Doar mâine şi poimâine mai poţi face spirometrii gratuit!

Doar mâine şi poimâine mai poţi face spirometrii gratuit!

Pentru a efectua o spirometrie, trebuie doar să inspiri şi să expiri cu putere printr-un dispozitiv

Poţi afla cât de bine funcţionează plămânii tăi dacă mergi mâine sau vineri la spitalele de pneumologie pentru a face gratuit o spirometrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Citeşte şi:
Adevărat şi fals despre BPOC

BPOC - când respiraţia din fiecare clipă se face cu greutate

Vineri este ultima zi a campaniei „Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?", care a început pe 14 noiembrie şi s-a desfăşurat în întreaga ţară. În cadrul acestei campanii, medicii pneumologi din spitalele de pneumoftiziologie şi din dispensarele TBC efectuează gratuit spirometrii, fără bilet de trimitere de la medicul de familie. Lista completă a cabinetelor o găseşti pe www.desprebpoc.ro.

Campania este desfăşurată de Societatea Română de Pneumologie, se află la a treia ediţie şi îşi propune să atragă atenţia populaţiei asupra importanţei investigării periodice a funcţiei pulmonare şi a consultului peridic efectuat la medicul pneumolog.

Ce boli pulmonare poţi depista

Spirometria este un test care măsoară capacitatea pulmonară, mai exact, cantitatea de aer care circulă prin plămâni. Pentru a efectua această investigaţie, trebuie doar să inspiri şi să expiri profund printr-un dispozitiv care contorizează fluxul şi volumul de aer.

Când căile aeriene sunt blocate, persoana în cauză nu poate scoate din plămâni aceeaşi cantitate de aer precum o persoană fără probleme pulmonare. O asemenea problemă poate semnala boli precum astmul sau BPOC-ul (bronhopneumopatia obstructivă cronică). Cea din urmă este o afecţiune care afectează progresiv plămânii şi care îngreunează respiraţia. În lipsa unui tratament, apare senzaţia de sufocare la eforturi tot mai mici. BPOC-ul este o boală frecventă, care apare la vârste tot mai tinere. Fumatul este principala ei cauză de apariţie, dar şi poluarea joacă un rol important.


citeste totul despre: