bază de resveratrol ce promite, în funcţie de doză şi de schema de administrare, tratarea obezităţii, a diabetului, bolilor de inimă şi a cancerului.

Produsul este dezvoltat de o companie farmaceutică americană în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate din Baltimore, SUA, iar cercetătorii spun că acest medicament activează o genă, numită SIRT1, ce ajută la menţinerea tinereţii şi vitalităţii organismului.

Impachetări cu struguri şi alge, contracelulitei

Extractele naturale din struguri, împreună cu cele din alge sunt folosite, în măşti de corp pentru împachetări anticelulitice.Disponibile în saloanele de întreţinere corporală, aceste împachetări presupun aplicarea măştii pe toată suprafaţa celulitică, urmată de înfoliere şi de 60 de minute de termosaună.

Astfel de tratamente pot produce slăbirea în circumferinţă încă de la primele şedinţe pe lună şi determină reducerea cu minimum un grad a celulitei dacă se efectuează câte 12 şedinţe pe lună, de câte trei ori pe săptămână.

Pe lângă efectul anticelulitic, împachetările cosmetice cu extracte pe bază de vin hidratează, hrănesc şi cresc elasticitatea pielii, estompează efectele trecerii timpului.

În creme, antirid pentru faţă şi decolteu

Ingredientele din cremele antirid îşi fac vizibile primele efecte după una-două luni de folosire

Antioxidanţii din vin favorizează regenerarea celulară de la nivelul pielii, de aceea, sunt folosiţi în diverse creme pentru îngrijirea feţei şi a decolteului. Şi alte cosmetice dedicate îngrijirii zilnice, precum loţiunile de corp şi laptele demachiant, pot conţine astfel de ingrediente.

Principalul lor rol este acela de a preveni apariţia ridurilor şi de a combate efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru a menţine pielea corpului elastică şi catifelată, se recomandă baia în vin. Se toarnă în cadă două-trei pahare cu vin, iar procedura se repetă săptămânal.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dintre beneficiile aduse de consumul moderat de vin se poate vorbi, în special despre protecţia cardiovasculară dată de antioxidanţii conţinuţi de aceasă băutură dar şi prin creşterea colesterolului bun, HDL-colesterol. Protecţia cardiovasculară se datorează, în mare măsură, antioxidantului resveratrol conţinut în cantitate mare, mai ales de vinurile roşii.

Unii specialişti susţin că vinul ar putea oferi şi protecţie antitumorală, dar nu există suficiente date ştiinţifice care să certifice acest aspect. Contraindicaţiile consumului de vin sunt aceleaşi cu ale consumului de alcool în general: la persoanele cu istoric de pancreatită, anumite boli cardiovasculare precum cardiomiopatia dilatativă, alcoolismul şi afecţiuni din sfera psihiatrică. Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist şi diabetolog, Cluj-Napoca

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite