Dr. Raluca Bercea: „Mi se potriveşte să veghez somnul altora“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai frecventă afecţiune o reprezintă apneea, ce poate duce la infarct sau accident cerebral
Cea mai frecventă afecţiune o reprezintă apneea, ce poate duce la infarct sau accident cerebral

Medicul Raluca Bercea de la Spitalul de Pneumologie din Iaşi vorbeşte despre somnologie,o specialitate încă nerecunoscută în România, care studiază corectarea tulburărilor de somn. Medic rezident pneumolog, doctorandă la Universitatea de Medicică şi Farmacie „Gr.T.Popa“, expert european în medicina Somnului şi singurul medic care se ocupă de Laboratorul de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumologie Iaşi, Raluca Bercea (31

S-a ataşat de somnologie, specializare care se ocupă cu tratarea bolilor de somn, după intrarea la rezidenţiat. A urmat un stagiu de şase luni în Franţa pentru a-şi aprofunda cunoştinţele legate de acest domeniu şi a fost premiată în cadrul Conferinţei Societăţii Americane de Pneumologie cu o bursă în SUA.

„Adevărul": Somnologia este încă nerecunoscută în România, cum o practicaţi?

Raluca Bercea: Eu o practic ca o activitate complementară. E vorba de faptul că fiind rezident în anul V am posibilitatea să văd pacienţi care au tulburări de respiraţie în timpul somnului şi atunci pe lângă aceşti pacienţi mai vin şi alţii. Atât timp cât nu este recunoscută, cât nu avem o acreditare de la un for european, sigur că mai avem mult mult de muncă. E nevoie însă de mai mulţi specialişti.

De ce anume este nevoie pentru a fi recunoscută?

Nu este recunoscută ca o specialitate aparte, dar ea există în România ca activitate. La noi, eu trebuie să fiu pneumolog ca să pot să fac medicina somnului. În Europa se poate şi independent şi eu fac şi un doctorat ca să pot să mă ajut de toate uneltele acestea şi să pot să practic medicina somnului. Ar fi fost bine să fie separat, să fie un medic care să facă doar asta, nu o mulţime de alte lucruri cum fac eu: şi rezidenţiatul, şi un examen de specialist.

Ce studiază mai exact somnologia?

Somnologia implică aproximativ 385 de boli ale somnului. Apneea de somn este doar una dintre ele, pe care noi o găsim foarte des pentru că acesta este domeniul Spitalului de Pneumologie, dar sunt parasomnii, disomnii, insomnii, somnambulism.

Cât de important este somnul în viaţa unui om?

Somnul este activitatea de bază a existenţei umane pentru că fără el nu putem trăi. Fără mâncare, fără apă nu putem trăi şi mai ales fără somnul de noapte nu putem trăi. În timpul somnului de noapte se produc nişte reglaje hormonale în special care au rol apoi în reglarea activităţii din timpul zilei. E vorba de activitatea cardiacă, neurologică.

Ce înseamnă un somn sănătos?

În privinţa duratei, un somn corect este între şase şi opt ore, nu mai puţin şi nu mai mult. Însă, dacă este un somn de opt ore, dar este întrerupt pentru că pacientul are o boală cum ar fi apneea şi se trezeşte des, atunci este o problemă. Poate pacientul are insomnie, stă în pat opt ore, dar se foieşte continuu, nu este un somn corect sau de calitate.

Câteva trucuri pentru a avea un somn odihnitor?

Regulile de igiena somnului sunt foarte stricte, pe care, dacă le aplicăm, somnul nostru este corect. Este vorba despre fixarea unui program de somn, culcare să zicem de la ora 22.00 la ora 6.00, de aerisirea camerei în care dormim, evitarea eforturilor fizice înainte de culcare, evitarea alcoolului, a cafelei, a tutunului, a sedativelor sau alimentaţia în exces înainte de culcare. Există un truc care constă în băuturile calde, ceaiurile relaxante, laptele cald care contribuie la un somn corect.

„Somnul de frumuseţe" este mit sau realitate?

În poporul nostru se spune că „somnul de frumuseţe" se face în timpul zilei, dar acesta nu este tocmai corect. Ar trebui şters, nu e corect să dormi ziua, se doarme între şase şi opt ore şi doar noaptea. Sparg acest mit, nu sunt de acord cu asta, e dovedit ştiinţific că somnul din timpul zilei distruge somnul din timpul nopţii prin faptul că ia o parte din el şi-l duce ziua.

Se schimbă somnul odată cu înaintarea în vârstă?

La copii e normal să existe un somn în timpul zilei, dar după vârsta de 16-17 ani nu mai e nevoie să existe. Durata somnului scade, dar asta în mod fiziologic. Dacă noi la 30-40 de ani dormim şapte-opt ore fără probleme, la 60-70 de ani durata de somn merge către cinci ore. Pur şi simplu nu poate dormi mai mult pentru că sunt deja nişte modificări la nivelul creierului, al organismului care nu-l lasă să doarmă.

Ce ar trebui să ne dea de gândit că avem o problemă?


Sunt simptome care trădează o afecţiune a somnului, este vorba de oboseala în timpul zilei, mai ales când e vorba de oboseală matinală trebuie să tragem un semnal de alarmă. Durerea de cap este un alt semn, apoi somnolenţa diurnă, dacă la ora 12.00-13.00 simţim nevoia să dormim, căscăm este o problemă, nu e normal, înseamnă că somnul de noapte nu a fost odihnitor. Poate fi un stres, dar şi o boală şi trebuie făcută înregistrarea somnului care nouă ne spune foarte multe.

Ce studii clinice se fac în acest domeniu?

Unii pacienţi de-ai noştri sunt într-adevăr subiect de studiu, cei care-şi dau consimţământul, nu altfel. Avem studii clinice în derulare. Nu le facem mare lucru pacienţilor, urmărim tulburările de somn, îi căutăm pe cei care au apnee de somn şi căutăm diverse tulburări hormonale, legate de inflamaţie, de respiraţie în timpul zilei, tot felul de corelaţii care se pot face. Pentru asta nu trebuie decât să prelevăm o eprubetă de sânge, iar ei să fie de acord să vină la un control şi să facă un tratament acasă.

Cât de cunoscută este somnologia printre români?

Eu am început activitatea aici în 2007 şi atunci veneau unu-doi pacienţi pe lună. Acum există o avalanşă de pacienţi pentru că medicii de familie sunt mai bine informaţi şi-i trimit, pacienţii văd pe internet şi se documentează.

Este criza un motiv pentru care a crescut numărul pacienţilor?

Nu. Este o boală nouă în ţara noastră pe care oamenii o aveau şi în urmă cu 100 de ani, dar nu aveam posibilităţi de diagnostic, de tratament. Acum, odată cu promovarea acestei boli, ei se regăsesc. Ni se adresează cam 30 de pacienţi pe lună, poate mai mult, dar eu nu pot să înregistrez mai mult de 20 pentru că avem un singur aparat. Un pacient, în fiecare noapte, pentru a avea intimitate, pentru a avea linişte este pus la aparat.

"Nu e corect să dormi ziua, se doarme între şase şi opt ore şi doar noaptea."
Raluca Bercea
specialist în somnologie

„Dacă plec, aş fi o dezertoare"

A avut pacienţi care au provocat accidente rutiere pentru că au adormit la volan



Specialistul spune că în România este nevoie de specialişti pe somnologie, iar faptul că e nevoie de aportul ei aici o face să nu plece în străinătate.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale somnului?

Apneea de somn ocupă 90% din fondurile alocate medicinei somnului în Europa pentru că este una dintre cele mai frecvente afecţiuni. Este vorba de pauze de respiraţie cu durată minimă de 10 secunde care se repetă de 5 ori pe oră. Este periculoasă pentru că am putea risca să nu ne mai trezim noaptea, dar sunt şi riscurile pe termen lung, cum ar fi afecţiuni cardiace, hipertensiune pulmonară, infarct miocardic, accident vascular cerebral cu paralizie. Boli: diabet, boli hepatice, renale, cronice.

Cum arată profilul unei persoane cu apnee de somn?

Sunt supraponderali, au gâtul gros, scurt, gură şi limbă mare.

Un caz deosebit?


Sunt pacienţi cu tulburări de concentrare, de memorie. Unii nu mai pot să lucreze sau să conducă maşina pentru că adorm la volan. Am avut şoferi care au omorât oameni pentru că au adormit la volan şi ei nu ştiau că au o asemenea boală. Sunt consecinţe nu numai asupra organismului, ci şi financiare, economice, asupra celor din jur pentru că afectează calitatea vieţii. Am întâlnit accidente casnice, o femeie care şi-a tăiat degetele cu cuţitul pentru că a adormit.

Cum se tratează mai exact acest boli?

Unele chirurgical când este din sfera ORL, polipi. Atunci când avem apnee severă aproape nu respiră deloc în timpul nopţii şi este acel aparat care induce aer în căile respiratorii, este uşor de purtat, introduce aer cu presiune mare. În timp îşi vor reveni, vor scădea în greutate şi se vor simţi mai bine. Aparatul cel mai ieftin costă cam 600 de euro, nu este decontat de Casa de Asigurări. Pentru închiriere costă cam 100 de lei pe lună.

De ce vă place atât de mult somnologia?

E un domeniu nou pentru România, e nevoie de medici somnologi. Îmi place că pot să-i ajut pe aceşti oameni care suferă de apnee. Tratamentul este spectaculos, dă roade, pacienţii au o evoluţie bună, majoritatea îşi revin, dar mie îmi conferă o satisfacţie profesională extraordinară. Cred că mi se potriveşte să veghez somnul altora şi să-i ajut atunci când apar probleme în somn.

V-aţi gândit să plecaţi din ţară?

Da, e foarte tentant pentru că mi-ar face mare plăcere să lucrez în centre specializate pe somnologie, dar balanţa înclină către a rămâne pentru că-mi dau seama că aici e nevoie de mine. Plecând aş fi o dezertoare şi probabil că nu se va întâmpla nimic dacă eu plec, va veni altcineva care se va ocupa, va învăţa, dar eu simt că aici e locul meu.

Ce aţi simţit când aţi primit bursa din SUA?

Premiul a fost primit în 2010 de la Societatea Americană Toracică, care este cel mai înalt for în activitatea respiratorie medicală. Am trimis două lucrări de cercetare legate de apneea de somn şi pur şi simplu premiul a venit în urma calităţii ştiinţifice. Au fost selectate din aproximativ 800 de aplicaţii doar 20. Premiul a constat în transportul meu acolo şi am participat la cel mai mare Congres Respirator de Medicină Toracică. Acolo a fost o ceremonie de premiere şi am simţit că am fost recompensată pentru toată munca mea.

Carte de vizită

-1998 - 2004: Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, Iaşi
-2004 - 2005: stagiar la Spitalul „Sf. Spridon", Iaşi
-2005 - 2006: Stagiar Clinica de Neonatologie a Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Cuza Vodă, Iaşi
-2006: rezident în specializarea pneumologie, la Clinica Universitară de Boli Pulmonare, Iaşi
-2006-2007: practică în Pneumologie la Spitalul General Moulins, din Centrul Universitar Clermont Ferrand, Franţa
-2007 -2008: rezident în specializarea Cardiologie, la Institutul de Boli Cardio - Vasculare G.I.M. Georgescu, Iaşi
-Este membră a Societăţii Europene de studiu a somnului, Societăţii Române de Pneumologie, Societăţii Române de Medicina Somnului
-În 2007 a făcut un training la Universitatea Bologna din Italia şi un altul la Universitatea din Elveţia.

A avut pacienţi care au provocat accidente rutiere pentru că au adormit la volan
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite