Digestie grea? Află de ce ai neapărat nevoie ca să-i vii de hac!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonările dese şi durerile de stomac pot fi provocate de o carenţă de enzime digestive
Balonările dese şi durerile de stomac pot fi provocate de o carenţă de enzime digestive

Printre cele mai frecvente probleme de sănătate ale românilor se numără tulburările digestive. Acestea sunt cauzate în principal de lipsa unor elemente esenţiale pentru a ne menţine starea de sănătate.

Dacă enzimele nu ar exista, nicio celulă vie nu ar putea funcţiona normal. Rolul lor este unul esenţial pentru buna desfăşurare a proceselor din organism. În primul rând, ele accelerează metabolismul. Mai exact, enzimele descompun particulele de hrană, cum sunt proteinele, carbohidraţii şi grăsimile, şi le transformă în nutrienţi mult mai mici, care pot fi absorbiţi mai uşor în sânge.
Aceşti nutrienţi sunt folosiţi de organism pentru a crea celule, ţesuturi şi organe. Pentru început, enzimele din salivă realizează procesul de predigestie, care se continuă pe măsură ce bolul alimentar înaintează spre stomac şi se finalizează la nivelul intestinului subţire.
Esenţiale pentru a ne menţine în formă sunt patru enzime, fiecare având rolul său bine definit: proteaza, amilaza, lipaza şi celulaza.

CIteşte şi:
Tehnica Mohs, succes de 99% în cancerul de piele

Tu ştii ce mănânci? Ce ingrediente „secrete" se pot ascunde în dietă

Digestia proteinelor, cea mai dificilă

Proteinele (produsele de origine animală, dar şi soia, mazărea, fasolea) sunt substanţele pe care organismul le metabolizează cu cea mai mare dificultate. De aceea, rolul enzimei protează este extrem de important în procesul de digestie.
În cazul în care proteaza se găseşte insuficient în organism, iar digestia nu este completă, molecule de proteine nedigerate pot ajunge direct în sistemul circulator şi, deci, în tot corpul, ducând la probleme grave de sănătate.
Proteaza ajută la „curăţarea" organismului, înlăturând proteinele nedorite din sânge. Aceleaşi enzime pot fi de ajutor sistemului imunitar în combaterea răcelii, gripei şi în stoparea dezvoltării tumorilor canceroase.

Un an de trai ca la carte ne adaugă trei luni de viaţă

Cum metabolizăm carbohidraţii şi grăsimile

Amilaza este enzima responsabilă cu digerarea carbohidraţilor. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că digestia incompletă a carbohidraţilor este în strânsă legătură cu dezechilibrele nivelului glicemiei, cu apariţia alergiilor alimentare şi a astmului. De aceea, amilaza a fost considerată un antihistaminic natural.
Cea de-a treia enzimă esenţială, lipaza are un rol important, pe lângă cel de digerare a grăsimilor. Ea ajunge în sânge şi ajută la înlăturarea depozitelor de grăsime de pe pereţii vaselor de sânge, prevenind astfel bolile cardiovasculare şi infarctul. Lipaza este utilă, de asemenea, pentru menţinerea unei greutăţi corporale normale, deoarece transformă grăsimile din alimentaţie în energie.

Testează ce metodă contraceptivă ţi se potriveşte mai bine!

Celulaza elimină toxinele

Alimentele pe care le consumăm conţin atât fibre solubile, cât şi fibre insolubile. Enzima care ajută la metabolizarea acestora este celulaza. Însă această enzimă mai are şi rol de antioxidant, deoarece se „leagă" de metalele grele şi de toxinele din organism, eliminându-le din organism.

Problemele de digestie pot fi prevenite dacă:
- mesteci bine alimentele, pentru ca enzimele să îşi poată face treaba eficient;
- mănânci fără grabă;
- te relaxăm câteva minute după masă;
- mănânci porţii mici şi dese.
- nu mănânci nimic cu trei ore înainte de culcare.
- mănânci multe legume şi fructe proaspete, pentru a spori nivelul de enzime.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite