Dureri de spate? Cum să stai la birou, în maşină şi chiar în pat ca să le combaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poziţia incorectă la calculator provoacă nu doar dureri de spate, ci şi probleme pe termen lung la nivelul coloanei FOTO: Shutterstock
Poziţia incorectă la calculator provoacă nu doar dureri de spate, ci şi probleme pe termen lung la nivelul coloanei FOTO: Shutterstock

Şi în ceea ce priveşte postura, mulţi dintre noi au nenumărate obiceiuri proaste. Simplul stat pe scaun, şofatul ori statul în picioare pot fi „exerciţii“ care pun greu la încercare coloana vertebrală. Iată care sunt poziţiile corecte pentru a menţine alinierea corectă a coloanei şi pentru a preveni şi combate durerile de spate.

Stai drept pe scaun (la televizor, la restaurant etc.)

Un bun test pentru a observa cât de bine stai pe scaun este să-ţi analizezi postura în fotografiile de vacanţă făcute fără să ştii. Vei vedea, probabil, că în multe dintre ele, stai aplecat asupra mesei de la restaurant (chiar şi atunci când nu mănânci).
Pentru a preveni şi a combate afectarea coloanei vertebrale şi durerile de spate, atunci când stai pe scaun, pune ambele picioare pe podea. Gleznele trebuie să fie puţin în faţa genunchilor, iar greutatea părţii superioare a corpului trebuie distribuită egal pe şolduri, recomandă specialiştii.
Umerii trebuie să fie relaxaţi şi drepţi, nu aplecaţi înainte. Partea de jos a spatelui trebuie să atingă scaunul (dacă scaunul este unul ergonomic). Dacă nu, persoanele care lucrează cu publicul şi, în general, cele care trebuie să stea pe scaun o perioadă îndelungată trebuie să folosească o pernuţă care să umple spaţiul dintre scaun şi partea inferioară a spatelui. Genunchii trebuie să fie la nivelul şoldurilor, cu un mic spaţiu între spatele genunchilor şi scaun.

La calculator

Cea mai mare parte dintr-o zi ne-o petrecem, majoritatea, la calculator. Evident, nimeni nu poate să stea 8, 10 sau chiar 12 ore în aceeaşi poziţie la computer. Dar cel mai indicat este ca, din când, în când, să facem pauze de plimbare (5-10 minute), pentru a decontractura muşchii spatelui. Iar atunci când ne aşezăm din nou, să reluăm poziţia corectă.
Regulile de stat pe scaun sunt cele de mai sus, cu precizarea că picioarele ar trebui să se relaxeze pe o cutie sau pe un suport (pentru a păstra poziţia corectă: gleznele în faţa genunchilor).
Reglează-ţi scaunul în aşa fel încât biroul să fie la înălţimea coatelor. Tastatura trebuie să fie în faţa ta (nu lateral). Ideal ar fi ca monitorul să fie exact la înălţimea ochilor tăi. Umerii trebuie să-ţi fie întotdeauna relaxaţi şi drepţi (nu ridicaţi şi încordaţi), iar încheietura mâinii trebuie să fie în prelungirea antebraţului într-o linie dreaptă (nici mai sus, nici mai jos).

La volan

Trage scaunul cât mai aproape de volan, fără să te simţi inconfortabil. Ar trebui să ajungi la pedale uşor, cu genunchii îndoiţi. Mâinile ar trebui să fie pe volan la orele 3.00 (dreapta) şi 7.00 (stânga), dar, dacă obosesc în poziţia aceasta, le poţi muta, din când în când, la 5.00 (dreapta) şi la 10.00 (stânga).
Partea de jos şi de mijloc a spatelui trebuie să atingă şi să se sprijine de scaun. Dacă nu, atunci ar trebui să foloseşti un suport special pentru spate. Genunchii trebuie să fie la nivelul şoldurilor sau puţin mai sus.

Când stai în picioare

Şi atunci când stai în picioare, postura greşită poate crea probleme la nivelul coloanei. De aceea, ar trebui ca, dacă trebuie să stai mult timp în picioare, să ţii picioarele uşor depărtate (la nivelul umerilor), iar greutatea corpului să „cadă“ pe oasele de la baza degetelor (metatarsiene), nu pe călcâie sau pe vârfuri.
Lobii urechilor trebuie să fie aliniaţi cu umerii. Aşadar, nu împinge capul în faţă (poziţie obişnuită a persoanelor cu cifoză – cocoaşă la nivelul cefei) şi nici nu-l înclina într-o parte. Umerii trebuie să fie relaxaţi şi uşor împinşi în spate, nu aplecaţi înainte. Braţele trebuie să „atârne“ relaxate de-o parte şi de alta a corpului.
Trage abdomenul, la fel şi bazinul, nu le aduce înainte. Iar genunchii trebuie să fie uşor îndoiţi, nu perfect drepţi.

În pat

Ţi se întâmplă, adeseori, să te trezeşti cu gâtul amorţit, cu dureri de spate sau de cap? Cu siguranţă, de vină nu sunt visele de peste noapte, ci poziţia în pat.
În primul rând, pentru ca spatele să nu aibă de suferit, salteaua trebuie să fie fermă (dar nu inconfortabil de tare). De asemenea, trebuie să eviţi pernele foarte pufoase şi înalte, care-ţi împing capul şi gâtul în sus. Cele mai bune sunt pernele subţiri. Pentru a testa poziţia şi cât de groasă trebuie să fie perna, poţi folosi, pentru început, un prosop împăturit de mai multe ori astfel încât să umple, pur şi simplu, micul gol dintre gât şi saltea atunci când stai pe spate.
Dormi într-o poziţie care să-ţi permită o poziţie confortabilă pentru spate pe tot parcursul nopţii:
- dormitul pe spate poate fi o alegere bună, cu condiţia să-ţi pui o pernuţă sub genunchi.
- atunci când dormi pe burtă, cu capul într-o parte, îndoaie braţul şi piciorul de pe aceeaşi parte pentru a-ţi proteja coloana. Pentru unele persoane, şi mai confortabil este să-şi pună o pernuţă sub genunchi şi alta sub cot.

Manechinul indică posturile corecte pentru protejarea coloanei vertebrale
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite