VIDEO 70% din femeile cu fibrom uterin rămân inutil fără uter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Nechifor FOTO Facebook/Rares Nechifor
Rareş Nechifor FOTO Facebook/Rares Nechifor

Dr. Rareş Nechifor operează fibromul uterin şi adenomul de prostată, printre altele, fără să realizeze nici măcar o singură tăietură, doar prin mici înţepături. Şi nu sunt singurele intervenţii pe care le poate realiza fără complicaţiile chirurgiei clasice.

Adenomul de prostată, hernia de disc, varicocelul, fibromul uterin, sarcina extrauterină, cancerul de col uterin, chiar şi disfuncţia erectilă de cauză vasculară – toate pot beneficia de intervenţii minim invazive, cum sunt cele pe care le realizează de câţiva ani buni în România medicul primar radiolog Rareş Nechifor, şeful secţiei de radiologie Ares.

Specialistul în radiologie intervenţională şi terapie endovasculară ne explică, la Adevărul Live, cum se pot trata fără cuţit unele dintre cele mai cumplite şi frecvente afecţiuni şi cine poate beneficia de intervenţiile minim invazive.

Ce este radiologia intervenţională

Aceasta este o ramură nouă a medicinii, destul de puţin cunoscută, numită şi chirurgia viitorului. Ea permite tratarea anumitor afecţiuni fără cuţit, fără anestezie, fără urme şi, în consecinţă, fără riscurile intervenţiei chirurgicale obişnuite. Perioada de recuperare pentru procedurile acestea practic nu există. Pacientul stă maxim o noapte în spital. Nu există o perioadă de imobilizare la pat. Afecţiunile pe care le tratăm sunt frecvente, afectează foarte multe persoane. Jumătate dintre femei au fibrom uterin care poate fi tratat prin vasele de sânge. Radiologia intervenţională este vasculară şi nevasculară. Cea vasculară presupune să navigăm prin vasele de sânge, fie la mână, fie la picior, şi să ajungem oriunde este o problemă vasculară sau tumorală. Dacă există o tumoră pe care vrem s-o distrugem, ajungem la nivelul ei şi distrugem vasele de sânge care o hrănesc, începe dr. Rareş Nechifor.

Tratamentul fibromului uterin

Fibromul este o dezvoltare anormală din stratul muscular, o creştere anormală sub forma unui nodul. Ce le face să crească este un dezechilibru hormonal. Se navighează cu un cateter, se introduce o substanţă de contrast şi se văd vasele de sânge ale fibromului. Microsferele sunt preluate de fluxul de sânge şi sunt conduse în masa fibromului ce, într-un final, va fi devascularizat. Din moment ce ţesutul fibromatos nu mai este alimentat el suferă un proces de regresie. Nu dispar complet, dar în urma lor rămâne doar cicatricea, ceva ce nu deranjează. Procedura durează jumătate de oră, pacienta este trează iar anestezia este puţină, cu xilină la mână pentru a nu simţi înţepătura. După intervenţie pacienta rămâne până a doua zi, timp în care primeşte o medicaţie pentru a controla problema, explică specialistul.

În mod clasic, soluţia este chirurgicală: o variantă presupune scoaterea uterului cu totul – histerectomia (fără posibilitatea de a mai face un copil). Pentru femeile tinere care îşi doresc copii, histerectomia nu este recomandată.

Noi ca medici nu trebuie să hotărâm pentru pacient, ci să găsim soluţia pe care o vrea pacientul. Dacă o femeie vine la medic şi îşi doreşte copil, nu trebuie să impunem noi histerectomia. Trebuie să găsim o soluţie potrivită dorinţelor pacientei. 

Nu toate fibroamele se pot scoate chirurgical fără ca uterul să fie afectat şi nu există, de obicei, un singur fibrom, ci mult mai multe. Unele sunt mici, sub un centimetru. Toate fibroamele care rămân pe loc, fac ca rata de recidivă să fie foarte mare. Procedura de miomectomie, o operaţia mai grea decât histerectomia, implică această rată de recidivă şi nu mulţumeşte nici pacienta nici medicul, povesteşte medicul specialist.

La embolizare tratăm simultan toate fibroamele, riscul de recidivă fiind foarte mic. Noi dăm garanţie pe viaţă. O pacientă, de exemplu, face un control ecografic iniţial, se descoperă două fibroame. La controlul după procedură găsim şi alte două fibroame cicatrizate care s-au tratat, fără să ştim că sunt acolo. În embolizare se tratează simultan toate fibroamele.

O intervenţie chirurgicală clasică presupune aşteptarea unui an de zile pentru ca peretele uterin să se refacă, iar după, naşterea va fi, mai mult ca sigur, prin cezariană. Încă ceva, prin miomectomie, pacienta, deşi trebuie să aştepte un an, trebuie să rămână cât mai repede însărcinată pentru a evita recidiva. În cazul embolizării, pacienta poate rămâne însărcinată când vrea ea.

Toate procedurile endovasculare sunt proceduri considerate cu risc foarte mic, sub 1% din cazuri, faţă de procedurile chirurgicale care au o marjă de risc de peste 20%. Prin aceste proceduri putem trata pacienţi în stare gravă ce nu ar suporta riscurile unei anestezii. Singura problemă a procedurii radiologice este durerea ce apare după, dar această durere tpoate fi controlată medicamentos.

Primul loc în Europa în tratamentul fibromului uterin prin radiologie intervenţională

Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvente intervenţii, aproximativ 500 de cazuri pe an, ceea ce ne situează pe primul loc în Europa ca volum de intervenţii. Există aproximativ 250 de spitale în Europa care practică acest lucru, noi fiind pe primul loc în ceea ce priveşte numărul intervenţiilor. Numărul mare al pacientelor noastre are o explicaţie: în primul rând că există puţine centre în România care fac asta, pe de altă parte, acum 13 ani am avut şansa să putem face o echipă foarte bună. Aspectul ştiinţific a fost important, dorinţa de a oferi pacientelor ceva nou astfel am putut trata un număr mare de paciente tratate. Astfel s-a creat o presiune a doamnelor asupra ginecologilor, pentru că o parte din ei rămân reticenţi la radiologia intervenţională, este de părere dr. Nechifor (foto dreapta).

Rareş Nechifor la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Histerectomii în exces

Există cazuri în care intervenţia chirurgicală este pe primul loc, de exemplu fibroamele mari de peste 10 centimetri care au crescut în cavitatea uterină, fibroamele gigant care depăşesc 20 de centimetri, sau cele care se leagă de uter printr-o bază foarte mică (acestea pot fi scoase şi laparoscopic). Statistic, procentul este de 5% din cazuri, asta înseamnă că prin embolizare pot fi tratate 95% din cazuri. Lucru care nu se întâmplă. Doar în 5% din cazuri se practică embolizarea şi histerectomia se practică în 70% din cazuri. În SUA; de exemplu, după un ghid publicat de stat, în doar 20% din cazuri este recomandată histerectomia. La noi, 70% este mult prea mult: mesajul la noi este „mai bine scoatem tot ca să fim siguri“. Scoaterea şi a ovarelor şi a uterului înseamnă o castrare. Rata de deces al pacientelor prin alte probleme, după o asemenea castrare este mult mai mare. A scoate tot să fim siguri supune pacienta unui risc mai mare.

Radiologie intervenţională pentru adenomul de prostată 

Dumnezeu pe bărbaţi i-a făcut mai norocoşi: în cazul adenomului procedura este şi mai simplă. La trei ore de la intervenţie ei pleacă acasă. Printr-o injecţie la nivelul mâinii stângi, injectăm microsfere, am făcut embolizare, am scos cateterul, pacientul stă trei ore şi pleacă acasă. În săptămânile următoare volumul prostatei se reduce, după o săptămână se întrerupe tratamentul medicamentos iar rezultatul trebuie să fie de calitate. Procedura este relativ nouă faţă de fibrom. Până acum avem 5 ani de experienţă, cu 2.000 de pacienţi trataţi. Rezultatele sunt bune – 80-85% dintre pacienţi au rezultate bune. 

Cine beneficiază? Cu cât prostata este mai mare cu atât indicaţia de embolizare creşte, inveres faţă de fibrom. Dacă o prostată mică se poate trata uşor prin rezecţie transuretrală – laser, prostatele mari nu mai au indicaţie de laser, ci de chirurgie clasică. Embolizarea le poate trata şi pe cele mici şi pe cele mari. Intervenţia transuretrală nu este grea şi rezultatele sunt bune, însă există un procent cu complicaţii, 10-15 cazuri: sfincterele pot fi afectate, pacientul devenind incontinent sau pot exista structuri la nivelul uretrei şi robinetul să fie închis nu din cauza prostatei şi astfel se menţine dificultatea de a urina. 

Mai există o problemă şi legat de viaţa sexuală. O intervenţie chirurgicală poate avea consecinţe. Embolizarea, din contră, ar putea să îmbunătăţească viaţa sexuală.

O reducere de flux sanguin înspre penis poate conduce la o disfuncţie erectilă. O problemă vasculară care declanşează disfuncţii sexuale poate fi tratată cu succes prin embolizare. 

Hernia de disc - nuceloplastia

Aceasta este o problemă foarte frecventă. Poate că ne-am aştepta ca problemele de spate să crească o dată cu vârsta, dar problemele maxime apar în jurul vârstei de 40 de ani – viaţa modernă, statul la birou, musculatura slăbeşte. În weekend poate exagerăm şi facem prostii şi forţăm coloana. Partea nevasculară a radiologiei intervenţională oferă soluţii pentru herniile de disc. O persoană cu probleme de spate trebuie să facă, mai întâi, un tratament medicamentos, apoi kinetoterapie şi gimnastică. Dacă aceste soluţii nu dau rezultate, trebuie făcut mai mult. În aceste cazuri solicităm un RMN, vedem ce şi cât de afectat este. Evident că unde nu funcţionează tratamentul medicamentos, nu este neapărat chirurgical. Intervenim atunci când discul este rupt, când sunt afectaţi nervii.

Cam 60% dintre pacienţii cu probleme de spate nu sunt de operat dar nici medicamentele nu-i ajută să aibă o viaţă normală. Pentru această grupă de pacienţi oferim soluţii pentru a trata cauza: nucleoplastia. Pacientul este treaz, stă pe burtă, anestezie xilină, adică amorţit locul. Pe sub piele introducem un ac, prin ac aspirăm sau extragem substanţa gelationasă care împiedică discul. Reducând volumul discului se îndepărtează de nervi. După o oră-două, pacientul pleacă acasă. Putem face acest lucru atât pentru coloana lombară, cât şi pentru cea cervicală.

În privinţa durerilor de spate, uneori, speranţa cu care vine pacientul este mai mare decât puterea noastră de a o onora. Când avem o coloană sever afectată, eventual şi cu o intervenţie chirurgicală anterioară, posibilităţile noastre sunt limitate. Nu se poate în jumătate de oră şi cu un ac să rezolvăm o problemă de cinci ani de zile. Intervenţia chirurgicală rămâne cu locul său bine stabilit în patologie.

Osteoporoza - vertebroplastia

Când vertebrele se tasează şi se pot fractura, pentru o persoană în vârstă riscul de deces este foarte mare. NU există nicio altă procedură specială decât vertebroplastia. Se aşteaptă trei săptămâni să vedem dacă osul se consolidează. Soluţie chirurgicală nu prea există în cazul persoanelor în vârstă, pus că şuruburile introduse nu prea au în ce să se prindă. Vertebroplastia este simplă, durează tot o jumătate de oră, cu anestezie locală. Injectăm un polimer (ca pasta de dinţi). În câteva minute devine dur şi leagă vertebra şi oferă o rezistenţă ca şi a osului normal. După intervenţie dispare durerea. 

Varicocelul – cea mai frecventă cauză a infertilităţii masculine

Sunt mulţi bărbaţi tineri ce au o durere la nivelul scortului, testicular. Sunt alţii ce îşi doresc să aibă un copil şi nu reuşesc. Cea mai frecventă cauză a infertilităţii masculine este varicocelul: o dilataţie a venelor din jurul testiculelor ceea ce face ca sângele să stagneze, temperatura să crească şi spermatozoizii să nu funcţioneze. Infertilitatea masculină, durerea la efort sunt semne clare.

Diagnosticul se face simplu, printr-o ecografie, iar tratamentul poate fi chirurgical sau endovascular. Prin endovascular navigăm prin vene până în venele spermatice unde injectăm o spumă, o subtanţă care umple acele vene varicoase şi le distruge. Acelaşi tratament îl facem şi pentru varicele de la nivelul piciorului. Alternativa chirurgicală înseamnă o incizie la nivelul scrotului prin care se leagă venele. Însă nu ştii niciodată câte vene să legi, astfel există riscul de recidivă, explică dr. Nechifor.

Cancerul de col uterin şi uterul „fibromatos“

Cancerul de col uterin este, în România, mult prea frecvent. Există testul Papanicolau şi care orice femeie trebuie să-l facă o dată pe an. Astfel se diagnostichează din timp. În cazul unui cancer de col uterin, care dau sângerări cronice. Pierzând sânge, femeia devine anemică. Tratamentul nu poate fi administrat pentru că orice manevră locală declanşează sângerare. Printr-o procedură simplă putem devasculariza zona respectivă, permiţând radioterapie. Dacă formaţiunea este mare, invazivă, iar intervenţia chirurgicală clasică nu se poate face fiind prea riscantă, devascularizând scade riscul de sângerare şi astfel intervenţia chirurgicală devine posibilă. Fiecare pacientă ce ar beneficia de radioterapie şi nu poate s-o facă din cauza sângerării cronice,poate să apeleze la noi.

Mai există o afecţiune ce, de multe ori este confundată cu fibromul, adenomioza uterină care apare la 30% dintre femei. Uterul este îngroşat dar nu este cu noduli. Dă sângerare excesivă la ciclu şi durere. Tratamentul cu sterilet sau anticoncepţionale nu funcţionează mereu. Multe se hotărăsc să facă histerectomie, însă nu e nevoie, poate fi tratată prin radiologie intervenţională.

Cât ne costă

Toate studiile făcute ne arată că procedurile minim invazive sunt mai ieftine decât tratamentul chirurgical clasic. Ceea ce decontează Casa de Asigurări este mult mai puţin decât actul chirurgical. Dacă vorbim despre costurile în mediul privat ele sunt similare, între chirugical şi endovascular. 

Citeşte şi:

Soluţii moderne în caz de fibrom uterin

Acele formaţiuni benigne care apar pe uter, numite fibroame, pot fi tratate şi altfel decât cu bisturiul. Află în continuare despre două metode practicate de câţiva ani şi în România: embolizarea arterei uterine şi terapia HIFU.

Tratament fără efecte secundare pentru bărbaţii cu adenom de prostată

Extractul de Serenoa repens (palmier pitic) este eficient în tratamentul adenomului de prostată, arată primul studiu pe un medicament fitoterapic realizat în întregime în România, publicat în revista „Urologia Internationalis“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite